Luz w przodzie Megi B

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wykryłem nieduży luz koła we wszystkich płaszczyznach. wygląda jakby to byl maly luz na łożysku. Jest wyczuwaly gdy złapiesię za koło i mocno szarpie do środka i na zewnątrz.

Po zdięciu osłony piasty zobaczyłem nakretke chyba 32 bez żadnych zabezpieczeń.

Pytanie brzmi czy dokręcając tę nakretke (która wczale nie jest luźna) da się skasować luzik i czy niema oa jakichć ukrytych zabezpieczeń. Czy może niestety czeka mnie wymiana łozysk

Próbować można, ale.......Konstrukcja jest następująca łożyska kulkowe, podwojne, obustronnie kryte, wciskane w piastę koła. Łożyska jako część zamienna nie występują, jedynie razem z piastą, koszt ponad 700zł za 1 szt .
Dokręcić można sprobować, ale jeśli np będzie za ciasno spasowane, to konsekwencje przykre, do zablokowania koła w czasie jazdy włącznie.
Raczej sugerowałbym znalezienie warsztatu w którym wymienią łożyska, w wawie taki jest dostępny więc czemu nie mam być i gdzie indziej.
Pozdr

Dokręcenie raczej nic nie da, należało by wymienić łożysko z piastą ( jeden element) który kosztuje w zależności od miasta ok. 250-350PLN i firmy najlepsze SKF ale podobno dobre są też japońskie lecz firmy nie pamiętam ( chyba TOYO) waśnie takie sam wymieniałem za 250PLN (oczywiście cena samego łoż. + wym.) Nie wiem skąd Janusz wziąłeś tą cenę 700PLN takie ceny są chyba tylko w Warszawie! Mam nadzieję że zarobki w stolicy też macie podobne...

Japońskie też są dobre Firma to KOYO - jedna z najlepszych firm na świecie, poza tym to oryginalny japoniec, a SKF to może być nie wiadomo skąd. Cena ok 250-300 zł.
Pozdr