| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
irmscherMV6 omegaMV6 dodatki: IR ... Tarnowskie Góry | 2005-01-26 21:33:51 Proszę o radę. Zanim pojadę do jakiegoś DROGIEGO ASO. Czy jest możliwość że przy mrozie (-4) może nie działać klima? (omega b mv6). Parują strasznie szyby a wcześniej przy "auto"(klimatronic) chodziła klima i nic sie nie działo. Wnioskuję że klimatyzacja nie działa ponieważ wolne obroty nie zmieniają się przy przełączaniu na "eco" gdzie nie powinna pracować sprężarka. Wcześnie przy dodatnich temp. było ok. Czy może to być zbieg okoliczności że nagle brakło gazu lub jest coś nie tak? Pozdrawiam |
mako78 Opel Omega B 2.5tds ... Kłobuck | 2005-01-26 21:50:17 Klimatronic od bodajze +3stopni nie dziala! To normalne! |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-01-27 10:20:25
Eee, źródło? Instrukcja obsługi o tym nie wspomina, wręcz przeciwnie - mówi aby "dla komfortu" nie wyłączać. I że klimatyzacja osusza powietrze nawet jeśli nie jest potrzebne schładzanie. Natomiast dla klimy "manualnej" pojawia się kryterium temperatury ("w miarę możliwości powyżej +4") na okresowe włączanie sprężarki zimą. U mnie sprężarka chodzi także przy ujemnych temperaturach, szyby nie parują (przy otwartym obiegu wewn.) pozdr, Robert |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-01-27 10:55:24
Wydaje mi się że tak, ale sprawdzę jeszcze po południu i wyedytuję posta. Re OT: to nie mój profil, tylko kol. irmscherMV6
Ja to seeeria jestem. pozdr, Robert |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-01-27 11:01:20
Eeee - no przecież wiem czyj to profil. Wydawało mi się że wystarczy jak przywołam dane z profilu, gdzie jednoznacznie określony jest pojazd.
A na sprawdzenie będę czekał
No to jeszcze raz: OT: do irmschermv6
Skoro uznałeś za właściwe pochwalić się dokładnie 244KM, to może jednak uchylisz tej "tajemnicy" i jakieś szczegóły podasz (łącznie z tym "modyfikowanym układem wlotowym")? I fotki? Potężne felgi 17" allesio mnie nie interesują, więc nie chcę czekać do wiosny. ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
KOLIBERk LOB SYMPATYK S63 + G65 Londyn | 2005-01-27 11:16:47 Jam mam klimatronic i sprezarka mi dziala nawet przy -7.5 stopnia.
Wiem bo jak wlaczam klimatronika to obroty wzrastaja na chwile do 1tys obr, a jak juz chce zgasic silnik i wylaczam klimatronica, to obroty spadaja na chwile do 200 obr i podnosza sie do 400, 500obr, czyli na swoje normalne obroty. Tez gdzies wyczytalem, ze klimatyzacja w zinmie osusza powietrze w aucie - komfort podrozowania .
A co do tych 244KM, to znalazlem kiedys omege, wlasnie od Irmschera na Mobile.de, gdzie koles pisal ze ma 230KM, w MV6. Czyli programowo (chip) mozna dodac Omci pare koni. Tak jak w kazdym aucie, jest zapas tylko w omegach wiekszy ![]() |
Prowo LOB WETERAN ![]() Kura Indian ze wsi (OPO) | 2005-01-27 11:30:12 OT: cd:
Jakby to powiedzieć... Jesteś tu w sumie od niedawna, to nie wiesz że było tu już paru szybkich / mocnych, podających takie a nie inne moce i osiągi. Niestety życie ich zweryfikowało, niektórych dość brutalnie .
Dlatego to jest konkretnie zadane pytanie, do konkretnego przypadku a nie rozważania teoretyczne których można znaleźć multum na forach typu tuning to i tamto. I liczę że otrzymamy konkretnś odpowiedź. ----------------- Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec |
KOLIBERk LOB SYMPATYK S63 + G65 Londyn | 2005-01-27 12:12:21
Tak, tak, masz racje
Ja dlatego na koncu posta dalem duzy usmiech, bo to pewnie jakies urojone konie , no chyba ze...
Jak ktos tego nie sprawdzi na hamowni, to moze sobie dodawac, ale "nasze szkapy" w szkole podstawowej. U mnie w Nysie pelno takich mlodych gniewnych bylo, co sobie dodawali KM, Turbo, i takie inne dodatki. A pozniej sie okazywalo, ze silnik to zwykly 1.8 i bez turbo, a tylko znaczek T jest naklejony. |
KOLIBERk LOB SYMPATYK S63 + G65 Londyn | 2005-01-27 12:15:27 aa, a jeden to nawet w VW VR6 wstawil chipa, co go krecil do 12tys obr.
Dodam tylko ze ma apteke. Reszte sami sobie dodajcie
|
mariusz180 mv6 Legionowo | 2005-01-27 14:52:07 Korzystając z okazji mam pytanie co do klimatyzacji manualnej (omega B mv6)
Po włączeniu przycisku obroty rosną czyli ok,ale czy wiatrak na chłodnicy od klimy powinien ruszyć czy jest to uzależnione od temperatury otoczenia ? i przy ujemnych tem. nie działa? By odparować szyby trzeba włączyć klime i nadmuchy zimne? Brrrrrrr. czy można włączyć nadmuchy ciepłe? Oczekuje łagodnego wyroku klime mam pierwszy raz
|
DrA eS ... | 2005-01-27 15:03:13 Z tymi obrotami to cos dziwnego jest.
Latem po wlaczeniu klimy rosna (600 bez; 800z klima). Jak jest w okolicach kilku stopni na zewnatrz to juz nie rosna, ale klima na bank odpala bo nie paruja szyby tak jak przy wylaczonej. PS. Prowo tak ma i ja tak mam. |
KOLIBERk LOB SYMPATYK S63 + G65 Londyn | 2005-01-27 15:22:14
Ja robie tak, a mam klimatronic. Jak zaczynaja parowac szyby, to wciskam nawiew na szyby, przy wlaczonym wentylatorze na auto (A), temperature mam ustawiona zazwyczaj na 20-21, przy tych temperaturach na zewnatrz co teraz. Wtedy wiatrak zaczyna dmuchac na maksa na szyby i troszke z konsoli srodkowej na tyl, miedzy fotelami. Po kilku sekundach lub minutach szyby sa suche. W zaleznosci od zaparowania. A wiatrak chlodnicy to ostatnio wlaczyl mi sie przy temp. -6'C, jak auto stalo przed garazem. Ale nie wlacza sie od razu. Chyba ze auto jest nagrzane. A wiatraczki od klimy w zimie chyba sie nie wlaczaja, w sumie to nie wiem czy to wiatrak chlodnicy silnika sie wlacza czy klimatyzacji? ...help... A co do obrotow, to jak auto jest wlaczone, a klima wylaczona, to obroty mam na 450-500. Jak wlacze klime, to obroty skocza tak okolo 800, jak pisze DrA. Teraz w zimie. Bo w lecie to nie wiem, jeszcze auta nie mialem. A jak wylaczam klime, przy wlaczonym aucie, to obroty opadaja na chwilke do 200-300 i wracaja do 450-500. hmm. |
Zjak LOB SYMPATYK Opel Omega B Lublin | 2005-01-27 19:36:32 Witam.
Mam instrukcję obsł. wyd.czerwiec 98r i na temat klimy manual. jest napisane: obsługa: aby urzadzenie klimy działało bez zarzutu, raz w miesiacu trzeba je na krótko włączyć niezależnie od pogody i pory roku /w miarę możliwości tylko w temp.otoczenia pow.+4C/. W dziale "Usuwanie wilgoci i szronu z szyb" jest napisane m.in. "w celu przyspieszenia osuszania w temp.otoczenia pow.+4C auto- matycznie włącza się sprężarka" W ogólnym opisie klimy jest napisane m.in.że w temp.otoczenia ponizej ok.+4C automatycznie sie wyłącza. Przy opisie klimy automatycznej nie ma nic napisane o temper. otoczenia. Pozdr. |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2005-01-27 21:04:04
Coś edycja nie chciała iść. Warunki doświadczenia: -6 Celsjuszy Sprężarka STOI niezależnie od nastawy klimatronika. Silnik NIE reaguje na naciskanie ECO. (logiczne) Po naciśnięciu OFF zawahanie i powrót do tych samych obrotów (600), spalanie spada o 0.1 l/h i (większe) wahnięcie po ponownym włączeniu klimy. Też logiczne, dmuchawa to spory silnik elektryczny. Też mam wrażenie że szyby nie parują, ale to może być zasługa ciepłego nadmuchu. Ktoś ma wystarczające samozaparcie by pojeździć na OFF ?
Czyli kolega mako miał rację, pobserwuję jaka jest temperatura graniczna. EDIT: +2 dziś rano w garażu i sprężarka chodzi. pozdr, Robert [ wiadomość edytowana przez: Nixon dnia 2005-01-28 18:03:31 ] |
TD Caravan Warszawa | 2005-01-27 21:15:40 Nic dziwnego, powyżej 4750 obr./min sprężarka się wyłącza i już
JaC PS. Stary, a nie wie
|
k27 omega B już nie tera ... suwałki | 2005-01-28 17:57:41 Witam- to moje spostrzeżenia na tema klimatronika. Parowanie szyb ginie po włączeniu nadmuchu na szyby, przy włączonym "AUTO". Natomiast wentylatory na chłodnicach uruchamiają się po uruchomieniu ndmuch, wentylatory przy klimatroniku działają zawsze kiedy włączę klimatronik. Mam natomiast pytanie - czy sprężarka pracuje trochę jak źle wyregulowane zawory, czy to pierwsze symptomy zbliżających się wydatków.
Pozdro z Suwałk k27 |
irmscherMV6 omegaMV6 dodatki: IR ... Tarnowskie Góry | 2005-01-28 20:16:40 WITAM wszystkich. Dziękuję za tyle dobrych rad ale wasze spostrzeżenia już przetestowałem i nie podnoszą sie obroty za nic w świecie obojętnie co zrobię. (wcześniej sie zmieniały). Po prostu sprężarka sie nie włącza. A co do modyfikacji to samochód jest po hamowni (droga impreza) i uchylę rąbka tajemnicy: po pierwsze zainwestuj w dobry wydech naturalnie z strumiennicami a po drrugie zimne powietrze jest zawsze lepsze niż ciepłe I tak po nie zbyt widocznych zmianach (jestem tego zwolennikiem) można osiągnąć coś lepszego niż fabryka. Oczywiście to nie wszystko ale resztę zachowam dla siebie. Niedowiarkom życze owocnej pracy i cierpliwości a nie krytyki na forum. Pozdrawiam wszystkich LOB. Fajnie że jest coś takiego gdzie można zwrócić sie z problemem. |
mariusz180 mv6 Legionowo | 2005-01-28 22:38:16 Klubowicze z mv6 oma b zajrzyjcie w miare morzliwosci czy przy włączonej klimie manual przy zimnym silniku w dzisiejszych tem. włącza wam sie wentylator na chłodnicy od klimy czy tylo jak się nagrzeje ? |
MEGA_3 LOB WETERAN caravany dziwne Kalisz | 2005-01-28 23:31:49
a może jakiś wykres z hamowni można by wkleić? musi to nieźle wyglądać a i podejrzało by się ile Nm przybyło |