Stukot w silniku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich oststnio stałem się szczęśliwym posiadaczem hyundajka 1.5 z 91 roku, zauważyłem jednak iż przy mocniejszym depnięciu w silniku coś stuka, chyba zawory, czy ktoś mógłby mi doradzić, jak je wyregulować, jak jest kolejność zapłonu i jakie muszą zostać ustawione luzy na zaworkach?? i czy w ogóle te stukanie to wina zaworów?

pozdrawiam

obi

Witam , jezeli dzieje ci sie to po tylko po obciazeniu silnika ,to nie jest to wina zaworow ,tylko musisz opoznic zaplon ,po prostu masz za wczesny i dlatego taki efekt.Pozdrawiam.

Dzięki Złociutki, jeśli jeszcze mógłbyś dopisać, w którą stronę w hultajach pony przyśpiesza się zapłon, a w którą spowalnia...zobaczymy, może to zlikwiduje to dzwonienie...

pozdrowionka

Czesc , musisz zdjac kopolke jesli nie wiesz ,i zobaczyc w ktora strone sie kreci palec.A zaplon opoznia sie z obrotami czyli jesli palec kreci sie w prawo to aparat tez nalezy deczko przekrecic w prawo ,z przyspieszaniem zaplonu robi pod obroty . Zdejmij kopolke niech ktos zakreci rozrusznikiem a ty sprawdz w ktora strone kreci sie palec w aparacie. Pozdrawiam.

tak a propos zaworów w tych rocznikach wymagają one kontroli luzu co 10 000 km. więc jeśli sie ktoś wcześniej do tego nie przykładał to może byc taka potrzeba. nawet wcześniej niż zaczniesz ustawiać zapłon. opisywałem ten zabieg w jednym z postów działu T.jeśli będziesz miał problemy ze znalezieniem info, daj mi sygnał. wyślę Ci wersję książkową.

do Zabela

jeśli możesz podrzuć mi na mejla: obi_pl@interia.pl

właśnie przeghlądałem dział, troszkę ciężko odszukać, lub podaj chociaż przybliżoną datę postu lub tytuł...

dzięki

dzięki Zabel!!

już znalazłem