[2103] Pasek rozrzadu, czy lancuch, oraz zuzycie oleju???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!!
Jako "swiezak" w temacie postanowilem zadac nastepujace pytanko:
Jako,ze zanabylem wczoraj swoja Lade i chce w niej wymienic prewencyjnie pare rzeczy, nasunelo mi sie takie cos: Czy silnik posiada pasek,czy lancuszek rozrzadu???Wolalbym uniknac niemilych niespodzianek podczas drogi Dodam tylko,ze auto jest z 1976 roku. Aha...no i jeszcze to:
jakie jest normatywne zuzycie oleju w Ladziance???
pozdrawiam!!!
el_
EDIT:
Poprzegladalem sobie wlasnie poprzednie posty dot.oleju i nasunelo mi ie jeszcze cos takiego na mysl:
Chce zmienic olej.Nie wiem,na jakim auto jezdzilo wczesniej. Czy Selektol 20W40 to dobry pomysl???
W koncu takie oleje kiedys byly tylko dostepne.Autem nie zamierzam jezdzic non-stop,raczej rzadko, jako "oldtimer"...Zreszta Selektol wynika stad,ze sie splukalem na zakup auta

-----------------
http://plepleple.pl

[ wiadomość edytowana przez: el_comendanto dnia 2004-08-31 00:23:38 ]

Witam
w 2103, szczególnie w egzemplarzach z tamtych lat nie stosowano pasków rozrządu, więc o ile nie był zmieniany silnik, z pewnością masz łańcuch rozrządu.
Normatywne zuzycie oleju dla niezuzytego silnika to mniej więcej przyjmij, ze pozostałośc z 5 litrów oleju po wlaniu do silnika przy wymianie oleju ok 3,75 litra, powinna wystarczyć Ci na ok 10 tys, ale jeśli masz zużyte zimmeringi i uszczelniacze w głowicy potrafi połknac i 1l na 1000 km.
z ważnych rzeczy sprawdź stan świec przewodów WN, swiec, i przerwę na przerywaczu, i stan przedniego zawieszenia
I powodzenia w użytkowaniu tego pieknego auta, te modele zadbane są naprawdę niezawodne

Cytat:
2004-08-31 00:16:56, el_comendanto pisze:
Witam!!
Jako "swiezak" w temacie postanowilem zadac nastepujace pytanko:
Jako,ze zanabylem wczoraj swoja Lade i chce w niej wymienic prewencyjnie pare rzeczy, nasunelo mi sie takie cos: Czy silnik posiada pasek,czy lancuszek rozrzadu???Wolalbym uniknac niemilych niespodzianek podczas drogi

Zależy jaki masz silnki: 1200/1500/1600 miało łańcuch a 1300 ma pasek. Zresztą możesz otworzyć maskę i popatrzyć. Łańcucha nie zobaczysz bo jest w obudowie za to pasek owszem.
Pozdrawiam, gdatuluje zakupu i witam w Klubie!!!!
Andrzej

Andrzej już lepiej tego nie mógł ując a co dao oleju to jeśli jest dobry silnik i wszelkie uszczelki i uszczelniacze to od wymiany do wymiany (powiedzmy 10tyś km) powinen starczyć stan max przy wlewaniu natomiast jeśli nie są spełnikne owe warunki to już różnie zależy od zużycia osobiście na dzieńdobry w moim aktualnym silniku wlewalem 1l na 10km ale to małe niedopatrzenie przy montarzu i sikał olej z kanału olejowego także miało prawo