MotoNews.pl
2 [126]Znalazłem książke.... (62558/0) - PT

[126]Znalazłem książke....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
"jeżdżę samochodem Polski Fiat 126p"
A zaczyna się tak: "Niezależne zawieszenia kół przednich oraz tylnych zapewniają dobre prowadzenie samochodu i komfort jazdy. Małe wymiary gabarytowe i prosta konstrukcja to dodatkowe zalety tego najtańszego i najbardziej ekonomicznego samochodu w Polsce, produkowanego wielkoseryjnie według nowoczesnej technologii włoskiej. "
rok wydania 1975
Warto ją poczytać??

obszerna nie jest;) ale nie raz jeszcze ci sie przyda...

Czemu nie ... jak byś ją sprzedawał gdyby była w super stanie to daj znać.

niejest idealna bo mam 2 linie z długopisu na okładce, kartki zaczynają wylatywać ale taśma wystarczy co do samych karteczek to niepogięte niepozaginane itp w swietnym stanie co do sprzedaży to: "nigdy"

Ehhhhhh szkoda. To jedno z pierwszych wydań . Gratuluję znaleziska!!

A moze by dalo rade zrobic skana

Jeśli ktoś z krakowa ma skaner to moge pożyczyć

fajnie gratuluje znaleziska pozyczysz? ja natomiast mam ksiazeczke Jezdze samochodem FSO 125 z 85 roku...

tez mam te ksiazke ale nie wiem ktory rok wydania. mam tez inne podobne i najfajniejsze sa dane techniczne i ciekawostki typu
droga hamowania na suchym asfalcie ze 100kmh 64m !!! a na sniegu 192m...

[ wiadomość edytowana przez: PELE dnia 2004-09-14 15:23:35 ]

Cytat:
2004-09-14 15:20:49, PELE pisze:
tez mam te ksiazke ale nie wiem ktory rok wydania. mam tez inne podobne i najfajniejsze sa dane techniczne i ciekawostki typu
droga hamowania na suchym asfalcie ze 100kmh 64m !!! a na sniegu 192m...

[ wiadomość edytowana przez: PELE dnia 2004-09-14 15:23:35 ]

ostatnio w top gear mówili, że droga hamowania ze 100km/h powinna mieścić się w 70 m, więc tragedii nie ma..merc którego testowali wyhamował na 70m z prędkości 200km/h

Też mam pierwsze wydanie tej knigi ;] jak i wiele innych ;] Naprawiam warszawe, syrene, jeżdze syreną ( do modelu 103) i kilka innych

też ją mam swietne sa zdjecia... najlepsze jak maluch przejezdza przez wode

i sposób pokonywania śnieznych kolein

Wy tu gadu gadu a nie wszyscy miel zaszczyt oglądać tego białego kruka mychcemy jakieś skany ja tez chce wiedzieć jak się omija śnieżne koleiny

W koncu znalazlem te swoja. Piate wydanie uaktualnione rok 1978.
Maluch jak maluch jaki byl taki jest. ale ciekawe sa rzeczy z tamtej epoki, takie jak radioobiorniki w dostepnych 3 modelach o pieknych nazwach: Tramp, Akropol i Safari.

PS jeszcze jedna ciekawa sprawa:
"Przygotowanie samochodu do SPANIA
(...) taki nocleg jest lepszy niz spanie w pozycji siedzacej lub zupelny brak spania(...)
W samochodzie 126P wyposazonym w rozkladane przednie siedzenia- siedzenia te najlepiej jest przesunac do przodu i rozlozyc calkowicie kladac z tylu poduszki."
jest wiele podobnych ciekawych pomyslow dotyczacych JAZDY dzielem polsko-wloskiej techniki.

najlepsza ksiazka do malucha jest ta niebieska "Autoryzowana Instrukcja Napraw 126p" zawiera wiele rysunkow i schematow konstrukcyjnych, podane sa momenty i inne potrzebne dane, do tego na koncu kazdego rozdzialu pokazane sa wszystkie wymienione przyrzady specjalne, wiec odrazu wiadomo jak sklecic cos takiego jak zajdzie potrzeba, a wszytko bez zbednego opisywania rzeczy oczywistych,

Ta moja to:
Wydanie 1. Nakład 100 000 + 200 egz.

Kurcze fajna książeczka, jak pokonywać serpentynki w górach itp