Zbyt duże spalanie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
kupiłem honde ciwic 1994 zrobiłem kapitalny remont silnika przejachałem 1000 km.filtry wymienione silnik dobrze dotarty i mechanik
nie umiał mi ustawić gażnika gdy mocno dodam gaz do auto lekko przydławi a dopiero póżniej przyśpiesza ale do czego dąże samochód
powinien spalać 5,5 litra na 100km a mi pali około 11 litrów na 100km i nie wiem co robić czy mogą to być dysze i czy moożna je
wymienić .Śilnik mam 1,3 16v gażnikowy. prosze mi pomóc z góry serdecznie dziękuje.

Cytat:
2004-09-26 18:27:42, darek23 pisze:
kupiłem honde ciwic 1994 zrobiłem kapitalny remont silnika przejachałem 1000 km.filtry wymienione silnik dobrze dotarty i mechanik nie umiał mi ustawić gażnika gdy mocno dodam gaz do auto lekko przydławi a dopiero póżniej przyśpiesza ale do czego dąże samochód powinien spalać 5,5 litra na 100km a mi pali około 11 litrów na 100km i nie wiem co robić czy mogą to być dysze i czy moożna je wymienić .Śilnik mam 1,3 16v gażnikowy. prosze mi pomóc z góry serdecznie dziękuje.

Po pierwsze : nadzieja , że auto spali ci 5,5 l jest delikatnie mówiąc - naiwnością ! Nie znam wielu maluchów , czy cienkoli , którym udaje się dojść do takiego wyniku .
Realnie - jadąc na piątym biegu z prędkością 70km / h , nie hamując i nie przyspieszając - możesz tyle spalić , tylko - co to za jazda ?
Możesz próbować eksperymentować z przyspieszeniem zapłonu , czy obniżeniem poziomu paliwa w gażniku , tylko - zwłaszcza to drugie rozwiązanie powoduje wzrost temperatury spalin i łatwo wtedy przypalić zawory .
Po drugie - sądząc po objawach - możesz mieć w gażniku uszkodzoną pompkę przyspieszania ( to takie urządzenie , które w momencie naciśnięcia gazu - wstrzykuje do silnika ~1cm3 paliwa ) - tylko z obniżeniem czy wzrostem spalania - nie ma to nic wspólnego .

sprawdż i wyczyść gażnik