MotoNews.pl

Emulator sondy lambda

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W wakacje spaliło mi się owe ustrojstwo.
W związku z tym mam pytanie czy orientuje sie ktoś ile kosztuje EMULATOR SONDY LAMBDA 0-1V produkcji BRC
Na obudowie urządzenia jest napisane "Modular EMU 0-1V"

[ wiadomość edytowana przez: BIAŁY dnia 2004-08-29 21:11:47 ]

Cena nowego emulatora w serwisie to ok. 90-100zł
Ale przy znajomości trochę elektroniki(lub poprosić znajomego elektronika) można wykonać samemu.
Schemat na stronie WWW.AUTOGAS.PL

Moze glupie pytanie ale po co to jest?????

Jak jeździsz na gazie, to sonda lambda podaje do kompa głupie wartości pomiarów dlatego, że na gazie jest inny skład spalin. Emulator to takie urządzenia, co oszukuje kompa i podaje mu jakąś średnią wartość taką jaką by komp dostawał jeżdżąc na benzynce.
Jednym słowem to jest po to, żeby oszukać kompa

Cytat:
2003-01-08 17:47:06, kordek4 pisze:
Jak jeździsz na gazie, to sonda lambda podaje do kompa głupie wartości pomiarów dlatego, że na gazie jest inny skład spalin. Emulator to takie urządzenia, co oszukuje kompa i podaje mu jakąś średnią wartość taką jaką by komp dostawał jeżdżąc na benzynce.
Jednym słowem to jest po to, żeby oszukać kompa

A ja do oszukania kompa mam założony przekaźnik który w momencie przechodzenia na gaz odłącza sondę lambda
I jest git

No dobra ale po co to??? Jak ktos nie ma tego emulatora to co sie stanie??? Bo ja w dlaszym ciagu nie wiem...

Tez to mam,ale nie wiem do czego to dokladnie sluzy.Gazownik powiedzial ze silnik by bez tego wariowal i sonda mogla by siasc.Ale np Ty voyteck nie masz tego i wszystko jest ok.Wiec nie wiem po jaka cholere to jest

Na Wtrysku jednopunktowym faktycznie starczy coś takiego jak przekaźnik ale do wielopunktu to emulator - tak mi się wydaje.

no ja mam wielopunkt i nie mam czegos takiego i nic mi nie wariuje. Ludzie chyba ktos was w butelke nabil

Już Voyteck odpowiadam- z tym emulatorem to jest chyba tak że może on być fabrycznie zainstalowany w centralce sterowania i nawet nie wiesz że go masz.

Każdy sposób sprzedania towaru jest dobry

Instalację gazową mam bez kompa i dlatego jest przkaźnik.Bez tego cały czas wywala CHECK ENGINE

A może ktoś rozbierał emulator BRC?
Bo ja mam taki i sfajczył sie tam rezystor i przypaliła sie dioda i malutki kondensatorek(nie elektrolit).
O ile rezystora wartości nie dam rady odczytać bo palił sie żywym ogniem, podobnie z kondziałkiem to dioda miała oznaczenie:BZX i kilka cyfr, które się zamazały.
Jeśłi ktoś wie o co mi chodzi i mógłby mi pomóc w odnalezieniu wartości kondensatorka i rezystorka oraz typu diody, to proszę o kontakt.
Jeśli się ktoś znajdzie, to zrobię rysunek płytki i zaznaczę na niej elementy które będziecie mogli zidentyfikować na swoim emulatorze, a wtedy ja będę mógł sobie to poskładać.
Resztę elementów udało mi się odczytać po przemyciu spirytusem bo wszystko było osmalone

I to właśnie chciałem napisać.Spotkałem się u kolegi na warzstacie z sytuacją gdzie gościu przyjechał autkiem które nie chciało palić na benzynke a na gazie w miare OK i okazało sie że pseudo-mechanior obchlastał na beszczelnego przewód od CHECK ENGINE-a i było git.I faktycznie kazdy sposób sprzedania towaru jest dobry

No tak ale u mnie jezdzi i na gazie i na benzin tylko ze na lpg wyskakuje kontrolka silniczka. ALe pozaty nic sie nie dzieje a emulatora napewno nie mam. Ja nawet nie mam instalki z komputerem tak ze kazdy dodatkowy przekaznik czy emulator bym zauwazyl. Wiec ktos mi powie po co sie to montuje?? Bo ja naprawde nie mam pojecia. Wiem tylko ze z emulatorem gasnie kontrolka silniczka. Jak tylko po to to ja dziekuje .

Cytat:
2003-01-08 21:43:46, voyteck pisze:
Wiem tylko ze z emulatorem gasnie kontrolka silniczka. Jak tylko po to to ja dziekuje .

U mnie właśnie po to

A wie ktoś czy jest różnica jaki jest emulator sondy, jeśli jest sonda wieloprzewodowa (chyba 5) czy ta z mniejszą ilością kabli.
Czy dla tych dwóch różnych sond są może te same emulatory?

Ok Kordek spytam kolegi który montuje instalacje BRC i coś pomyślimy może jakiś schemacik albo wykaz cześci elektr.
Ale to jutro wieczorem dopiero

a ile kosztuje taki emulator???

Nie całe 100zł