MotoNews.pl
7 Przełącznik kierundkowskazów Omega B. Naprawa czy nowy? (119033/0) - PT

Przełącznik kierundkowskazów Omega B. Naprawa czy nowy?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Siemano. Jak w tytule.
Trochę się zacina, gdy sygnalizuję w prawo (w lewo OK) i nie odbija (czasem odbija przy ostrym i szybkim zakręcie).
Przejrzałem archiwum i niektórzy piszą, że nie ma sensu naprawiać tylko trzeba kupić nowy.
Meches mówi, że przez airbag trudno się tam dostać i sprawdzić co nawala i czy da się naprawić.
Ile kosztuje nowy???
pozdro

zacina czy nie trzyma w prawo?

........jak nie trzyma to wymienisz sprężynkę środkową pod kulką i masz zrobiony.

Na przyszłość proponuję Tobie abyś kontynuował wątek, który znalazłeś na dany temat na forum, ponieważ robi się bałagan i dostaniesz obsztorc od innych

pozdr.

[ wiadomość edytowana przez: Tom_J dnia 2005-10-15 23:32:20 ]

Oporuje, gdy chcę go włączyć. Czasem noramalnie, bez oporów wskakuje ale zazwyczaj muszę lekko pociągnąć do siebie (tak jakbym chciał mignąć długimi), potem na prawo do góry i wskakuje. Jak wskoczy to już trzyma i zazwyczaj nie odbija. W lewo łatwo wskakuje ale też nie odbija.

Tom_J
Dzięki za sugestię. Zastosuję się w przyszłości i będę uważał.

jest to element nie naprawialny gdyż sie to poprostu nie oppłaca,za zamiennik nowy w sklepie zapłaciłem 55 pln a czas wymiany pod domem to 10 minut .trzeba mieć tylko troche chęi i śrubokręt.
tyle

Cytat:
fomin pisze:
czas wymiany pod domem to 10 minut...

pytanie: czy mając airbad na kierownicy też trwa to 10 min.? mechanik mówił, że airbag na kieroniwcy utrrudnia dostanie się do tego interesu? To co? Kit mi wcisnął, bo mu się nie chciało robić? Mam chęć i mam śrubokręt, tylko noszę okulary i wolałbym nie dostać airbag'iem po gębie .

[ wiadomość edytowana przez: yvo dnia 2005-10-16 18:55:56 ]

Cytat:
pytanie: czy mając airbad na kierownicy też trwa to 10 min.?

a wychodzily Omegi B bez airbagów kierowcy?

Nie wiem czy wychodziły, ale gdy spytałem mechesa, polecanego mi jako "fachowca od Omeg", czy może mi sprawdzić ten przełącznik to pierwsze o co spytał , to czy mam airbag na kierownicy, więc pomyślałem sobie, że napewno są też wersje bez... i stąd moje pytanie.
Czy sugerujesz, że powinienem zmienić mechanika?
Nie jestem specem od autek, więc przed każdym nawet drobnym samowolnym "dłubaniem" staram się zasięgnąć opinii fachowców.

witam ,

Cytat:
2005-10-16 18:55:16, yvo pisze:
Nie wiem czy wychodziły, ale gdy spytałem mechesa, polecanego mi jako "fachowca od Omeg", czy może mi sprawdzić ten przełącznik to pierwsze o co spytał , to czy mam airbag na kierownicy, więc pomyślałem sobie, że napewno są też wersje bez... i stąd moje pytanie. Czy sugerujesz, że powinienem zmienić mechanika?

.......zastanów się co to za fachman co szuka problemów i nie wie takiej sprawy, ......albo chce Ciebie naciągnąć na kasę za wyimaginowane utrudnienie.

Sam zdemontuj : z pozycji jazdy na wprost 1/4 obrotu w prawo kierownicą i odkręć śrubkę osłony przełącznika, 1/2 obrotu kierownicą w lewo i odkręć drugą śrubkę , trzecia jest od dołu , połówki obudowy są z tego co pamiętam chyba dodatkowo na zatrzaski i masz po robocie -jak radził fomin- 10 minut z montażem nowego na gotowo. pozdr.

yvo k... mać chyba wiem co pisze
mam air bagi nawet dwa
zmień mechesa na mechesa a nie palanta od omeg
pozdro!

Tom_J, Fomin
Dzięki za dokładne info.
Taraz spokojnie się do tego zabiorę.
pozdro

Cytat:
2005-10-16 11:04:26, fomin pisze:
jest to element nie naprawialny gdyż sie to poprostu nie oppłaca,za zamiennik nowy w sklepie zapłaciłem 55 pln a czas wymiany pod domem to 10 minut .trzeba mieć tylko troche chęi i śrubokręt. tyle

cześć
Padł mi przełącznik kierunk. i od kilku dni nie mogę nigdzie w Krakowie go kupić (firmowa nówka odpada, bo chcą jak za zmokłe zboże). Więc pytanie do Fomina:
Gdzie taki zamiennik kupiłeś za 55 zł? Jaki pasuje do Omebi B?
czy możesz mi pomóc jakąś informacją?
cześć

Patrzeliście może za tymi przełącznikami na autozłomach, napewno za parę groszy kupicie używane wpełni sprawne...

Cytat:
2006-01-12 23:36:08, JacaG pisze:
Patrzeliście może za tymi przełącznikami na autozłomach, napewno za parę groszy kupicie używane wpełni sprawne...

Od tego zacząłem. Ale w kilku okolicznych szrotach dostałem informację, że to obecnie towar chodliwy i go brak i nie wiadomo kiedy będzie. Więć szukam zamienników.
PS.
Faktem jest, że w Krakowie w ostatnich miesiącach pojawiło się mnóstwo Omeg B (większość to 2.0 16v lub 2.5 TD).

[ wiadomość edytowana przez: orest dnia 2006-01-13 07:50:46 ]

No i po problemie. Mój błąd poległa na tym, że ominąłem jeden z najbardziej znanych sklepów w centrum miasta (Wadowsy), bo myślałem, że nawet jeśli tam taki przełącznik mają, to na pewno będzie cholernie drogi. No i zdziwko mnie chapło, bo zapłaciłem u nich za niemiecki zamiennik (nówka) 41 zł.
Mam nadzieję, że będzie dobrze działał. Jak dotychczas mam kilka innych "zamienników" i wszystkie sprawują się celująco.
nara

[ wiadomość edytowana przez: orest dnia 2006-01-13 14:29:51 ]

Cytat:
2006-01-12 23:36:08, JacaG pisze:

te przełączniki padają jak muchy więc kupować używke za 30 pln a nówke za 50 to tylko nówka za 50- a wiadomo że pare lat wytrzyma

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=80453893

38zl + przesyłka

nastepny:

http://moto.allegro.pl/show_item.php?item=81423505

34zl + przesyłka

Wystarczy poszukac

no widze ze temat naprawde na chodzie bo mi tez padl przelacznik... przy wlaczaniu kierunkowskazow wlaczaja sie czasami dlugie co jest troche wkurwiaja......

Cytat:
2006-01-13 23:42:18, BBronx pisze:

czasami dlugie co jest troche wkurwiaja......

prawda..........

Wasze rady przydały się!
Zdemontowałem według przysłanych mi przez jednego z Wetsów (dziękuję) instrukcji stary przełącznik i zamontowałem nowy (zakupiony za 41 zł). Teraz aż miło - wszystko działa super.
Zajęło mi to faktycznie ok. 10-15 minut.
pozdrawiam i thankyouverymuch

[ wiadomość edytowana przez: orest dnia 2006-01-14 23:28:46 ]

Też latem wymieniałem taki przełącznik kupiny na allegro. I co okazało się, że zamienniki so do d........y. Nadal go mam ale kierunek sam czasami wyskakuje na prostej drodze. Co mnie wkurza muszę poprawiać i wrzucać go na nowo przed skrętem.
Tak to jest z zamiennikami