Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-09-27 11:45:26 Czytajac poniższy artykuł zastanawiam się kto znów za to chce wziąć kasę.
Oczywiście jest wiele za jak i przeciwko argumentów. I wiadomo ile głów tyle wypowiedzi. Generalnie jednak taki człek za kierownicą może być zagrożeniem na drodzę (nawet będąc w towarzystwie opiekuna), może mieć również pomysły by "podkradać" ojcu lub mamie auto wieczorami i nocami wojażować po mieście lub poza nim. Poza tym niekażdy 16-latek jest na tyle roztropnym by myśleć za kierownicą nie tylko za siebie, ale także posiadać tzw. ograniczone zaufanie do innych użytkowników dróg. Oczywiście są i plusy, choćby w trudniejszych warunkach rodzinnych (zdrowotnych niektórych rodziców) by młody człek pomagał; by nabierał doświadczenia jako kierowca. No ale Panowie u góry nie przeginajcie pały. http://motoryzacja.interia.pl/news?inf=546473 |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-09-27 12:03:13 18... Zabijasz... Odpowiadasz...
Odpowiedzialność jest ogromna... ![]() |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-09-27 12:22:13 BINGO !!!!!
Bo jeśli taki 16-latek rozjedzie kogoś to kto pójdzie siedzieć?? opiekun??
|
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-09-27 12:24:08 Owszem przeczytałam cały artykuł, lecz niesądzę by badania psychologiczne były lekarstwem na pozbycie się, wytępienie debilstwa za kierownicą.
|
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-09-27 12:40:23 mimo wszystko Kinusia nie zgodze sie z Toba..choc sam zrobilem prawko majac dopiero 19latek..nie widze powodu zeby mlody czlowiek w wieku w ktorym nalatwiej jest mu sie uczyc nie mial prawa tego robic..a ograniczenie polegajace na tym ze musi to bys spokrewniony opiekun (nie pisza tego tam ale zdajsie taki opiekun musi miec conajmniej 5 lat prawo jazdy) i to ze dwa wykroczenia powoduja ze okres probny przedluza sie o nastepne dwa lata jest naprawne sensowny..moim zdaniem w dluzszej pespektywie oznaczac to bedzie lepiej wyszkolonych kierowcow..dodalbym tylko ze opiekun powinien obowiazko byc trzezwy i byc moze powinna to byc jedna konkretna osoba np ojciec ktora bralaby dodatkowo udzial w jakichs szkoleniach zwiazanych z "opieka" nad takim kierowca
ogolnie jestem na TAK |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-09-27 12:55:49 Ależ oczywiście, że Panowie i Panie możecie się ze mną niezgadzać. Jednak z własnej autopsji wiem, że robiąc prawko(18 lat) miałam dużo większą świadomość niż wówczas kiedy miałam lat 16. Poza tym w wieku 16 lat nie paliłam się do jazdy autem mimo tego, że wiedziałam, iż kiedyś prawko zrobię.
Cezariusz a poza tym debil debilowi nie równy ![]() [ wiadomość edytowana przez: Kiniusia dnia 2004-09-27 12:56:29 ] |
![]() cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2004-09-27 13:07:17
a to tak na temat swiadomosci ludzi powyzej 18 lat wiem ze to przyklad skrajny ale jednak Pijany 19-latek próbował przejechać policjantów Do 3 lat więzienia grozi 19-latkowi, który w niedzielę, kierując samochodem po spożyciu alkoholu, uciekał policji w okolicach Nowej Soli (Lubuskie). Przedstawiono mu także zarzut czynnej napaści na funkcjonariuszy - uciekając mężczyzna próbował przejechać dwóch policjantów. Jak poinformowała rzeczniczka Komendy Wojewódzkiej Policji w Gorzowie Wlkp. Agata Sałatka, do zdarzenia doszło w niedzielę po południu. Pościg rozpoczął się na drodze w okolicach Otynia (Lubuskie), a zakończył w pobliskim lesie. 19-latek uderzył tam kierowanym przez siebie renaultem w drzewo. "Kiedy jeden z policjantów próbował go wtedy zatrzymać, ruszył samochodem w jego kierunku. Policjant odskoczył, renault uderzył w radiowóz. Drugi z funkcjonariuszy myśląc, że kierowca potrącił kolegę, przystąpił do zatrzymania. Kierowca wówczas ruszył na niego. Policjant strzelił, trafiając w reflektor samochodu" - powiedziała rzeczniczka. Okazało się, że kierowca miał 1,8 promila alkoholu we krwi, nie ma prawa jazdy, a samochód należy do pasażera, który podczas zdarzenia w lesie uciekł. Zgłosił się jednak po dwóch godzinach na policję. Chciał odebrać samochód, także był pod wpływem alkoholu. |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-09-27 13:15:15 Badanie psychologiczne to jest napędzanie kasy kolejnej grupie zawodowej, i przed niczym innych użytkowników drogi nie ustrzeże.
I ten wiek i te badania to po prostu bzdura. Pozdr. |
![]() Kiniusia Opel Vectra 2,2 dTi Kraków/ Trzebinia | 2004-09-27 13:22:44 Owszem skrajny przykład.
Zresztą nie pierwszy i nie ostatni w naszym zacnym kraju.
|
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-09-27 14:08:39 eeetam skrajne przyklady sa efektowne ale istota tkwi w rozwiazanaich systemowych i wg mnie w skali populacji ta forma zdobywania umiejetnosci tzn jazda przez 2 lata z opiekunem naprawde ma sens..dla 16latka duzo wieksza potencjalna kara jest to ze jak nie bedzie sie dobrze zachowywal to nastepnym razem juz z ojcem nie pojezdzi albo ze za 2 mandaty bedzie musial dwa lata dluzej jezdzic z ojcem niz dla 18latka pespektywa ze jadac za szybko moze kogos zabic..
przeczytajcie dokladniej..50km w miescie 80 po za terenem zabudowanym i zakaz wjazdu na autostrade(hehe w polsce to niezbyt dotkliwy zakaz zwazywszy na ilosc autostrad)..moim zdaniem to krok w dobrym kierunku i dluzszej perspektywie da lepsze efekty niz nauka z instruktorem przez 30h kursu..bo to przeciez nic innego jak o wiele dluzszy i bardziej zyciowy kurs na prawko..jeszcze tylko zmienic system egzaminowania kierowcow umozliwic zdawanie na swoim samochodzie i przy udziale swojego instruktora.. i nie wyciagajcie mi przykladow ojcow ktorzy beda uczyc dzieci jak wyprzedzac na trzeciego bo to jakkolwiek sie zdarza to sprowadza do absurdu dyskusje na kazdy temat |
![]() Mihty 2.0 I-VTEC Kraków | 2004-09-27 14:29:20 Mnie też się wydaje, ze 16 lat to troche za malo...
W sumie sam robilem prawko, gdy tylko moglem - tj. w wieku 17 lat, ale wiem z wlasnego doswiadczenia jak sie wtedy patrzy na rzeczywistosc wokol siebie.... Takiemu sie wydaje (ja tez tak mialem), ze posiadane auto jest THE BEST, ze zawsze sie zdazy zmiescic przy wyprzedzaniu itp... a tu niestety rzeczywistosc jest NIECO inna... Prawda jest taka, ze na nauce jazdy uczą nas jak zdać egzamin, ale jeździć ,to człek uczy się dopiero później samemu... Dopiero z czasem i z ilością przejechanym kilometrow czlowiek nabiera pewnych umiejetnosci zarowno prowadzenia samochodu (nie mam w tej chwili nawet na mysli umiejetnosci od strony technicznej jak plynna zmiana biegow itp)...jak i - co chyba najwazniejsze - przewidywania sytuacji na drodze... Mam w bliskim sąsiedztwie sporo przykładów, gdzie koleś który dopiero co zrobi prawko, ma nadzianych rodziców, bierze od nich furę (jakaś tam Laguna, czy np. Passat) i drze ty po wiosce jak wsciekły... Takie sytuacje właśnie powodują, że jestem przeciwny zbyt wczesnemu wydawaniu pozwoleń na prowadzenie samochodu... A badania psychologiczno/psychiatryczne ? Hm... mam różnych znajomych...m.in. kierowców zawodowych, dla których jazda tirem jest źródłem utrzymania.... Przecież takowy kierowca co jakis czas musi robic badania psychotechniczne... myslicie, ze tam nie biorą ?... |
![]() pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2004-09-27 22:19:08
Zgadza się! Badania to pic na wodę - zawsze się da załatwić za kasę. Ja mam przykład trochę z innego podwórka (ze swojej pracy) - praktycznie każdy człowiek na wypowiedzeniu "rozchorowuje się". Potem przez 6 m-cy zus wypłaca zasiłek - przeciez te zwolnienia jakiś lekarz wystawia.... Niektóre jednostki załatwiają nawet tzw. przedłużenie okresu zasiłkowego - do 9 m-cy. A tu juz jest potrzebna decyzja orzecznika zus. Więc myślę, że załatwienie zwykłych badań psychologicznych nie będzie większym problemem. Taki chory kraj... ![]() Pzdr. P. |
![]() maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2004-09-27 23:42:56 W Polsce wiele praw jest martwych, bo nie są egzekwowane.
Ja jak robilem kurs na prawko trzeba było miec badania lekarskie. Lekarz (spec. choroby wewnętrzne) przyszedł na miejsce usiadl w sali obok i wchodzilismy pokolei. Wchodzi czlowiek kasa za badanie na stół (bez lapowki), lekarz każe usiąsc i pyta? - zdrowy ? tak - padaczka nie -jakies schorzenia ? nie itd. Zaswiadczenie do łapki i do domu. Jeden chłopak maił denka od słoików na oczach - zdrowy. Testy psychologiczne ? Zle wspominam naszych psychologów z którymi miałem zajęcia. Takie badania powinien przeprowadzac psychiatra ma znacznie większą wiedzę. Pomysł jazdy z opiekunem - nie najgorszy, tylko kto to bedzie sprawdzał. Policja ? U mnie jak kogos na miescie zatrzymają to zardzewialego maluch itp. A BMW itp. przelatuja przed ich radarem i nic. Ja mam Ero z przyciemnianymi szybami i nigdy jeszcze u siebie nie bylem zatrzymany. O przepraszam!!! Raz mnie zatrzymali (40 ponad limit ![]() ![]() ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-09-27 23:48:10 no ale ten chory kraj to takze ty i ja..takie myslenie podwaza sens wprowadzania jakichkolwiek zmian..to jak wylewanie dziecka z kapiela..to po co w ogole np exam na prawo jazdy skoro i tak mozna dac lapowke i nie martwic sie..mozna kupic komorke za zlotowke 'na bezdomnego '.. wiele mozna zrobic nielegalnie ale dokad to ma niby doprowadzic? przykro mi to mowic ale zwalanie wszystkiego na to ze mamy takie a nie inne spoleczenstwo wystawia rowniez nam swiadectwo..i najczestsze sa opinie ze 'wprawdzie JA taki nie jestem ja nie oszukuje..ale wszyscy INNI tak'..qrde panowie i panie czas na zmiany bo jakos nie widze opcji zebysmy wszyscy nagle wyemigrowali ![]() zreszta wracajac do tematu...idac tym tokiem rozumowania..to niepotrzebne 16latkowi prawko i opiekun..zakosi ojcu w nocy fure i pojdzie z kumplami na imprezke..a jak nie ojcu to sasiadowi.. bo to sie robi troche dyskusja jak o wychowaniu sexualnym w szkolach..dzieciaki i tak sie bzykaja wiec chyba lepiej w soposb swiadomy i kontrolowany przekazac im odpowiednio wczesnie odpowiednia wiedze niz zakazywac lub udawac ze nie ma problemu |
![]() maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2004-09-27 23:59:51 NIe chodzi o mnie.
Ja mialem 17 lat i nie mialem wpływu na tego lekarza, a on stary wyga tak to załatwił i załatwiał. Co do prawa to będzie to kolejny przepis który w majestacie bedzie łamany - polska natura ?? O wlasnie podali ze akcyza na gaz 10% w góre. Do tematu. A jak mlodzież ma do tego podchodzić ? Jezdzic z prędkością jednego Siwca ? Takie przykłady idą z góry. Rozjechał wicewojewoda dziecko - sprawa umożona. Nie ma odpowiedzialności. Emigrowac - w telewizji jedyną szansą dla mlodych wyjechac do pracy do "starej UE". Takie reportaże. Gdzieś jest przepis że mogą jeździc autem do określonej wagi (lekkim - nie pamietam cyfr). A nie ma takich aut. To gdzie tu logika. 16- latek za kierownica np. Fiata Ducato ![]() |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-09-28 00:18:20 mam propozycje..moze wstrzymajmy na razie dyskusje do czasu az ktos przedstawi kompletny projekt tej ustawy i proponowanych zmian..bo narazie znamy tylko wyrywki i mowimy troche jak slepy o kolorach ![]() |