MotoNews.pl
5 30l/100km pomocy! (202816/26) - PT

30l/100km pomocy!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiem że ten temat już był ale nie takie spalanie. Problem dotyczy espero 1,5 i zaczął się jakieś 2 miesiące temu. Nie wiem co sie stało ale od tamtej pory moje espero pali od 25 do 30l na 100km i mój portwel na tym strasznie cierpi, najdziwniejsze jest to że i na bęzynie ma nie małe zapotrzebowanie do 20l na 100km. Starałem sie jeżdzić do 3 tys obr/min ale to nic nie pomogło. Kilka dni temu byłem u gazownika zeszło sie 2 godziny i w sumie nie wiadomo co to jest, mięszanka była dobrze ustawiona, wycieków też nie ma, analiza spalin wyszła prawidłowo, sonda też jest OK(pytanki jaki powinien być zakres napięć an dobrej sądzie), jedynym problemem było to według nich że strasznie długo sie grzeje i w związku z tym wsadzili mi kawał dektury przed chłodnice.

Co z tego wymikło że na wskażniku temp jast tak samo jak było a i do tego doszło rozwalenie górnego łączenia chłodnicy (co idzie do termostatu) i zostałem uziemiony na święta bo było wszystko pozamykane.
Jak wiecie co to może być to piszcie
Z góry wielkie dzięki

silnik niedogrzany ma prawo wiecej palic ale bez przeeeeeesady :/

to wrecz niemozliwe ze sonda jest ok, analiza spalin takze i takie masz spalanie - gdzies to paliwo musi byc - no chyba ze masz pod maska v8 ze starego amerykanca ale to raczej wykluczam

Cytat:
2007-12-29 18:36:02, r0berttttt pisze:
mięszanka była dobrze ustawiona, wycieków też nie ma, analiza spalin wyszła prawidłowo, sonda też jest OK

Jeżeli skład mieszanki nie jest za bogaty, to takie spalanie jest niemożliwe - albo sąsiad spuszcza ci paliwo w nocy albo nie wiem, jedź do innego mechanika, aby sprawdził tobie analizę spalin i skład mieszanki, albo wycieki w miejscach niewidocznych (może ci się zapalić jak sąsiad rzuci peta pod samochód), albo tankuj na innej stacji paliw (oszukiwanie na liczniku ? ale to za dużo z reguły oszukiją po 1 litrze na 10 litrów ale nie tyle ...)

Jak słyszę o problemach z gazem (i to nie tylko na forum) to już wiem, czemu wolę gwarantowane 8,5-9 l/100 km niż jakieś kombinacje. Prawda MarEsp20?

Cytat:
2007-12-29 23:51:39, piotr_ek pisze:
Jak słyszę o problemach z gazem (i to nie tylko na forum) to już wiem, czemu wolę gwarantowane 8,5-9 l/100 km niż jakieś kombinacje. Prawda MarEsp20?

w warszawie miałbyś zagwarantowane 2-3 litry więcej

ale nawet gdyby to i tak lepsze to niż ciągłe problemy gazopierdowe.

PS i się pochwale 520 na zimówkach mieści się w 10-11l/100km

Odnośnie tematu wątku - jeżeli samochód spala za dużo paliwa to MUSI mieć zły skład mieszanki.....lub potężny wyciek/nieszczelność którędy paliwo daje dyla.

mi spalanie nie przekracza 7 na 100 km w trasie---i wiecej pomimo wysiłków nie jestem w stanie spalic(chociaz moze jakbym jechał ciągle na 2 to kto wie.... )
Taka ciekawostka offtopowa--mam ciągle akumulator fabryczny(10 lat) i działa bezproblemowo

Cytat:
2007-12-30 10:56:12, pawel12356 pisze:
mi spalanie nie przekracza 7 na 100 km w trasie---i wiecej pomimo wysiłków nie jestem w stanie spalic(chociaz moze jakbym jechał ciągle na 2 to kto wie.... ) Taka ciekawostka offtopowa--mam ciągle akumulator fabryczny(10 lat) i działa bezproblemowo

Ty wogóle masz jakieś dziwne to złomero! Jeździ na powietrze jak złotówie jakiejś i jeszcze nie potrzebuje prądu do działania rozrusznika.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2007-12-30 12:51:33 ]

jakieś dziwne sytuacje mi tu piszecie. Ja nigdy nie miałem takiego spalania a samochód mam od 3 lat, na bęzynie palił 12l jazdy mieszanej. Niecałe dwa lata temu założyłem gaz i palił na gazie 15l/100km a teraz pali jak czołg! jak zatankuje gazu za 20zł to robie 35-40km, jak za 50zł to 115km no i co wy na to.

Cytat:
2007-12-30 13:04:27, r0berttttt pisze:
na bęzynie palił 12l jazdy mieszanej.

Pijaczynę jakiegoś masz! Zapewne wpadł w ciąg paliwowy i będzie żłopał coraz więcej. Odwyk mu zafunduj... esperal dodaj do paliwa.

Cytat:
2007-12-30 13:04:27, r0berttttt pisze:
jakieś dziwne sytuacje mi tu piszecie. Ja nigdy nie miałem takiego spalania a samochód mam od 3 lat, na bęzynie palił 12l jazdy mieszanej. Niecałe dwa lata temu założyłem gaz i palił na gazie 15l/100km a teraz pali jak czołg! jak zatankuje gazu za 20zł to robie 35-40km, jak za 50zł to 115km no i co wy na to.

nie no cudów nie ma a więc gaz po po prostu gdzieś spitala przez jakąś nieszczelność której nie zauważyłeś do tej pory. Dziwne tylko że gazownik nic nie wykrył - słowem partacz chyba i tyle czyli albo sam dokładnie sprawdź albo jedź do mądrego człowieka. Moje espero pali w trasie ok. 8 l LPG przy normalnej jeździe. W sumie to jestem zadowolony i mogę tylko współczuć posiadaczom tzw. markowych limuzyn palacych po 8-11 l drogiej benzyny.

[ wiadomość edytowana przez: rudi dnia 2007-12-30 14:42:24 ]

podstawowa sprawa - sprawdź kody błędów - powinno się wyświetlić 12

Cytat:
2007-12-30 14:39:40, rudi pisze:
mogę tylko współczuć posiadaczom tzw. markowych limuzyn palacych po 8-11 l drogiej benzyny.

No to przejedź się autostradą z prędkościami nie spadającymi poniżej 170 km/h i pochwal się, że wyszło 8 litrów LPG i dopiero współczuj...

Chłe, chłe, chłe

Nigdy nie przekroczyłem 155km i więcej nie dało rady.

Cytat:
2007-12-30 19:22:06, DeeJay pisze:
No to przejedź się autostradą z prędkościami nie spadającymi poniżej 170 km/h i pochwal się, że wyszło 8 litrów LPG i dopiero współczuj... Chłe, chłe, chłe

a czemu tak powoli

chłe chłe chłe

sprawdź kolego kompresję bo to niemożliwe żeby tyle palił nawet przy padniętej sondzie
jak nie masz kompresji to samochód nie ma mocy( 155km/h jak piszesz max) i będzie chlał jak wściekły

a wycieki.... zgadzam się ale nie na obu paliwach naraz

Cytat:
No to przejedź się autostradą z prędkościami nie spadającymi poniżej 170 km/h i pochwal się, że wyszło 8 litrów LPG i dopiero współczuj... Chłe, chłe, chłe

Chłe , chłe
autostradami chłe , chłe
ponad 170 chłe, chłe
gratuluje fantazji chłe , chłe i nadal współczuje benzyniakomaniakom chłe chłe

Cytat:
2007-12-30 21:19:42, rudi pisze:
autostradami chłe , chłe ponad 170 chłe, chłe

Chłe chłe... co w tym dziwnego? Złomguną 175 km/h jechałem, ale żona zaczęła się dziwnie kręcić w fotelu.

Cytat:

moja maszyna przy 160-170 na autostradzie robi kolo 12-13 litrów ale LPG !!!! przy 10-11l Pb to jest morze oszczędności....

1. Wiem, że to jest morze oszczędności. Moje dwa poprzednie auta miały LPG. Ale...
2. Porównywanie wysokości spalania auta o masie 1100 kg do 1400 kg i silnikach 1,5 vs 2,0 - 90 koni vs 145 chyba trochę się nie nadaje.
I jak sam napisałeś (pomimo absurdu tego porównania) większe i cięższe auto pali tyle samo

Sprawdziłem kody błędów tylko nie wiedziałem czy na zimnym silniku czy na ciepłym, sprawdziłem na zimnym:

12-Czujnik położenia wału korbowego Brak sygnału z czujnika CPS
23-Czujnik temperatury powietrza w kolektorze dolotowym (MAT)
33-Czujnik ciśnienia bezwzględnego (MAP) Za niskie, lub za wysokie ciśnienie.

We wtorek bede miał urządzonko do podpięcia to zobacze co tam więcej sie dzieje.