Skrzypiacy amor

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam takie oto pytanko:
prawy przedni amortyzator skrzypi, czy raczej trzeszczy mi jak stara szafa, szczegolnie przy wjezdzaniu na kraweznik, zjezdzaniu lub na duzych dziurach... wkurza mnie to i troche obciach.. dodam ze amortyzatory sa w idealnym stanie, badalem na stacji diagnostycznej dwa dni temu... wyciekow tez nie ma...
Czy mozna jakos unieszkodliwic to trzeszczenie? Mial ktos moze cos podobnego?
Pozdrawiam

To nie amortyzator. Amortyzatory zazwyczaj syczą.

Cytat:
2004-09-09 19:42:17, WilK pisze:

właśnie , że amor, u mnie tez trzeszczał, na przeglądzie miał cos koło 30% przyczepności

u mnie też trzeszczy i sprawność jest w okolicach 36% (dane sprzed 3 tyg.)

ja co prawda nie wiem ile moje mialy sprawnosci bo teraz nie pytalem, ale gosc powiedzial ze sa w idealnym stanie (w lutym mialy ponad 70 %). w zwiazku z tym nie mam zamiaru ich wymieniac... ale czy mozna zlikwidowac to trzeszczenie?

Cytat:
2004-09-09 19:46:08, mss pisze:
Cytat:
2004-09-09 19:42:17, WilK pisze:

właśnie , że amor, u mnie tez trzeszczał, na przeglądzie miał cos koło 30% przyczepności

Ja miałem na myśli amortyzatory, a nie zwłoki jakieś

Cytat:
2004-09-09 20:14:38, WilK pisze:
Ja miałem na myśli amortyzatory, a nie zwłoki jakieś

odezwał sie ten co jeździ RS-em w stanie idealnym

Przynajmniej nic nie skrzypi

Cytat:
2004-09-09 20:22:01, WilK pisze:
Przynajmniej nic nie skrzypi

ale przerywa

Już niedługo Ale ma nową steering wheel

Mam nadzieję, że do następnego III Zlotu Podlaskiego już wszystko będzie w porządku z Twoim GaRbuSkiem

A ja bym obstawiał że to skrzypi łącznik stabilizatora

Sądzę, że nawet do pierwszego przyszłorocznego Skarbimierza i 1/4 mili. Bo ostatnio widziałem tam XR3i - pożal się Boże, tak mi było wstyd...

Ja mam podobny problem, laczniki nowe i dalej cos skrzypi. W zawieszeniu, oprocz amortyzatorow i sprezyn, wszystko wymienione, wiec zostaje ...
Jak ktos wymysli, w czym moze byc proble, to prosze o informacje...

Cytat:
2004-09-09 20:06:25, levinson pisze:
ja co prawda nie wiem ile moje mialy sprawnosci bo teraz nie pytalem, ale gosc powiedzial ze sa w idealnym stanie (w lutym mialy ponad 70 %). w zwiazku z tym nie mam zamiaru ich wymieniac... ale czy mozna zlikwidowac to trzeszczenie?

A jesteś przekonany, że to amor ? skąd ta pewność?
A może to
Z góry mówię, że nadal jest cisza, nic nie stuka (więc nie wykończył się wtedy jak miał "sucho"). Wiadomo, że nie ma sensu się tak bawić, jak łącznik i tak jest do wymiany, ale w moim przypadku chyba jeszcze pociągnie.

Przy okazji - ten mój łącznik jest cały czarny, pomalowany.
To jest oryginał ? bo wszystkie zamienniki widziałem normalne koloru metalu.

Pozdrawiam

Mi też skrzypiało, byłem na linii diagnostycznej, wszystkie tuleje ok, amory nówki, zero luzów. I tu są dwie możliwości:
1. możliwość: skrzypi sprężyna o swoją miskę (w tym miejscu przydałaby się jakaś guma, ale w fordach nie ma) - nasmarować mieszanką hipolu ze smarem, będzie ok do następnego deszczu
2. możliwość: skrzypi któryś ze stworzni na wahaczu - strzykawka z igłą w ruch, napuścić wspomnianej mieszanki pod gumę (po kolei i sprawdzać, żeby niepotrzebnie nie ulepszyć zdrowego stworznia).
U mnie wystąpiła możliwość 2-ga, winowajcę ustrzeliłem z drugim razem.

Cytat:
2004-09-10 08:49:32, wacek pisze:
nasmarować mieszanką hipolu ze smarem

Czyli tak jak ja z tym, że zmieszałem o olej silnikowy ze smarem grafitowym... taki miałem.
Może nam olej nie zdegraduje gumowej osłonki szybciej, niż sam łącznik/sworzeń padnie