| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-09-07 22:19:34 nowy wykres z lepszymi wartosciami?? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-09-09 00:59:56
Wydaje mi się że masz rację! Ostatnio chyba na TVN Turbo jakiś gość mówił, że ma skrzynię biegów o niskich przełożeniach, dzięki czemu ma lepsze przyspieszenie. Ale mimo mocy 300 koni (tu strzelam, bo nie pamiętam dokładnie) osiąga max prędkość tylko 190 km/h (tu też strzelam). Jednak więcej mu nie potrzeba, bo na 400 m i tak nie osiągnąłby większej prędkości (a jego celem jest wygrywanie wyścigów na ten właśnie dystans). Zatem dynamika kosztem max speed. A przy jakich obrotach 1.5 osiąga 170 km/h? |
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2004-09-09 11:10:10 Jakieś 4700 obr/min |
piotr-ek | 2004-09-09 18:12:21
Na 400m to może wogóle wymontować skrzynię biegów i zamontować jakieś kółko zębate. Wogóle w takich wyścigach to 90% elementów auta tego pana jest zbędnych. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-09-09 18:41:21 Aha jeszcze jeden argument - niektóre samochody maksymalną prędkość osiągają na 4 zamiast na 5 biegu - chyba właśnie ze względu na takie a nie inne obroty maksymalnego momentu/mocy. |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-09-09 19:40:09 Piotrek nie wiesz co mowisz z ta skrzynia A ze kilka elementow jest zebdnych to inna historia Auto ma jechac prosto i szybko Jeden z moich znajomych zespawal dyfer zeby miec szpere 100% Ale skrzynia biegow jest baaardzo istotna do wyscigow na 400m Pozdr Jadzwin |
piotr-ek | 2004-09-09 20:20:41
Zgadza się... ale 5 biegów (że o 6 nie wspomnę) to przesada do takich durnych ściganek. Wystarczyłyby w pełni 2 - oczywiście odpowiednio zestrojone. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-09-09 21:32:51 Piotr-ek poczytaj trochę o wyścigach, skrzyniach, obrotach użytecznych i wielu innych aspektach ważnych w osiąganiu jak najlepszych wyników czasowych Bo to co piszesz to bzdura totalna |
MaciekGT Espero 1,8 CDX petro ... Warszawa | 2004-09-09 21:51:12 Jadzwin, musze powiedzieć że jestem mocno rozczarowany wynikami pracy Vtechu. 164kM jak na turbo to wręcz przeciętnie, ponad 170kM miał 15 letni Opel 2,0 GSi wolnossący robiony u Chojnackiego. Skoro mój ma 131kM z pojemności 1,8 to zapewnie z 2,0 można by podciągnąć do jakiś 145-150kM.....
Poza tym znowu mam niepewność jak to jest że skoro tylko wykres jeden jest wyższy od drugiego to o taka wartośc zmieniaja się straty... jakas totalna ściema! Moim zdaniem Vtech nie traktuje Twojego auta poważnie bo wie że niewiele zdziała a czasu i pieniędzy to pewnie sporo ich już to kosztowało... współczuję Ci szczerze. Ja przynajmniej moge powiedzieć że bez auta byłem nie dłużej niż tydzień (ze względu na tuning), a poza tym ono wciąż normalnie jeździ. Powiedz chociaż jakie masz czasy do setki i na 400m? |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-09-09 21:53:39 nie no zolti jasne jest co piszesz inaczej w miare rozwoju techniki ilosc przelozen by mala a nie rosla ale to caly czas nie jest odpowiedz..czy da sie w jakis 'prosty' sposob zmienic obroty na ktorych samochod osiaga najwyzsza moc..ostatnio jezdzilem nowym civiciem 1.4 i spokojnie doszedl do 180 ale na obrotku mial 6tys... jeszcze jedno pytanie..zastanawia mnie dlaczego espero ma tak krotnie przelozenia czy to ze na 1 nie dochodze do 50 a na dwojce max to jakies 80 poprawia osiagi?? i wlasciwie chodzi mi tylko o te dwa pierwsze przelozenia bo reszta jest dla mnie ok.. moge sie tylko domyslac ze chodzi o to ze mamy za maly moment zeby zmiana przelozenia dala sensowne efekty.. tak sobie gdybam |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-09-09 23:38:05
Jak na nieskończone i niezestrojone turbo z zamałymi wtryskami to sądzę, że dobry wynik
Maćku V-tech to z Espero Kuby za dużo wspólnego nie ma i nie miał
Turbo też normalnie jeździ. I to za dużo mniejsze pieniądze. Zresztą moje pierwsze własne auto będzie właśnie robione w Krakowie... W firmie dobrych znajomych Kuby |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-09-10 01:11:03 Witam,
Auto nie robi Vtech (Vtech robil glowice) tylko robie sam z pomoca znajomych jak cos trzeba pospawac i sam sobie stroje... A ze urodzilo mi sie dziecko to nie mam zbytnio czasu... Tak czy inaczej nawet jakbys na wolnossacym zrobil z tego 150hp i wydal na to gruuba kase to ciagle zostanie rachityczny moment obrotowy... A to jest najpiekniejsze w aucie turbodoladowanym... Pozatym poczekajmy jeszcze troche... A co do pieniedz to kosztowalo mnie to 3-4 tysiace czyli troche wiecej niz Twoj wydech Pozdr Jazdwin |
piotr-ek | 2004-09-10 14:10:53
Ilość przełożeń rośnie w związku ze zwiększaniem ekonomiczności samochodów, a większa ilość przełożeń przy wyścigu trwającym kilka sekund = dłuższy czas na zmianę przełożeń. |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-09-10 15:51:49 Piotr-ek będzie teraz łopatologicznie Jedziesz na rowerze górskim... Czy to z marketu, czy na prawdziwym. Masz odcinek 100 metrów. Jak myślisz czy jadąc na przerzutce 2 z przodu i 3 z tyłu następnie kierując je szybko ku dalszym (Cięższym przełożeniom) dojedziesz szybciej do "mety". Czy może jadać cały czas 3 i 7 (Najcięższe) Odpowiedź jest mam nadzieję oczywista... |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-09-10 16:13:14
Piortek, silniki spalinowe wymagają użycia przełożeń, gdyż ich sprawność jest wysoka tylko w wąskim zakresie obrotów. Z w/w powodu silnik elektryczny na prąd stały nie potrzebuje skrzyni biegów - jest sprawny w całym zakresie obrotów. Dlatego tramwaje, trolejbusy, windy pracują na silniki zasilane prądem stałym. |
piotr-ek | 2004-09-10 16:43:37 Hmmm... odpowiem tak. Jadąc optymalnie. I przypominam, że moje naukowe wywody odnosiły się do gościa, który ma auto tylko po to, by ścigać się nim na 400m. A na dobrą sprawę do takich wyścigów zamiast skrzyń biegów możnaby zastosować stożek z paskiem napędowym.
A prospos tych wyścigów. Nie ma chyba nic durniejszego. To tak, jakby kupić sobie lodówkę i wykorzystywać ją do ogrzewania przy użyciu zamontowanej w niej sprężarce. |