| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
MacGavor Polonez Caro 1,6 GLE Szydłowiec | 2003-01-17 22:58:16 Wczoraj podobny problem w polonezie miał mój znajomy. Pojechał do marketu a później pod sklepem ledwo co mu zapalił stzrelając w gaźnik. Ledwo co dojechał do domu. Juz pod domem kolejne próby odpalenia auta zakończone były niepowodzeniem. Po poluzowaniu aparatu zapłonowego i lekkim pokręcaniu podczas kręcenia rozrusznikiem w końcu zapalił, ale chodził nierówno i gasł. Wprawdzie silnik dał się uruchomic ale objawy sie powtarzały. po wymontowaniu aparatu okazało się, że sprężynki odciągające odważniki w regulatorze odśrodkowym straciły swoje właściwości co zaskutkowało obcieraniem owych odważników o kopułke aż do wyżłobienia w niej rowka. Nie wiem czy tylko trgo wina była w tum egzemplarzu bo jeszcze usterka nie usunięta, ale prawdopodobnie coś się mieszał zapłon skoro aż waliło w gaźnik. Jak będzie wóz na chodzie to powiem co dokładnie było przyczyną. Powodzenie w szukaniu usterki. |
pusin ASTRA II 2.0 DTL Ełk | 2003-01-18 00:02:17 jak tak miałem to zawór od paliwa nie zamykał dopływu i waliło naraz paliwko i gazik co znaczy że strzelał i nie mógł jechać. Taka przyczyna też może być. |
AdS Miłośnik FSO nissan almera Warszawa | 2003-01-18 14:25:20 Hm, ciężka sprawa skoro tyle już sprawdziłeś i nic... ale naprawić się musi dać.
Czy iskra są równa, miarowa, jak rwal mi się "zielony kabelek" to iskra też była i czort wiedział o co chodzi, a iskra była... tylko słaba i w złym momencie. A jeżeli kabelek jest nowy to może się odpiął... Cewka, moduł chyba odpada (nie wiem czy to może popsuć się połowicznie) |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-01-18 21:48:12 Możesz posłużyćsie swoimi sławnymi RURAMI z przodu. Niech sie wreszciena cos przydadzą ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2003-01-18 22:33:04 Janio, nie wiele wniosę do sprawy, ale
U mnie jeden z zielonych magicznych kabelków nie wytrzymał 4 miesięcy. Padł, i to tak złośliwie, że pod izolacją, więc nie było go widać. A objawy są jakby właśnie to go bolało. Moze jak masz możliwość podmianki tego kabla warto by sprawdzić, a może akurat był jakiś felerny ??? |
Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-01-18 22:45:06
to własnie planuję. A jak nic nie pomoże.... |
MAJCHAL Miłośnik FSO Polonez Caro Poznań | 2003-01-18 23:05:10 Nie dasz rady ... go unieść A tak poważnie to jeszcze możnaby sprawdzić moduł, cewka, a szczególnie masy. W koncu zima, woda, sól itd |
Wyrwizab (M) x | 2003-01-18 23:10:23 Panowie, doping:
Janio!! Janio!!! Janio!!! Nie zawiedz publicznosci. |
kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2003-01-18 23:11:40 Jakość aparatów zapłonowych z Zelmotu jest taka,że u mnie palec i kopułka wytrzymały 260km...Zielony kabelek uwalił się po pół roku i też miałem takie objawy jak Janio.Jedynie moduł mi jeszcze nie pier...... |
Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-01-18 23:34:14 W ogóle to mam pewien mały sukces przy okazji tej awarii.
Otóż udało mi się odkręcić tę śrubę mobującą koło pasowe do wału korbowego (aby dostać się do rozrządu). Jakiś KRETYN - mechanik w d... zaje.. (w wolnym tłumaczeniu: kochający inaczej A nowa śruba 5zł I wreszcie można normalnie zawory wyregulować. |
road_runner Miłośnik FSO Gdynia | 2003-01-18 23:52:58
Zgadzam sie nowo zakupiony aparat "bije" mocniej niz stary który przebył 130kkm.Ale mam ich (Zelmot) gdzies pojezdze 10 miesiency i sobie wymienie (gwarancja). |
piotrekdj Miłośnik FSO FSO POLONEZ ANALOG S ... Warszawa | 2003-01-19 11:36:47 janio jakby co mam nowy aparat modul cewke i kilka innych gratow |
Janio Miłośnik FSO To pole jest za małe ... Pruszków | 2003-01-19 12:15:21 ok Piotrek - bedę pamietał - dzięki.
dzisiaj kupiłem ten zielony kabelek - 11zł |
WojciechK Fiat 125 p Kołaczyce | 2003-01-19 13:35:13 Czasami cewka zapłonowa może stac się przyczyną nieprzyjemnych zdarzeń drogowych. Zdarzają się przypadki, że cewka daje iskrę na wolnym powietrzu jest, a w cylindrze(pod ciśnieniem) już jej nie wytworzy. Może zawiódł ten element.
Życzę Ci powodzenia w pracach nad Poldziem Janio i oczywiście usunięcia usterki. undefined |
Dzierzan Polonez Caro 1,6 GLE ... Warszawa | 2003-01-19 18:33:20 Nie zapomnij tylko Maćku powiedzieć co było nie tak w twoim Brembosie. Opis całej usterki był ciekawy. Zapewne rozwiązanie tego problemu również będzie interesujące.
Pozdrawiam |
OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2003-01-19 18:49:04 Ja wim co sie zepsuło! Brembos sie zepsuł P.S. everybody DOWN! ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |