MotoNews.pl
12LPG+nieszczelne zawory (61197/3) - PT

LPG+nieszczelne zawory

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
MAma takie pytanie przejechałem na piom 1.8 DOHC już 26 tyś km od remontu i mam problem z zaworami (moja głowica jest z silnika z 74 roku) czy ktoś z was ma lub miał podobny problem, silnik poprostu nierówno pracuje a ciśnienie na jdnym z cylindrów jst niskie.

Głowicę wyciągałem już ze 2 razy okazywało się że zawory wydechowe miały zabrązowiałe przylgnie czyli przepuszczały (jedne bardziej drugie mniej),

Za drugim razem zawory docierał warsztat który to robi na bieżąco i robi to dobrze efekt po krótkim czasie taki sam, Znów nierówna praca na wolnych obrotach.

Co mam zrobić czy te gniazda się wykszywiają czy co?
Jeżdżę cały czas na LPG.

Czy stare głowice silniów DOHC są przystosowane do benzyny bezołowiowej?

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 11:13:48 ]

A ja jak rozbierałem silnik (miał około 160 tyś KM ale jakiś czub śrubkę wżucił do cylindra i zawór był eypalony) ale pozowsałe były bardzo brudne tzn, drobne wżerki i nagar ale skurczybyk chodził równo.

Ja wymieniłem zawory na nowe i były szlifowane gniazda a tu taka kupa się robi,

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 11:13:21 ]

Tak ale ja mam tłoki wystające bo to jest 1.8 więc głębokość komory spalania to chyba to samo co w 2.0 ale mogli coś zmienić w argentach. Ale jeśli Argenta 2.0 ma stopień sprężania 9 i tłoki płaskie to raczej komora spalania jest ta sama co w 1.8 ale nie wiem tego na 100 %

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 11:12:59 ]

W takim razie może czekało by mnie wymiana gniazd zaworowych na jakieś rozsądniejsze ale na razie to smole jak będzie aż tak źle to się zastanowię chyba gniazda będzie dało się wymienić.

A czy są głowice która zwiększyła by stopień sprężania?

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 11:12:38 ]

Może jak jeszcze nie jest tak źle pojeździć trochę na benzynie ?

[ wiadomość edytowana przez: automatic dnia 2007-02-16 11:12:02 ]