| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-08-11 11:17:46 Kochani znawcy moi! Mam pytanko: jaką cyfróweczkę kupić? Na początku myślałem, ze kupię sobie jakąś fajną tradycyjną lustrzankę (obecnie robię zdjecia z 30 letniego Zenita), ale coś jednak mnie tknęło i zdecyduję się jednak na jakiś "syfrowy" sprzęcior. Powiem jeszcze tylko tyle, że kompletnie się na tym nie znam i nie mam zielonego pojęcia na co zwrócić uwagę przy wyborze aparatu! Z góry dzięki za wszystkie informacje |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-08-11 12:23:52 Canon A70 |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2004-08-11 13:03:31 Zdecydowanie OLYMPUS C-725 UltraZoom !!!
Za takie pieniądze tylko i wyłącznie ten aparat! Żaden producent w tej klasie cenowej nie daje Ci tak dużego zoom'a optycznego 8x a to w aparacie jest jedną z najważniejszych żeczy!!! Olympus równierz słynie z bardzo dobrych jakościowo obiektywów (w końcu Olympus głównie zajmuje się produkcją soczewek do mikroskopów) co daje super jakościowo zdjęcia! Uwierz mi - sam jestem posiadaczem Olympusa.... A jak dobrze sięgam pamięcią, to bardzo podobny model (lepszy tylko tym że ma jeszcze większy zoom optyczny) ma JACO! Poproś go niech Ci prześle kilka przykładowych fotek w oryginalnych rozmiarach (nieskompresowanych) Pamiętaj jednak że karta dołączona do każdej cyfrówki ma bardzo małą pojemność także OBOWIĄZKIEM Twoim będzie dokupienie dodatkowej karty pamięci - może nie na samym początku użytkowania ale z czasem sam się o tym przekonasz że większa karta to podstawa... |
AsterixGal ESPERO było :( Mazda 626 jest | 2004-08-11 13:07:04
Ja narazie zostaję przy "analogu",. Nie ma to jak zabawa ze światłem i kompozycją kadru. Na cyfrówce nie ma tej frajdy, jak nie wyjdzie to się wyrzuci. |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-08-11 14:40:23 Plump, nie kupuj nowego!!!! Nie popelnij tego bledu co ja. Cyfrowki sie bardzo szybko rozwijaja, na 1200 kupisz aparat uzywany i sporo lepszy od tego nowego. Rowniez jak Lukasz polece Olympusa, mimo, ze sam mam Minolte (aparat nie jest zly, ale denerwuja mnie chociazby czeste bledy z ustawieniem ostrosci, w rezultacie czego niektore zdjecia nie wychodza). Ponadto kupujac uzywany czasto dostaniesz do niego wieksza karte, akumulatorki, ladowarke, czasami nawet statyw. Pomysl |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-08-11 16:26:20 Ale nowy jednak ma gwarancję i jest chyba pewniejszy -
skąd wiem, ze gość nie zalał albo nie spadł mu aparat i za jakiś czas zaczna się problemy - znając moje szczęście tak może być Dzięki za porady, może ktoś jeszcze coś napisze - narazie popatrzymy na stronach co to za aparaty polecacie Ale jeśli te zdjęcia Jacka i Łukasza są z Olimpusa to faktycznie jest ok sprzęt |
Maciej75 Brawo 1.4 MJet Poznań | 2004-08-11 18:07:41 Olympusa C760 polecam, miałem podobny problem i wyboru nie żałuję. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-11 18:31:08 W jasnych sceneriach każdy aparat zrobi doskonałe zdjęcie. Gorzej w scenach słabo oświetlonych, gdzie większość cyfrówek sobie radzi bardzo słabo. Szukaj zatem aparatu z jasnym obiektywem (o dużym otworze przysłony, poznasz to - choć niekoniecznie - po dużej średnicy obiektywu). Dodatkowo warto mieć aparat z iluminatorem autofocusa (aparat oświetla sobie scenę specjalną lampką żeby ustawić ostrość i parametry ekspozycji).
Matrycą sie nie przejmuj - 3 mpx w zupełności wystarczy.Większa rozdzielczość do niczego ci nie bedzie potrzebna. Odbitki 10x15 robi się ze zdjęć 1600x1200 czyli 2 mpx wystarcza... Ekran monitora to z reguły 1024x768, więc nawet 1 mpx tu starczy... Zoom optyczny - fajna sprawa, ale ja bym sie specjalnie tym nie przejmował, 3x w większości zastosowań wystarczy. Większy zoom optyczny oznacza większe wymiary aparatu i ciemniejszy obiektyw. Zoom cyfrowy - kompletnie to olej. Poszukaj aparatu na karty CF lub SD - są stosunkowo najtańsze. Karty SD mogą być odczytywane przez większość nowych palmów, notebooki też coraz częściej mają slot na ten standard - sam mam kartę SD i często wykorzystuję ją jako dyskietkę. Zasilanie - najlepiej na baterie paluszki - 4 szt. lub lepiej 2. Kupujesz do tego ładowarke za 35 zł + 4 akumulatorki 2200 mAh za ok. 60 zł i problem zasilania masz z głowy. Nie kupuj HP, Casio ani Kodaka czy podobnych wynalazków. Mają słabe opinie. Najlepiej Canon (A80 bedzie w sam raz), ewentualnie Olympus, Minolta. Sony ma fajne aparaty, mają dużo "bajerów" i całkiem niezłą opinie, ale drogie są karty Memory Stick i często musisz używać dedykowanej baterii. No i najważniejsze - idź do Media Markt i posiedź pare godzin na stoisku z aparatami - pobaw się, popytaj, zobacz który aparat najwygodniej ci obsługiwać. A kupić możesz przecież gdzie indziej. Np tu:Fotokąt |
piotr-ek | 2004-08-11 18:39:24 Ja jeszcze chciałbym dodać, że za kilkadziesiąt zł można dokupić do standardowego kompa czytnik kilku ( |
profil-usunięty Member Klubu Espero | 2004-08-11 18:40:36 Ja polecam SONY - moim zdaniem bardzo fajnie zdjęcia robią i są ostatnio tanie. |
Pycel Passat 2.0TDI CR Xenon Warszawa | 2004-08-11 18:43:07 Olympus, Olympus, Olympus. Obiema recami podpisze sie pod slowami Lukasza. Ja mam 745UZ i jestem bardzo zadowolniony (cena w media markt 1600 zl) |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-08-12 01:05:17 Faktycznie mam Olympusa C740 Co tu dużo mówić.... sami widzieliscie fotki z Modlina. Mój kumpel ma Canona A80, czyli aparat technologicznie nowszy. Niestety (dla kolegi) byliśmy już na wielu wspólnych wyjazdach i robiliśmy razem bardzo dużo zdjęć. Jego zdjęcia ZAWSZE!!! są słabsze jakosciowo od moich. Nie wspominam tu o tym ,że przy moim 10x zoomie optycznym mam nieporównywalnie większe możliwości co do kadrowania zdjęć, C740 ma też dużo lepszy wyswietlacz LCD (ma lepszy kontrast). C740 obsługuje USB 2,0 i szybkie karty Olympusa, a Cannon USB 1,0 i CF. Jedyna wada, to dość drogie karty XD Olympusa. Kiedyś myślałem ,że najlepsze aparaty robi Cannon, teraz wiem ,że tak nie jest (przynajmniej w tej klasie cenowej). |
brunner Megane 2ph2 grandtour Police | 2004-08-12 12:12:26 plump,
aparatem pobawić się możesz w mediamarkt (mają w miarę dobrą obsługę) a kup go o ile jak masz możliwość w Niemczech (też mediamarkt). Ceny śrenio niższe o kilkaset złotych !! Na dniach bede kupował coś z aparatów kompaktowych dla wymagającego amatora: Canona A80 albo Sony P73/P93 Sony robi w miarę ładne zdjęcia (makra-rewelacja) oraz dodatkowo nagrywa film w VGA (640x480 - większość filmów DivX) bez limitu czasowego - 30 kratek/sekunde (b.duża płynność obrazu jak na aparat) - naprawdę niezły bajer. Wadą jest droga karta SonyMemoryStick. W miarę lekki. Cena w Niemczech modelu P93 (matryca 5Mpx ok 1200 pln - u nas 1800 pln Canona z obrotowym wyświetlaczem udało mi sie przetestować, jest niezła alternarywą do robienia zdjęć z autowyzwalacza gdy nie ma pod ręką osoby trzeciej a ty koniecznie uparłeś sie na wspólne zdjęcie z żoną - aparat można powiesić nawet na drzewie i zawsze będziesz wiedział jak sie ustawić - przetestowane na własnej osobie Trochę cięższy i mniej opływowy od Sonego. Tanie karty CompactFlash Cena w Niemczech ok 1200 pln - u nas od ok. 1450 pln Niestety kiepskiej jakości filmy (320x280 15kratek/sek - limit 3 min) |
plump Espero 1,8 CD + LPG Kraków | 2004-08-12 12:32:34 W niemczech niestety nie uda mi się kupić... no i wszytko ładnie i fajnie ale np Olimpus o którym mówi Jacek to aparat za 1600 Naprawdę pisałem, że chciałbym się zamknąć w kwocie rzedu 1200 i to maks... W sumie Łukasz przedstawił całkiem ciekawą alternatywę, ale ten aparat wygląda mi na jakiś starszy model... Sam nie wiem - kuzyn przekonuje mnie do Canona A70... (najtańsze pamięci np ), a czy A75 to lepszy czy gorszy model? [ wiadomość edytowana przez: plump dnia 2004-08-12 12:35:40 ] |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-08-12 12:40:37 Ten C725, który polecił Ci Łukasz , to naprawdę ciekawa alternatywa A70 jest może troche nowoczesniejszy, ale robi gorsze jakościowo fotki (gorsza ostrość), a to chyba jest najważniejsze, no i ten 8 krotny optyczny zoom i jasny, duży gabarytowo obiektyw Ten kto mówi ,że 3krotny zoom wystracza, mówi tak tylko dlatego ,ze nigdy nie bawił się 10krotnym - to stwarza niesamowite możliwości kadrowania. Poza tym z tego co słyszałem to najlepsze matryce do aparatów cyfrowych robi właśnie Olympus. |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2004-08-12 13:13:24 Dla mnie (czyli wiadomo że ocena będzie subiektywna W przypadku ograniczenia cenowego do 1200 zł to akurat załapuje się tutaj olympus c 450. Całkiem fajny kompakcik. Wadą mogą być dość drogie karty ale nie kupuje się ich codziennie (i lepiej kupić 2 x 128 niż 1 x 256 MB). Nie wiem jak cenowo wygląda sprawa z c 725 (nowa seria olympusa - 725 745 i 765). Z pewnością super sprawą jest dobry zoom optyczny (o cyfrowym to zapomnij), optyka będzie z pewnością dobra, mniejszy wyświetlacz szybko odświeża obraz a jasność jest wystarczająca. Jeżeli będziesz robił sporo zdjęć w plenerze to dobry zoom będzie jak znalazł. Ja bardzo często korzystam z 10 x zoomu, ale w tym przypadku najlepiej ustawić aparat na statywie. Z zakupem olympusa poczekałbym do września bo prawdopodobnie ceny aparatów tej firmy spadną. Mają one być regulowane przez Olympus Polska a nie przez zagraniczny oddział. Raczej nie kupowałbym aparatu używanego, no chyba że od znajomego lub coś w tym rodzaju. Znam osoby które się nieźle na tym przejechały (trzeba było naprawiać aparat w serwisie za 300 zł). Z pewnością nie kupuj HP ani Fuji jakiśtam. Ja na twoim miejscu poszedłbym do MediaMarkt i tam pobawił się dostępnymi modelami Sony, Canona i Olympusa. Na jakość filmów to bym tak bardzo nie patrzył bo do kręcenia ujęć to jest kamera a nie aparat Zakup aparatu to również koszty dodatkowe: 1) wspomniana karta, bo w standardzie będzie najprawdopodobniej 16 MB; 2) dodatkowy komplet akumulatorków i ładowarka (chyba że są w komplecie jak było to w przypadku c750 i prawdopodobnie jest przy c725); 3) pokrowiec; 4) ewentualnie statyw. 5) Paralizator, pistolet gazowy, kastet, baseball, siekiera itp - tak na wszelki wypadek jakby Ci ktoś chciał zasunąć aparat. Powodzenia, slayter |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-08-12 14:11:38 To też jest ciekawa oferta i dobry aparacik (w zasadzie komplecik):
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=29468136 |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2004-08-12 14:35:25 ja powiem tylko tyle - jesli zastanawiasz sie nad canonem to ponoc A70 ma jakies klopoty z matryca i ogolnie fotki nie sa super wyraziste, w A75 to juz naprawili. |