Swap 1.8 Rover 125p

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. mam takie pytanie. czy ktos probowal juz wsadzic do kanta silnik z rovera 1.8? taki tez jest w hondzie prelude... mam taki pomysl tylko nie wiem czy ten silnik tam wejdzie. prosze o jakies rady.

na FSO AK i chyba u nas jest koleś KOVAL STM - on wsadzał najpierw 1.4 później 1.6 - pogadaj z nim wiedzę powiniem posiadać...

tyle ze koval wszystkie te silniki mial wytargane z polonezów czyli przystosowane pod tylni naped polonezowski/fiatowski, przypuszczam ze birac ten silnik z hondy bedzie wiecej rzezby...ale wszystko sie da zrobic

1.6 nie byl z poldka a poza tym czy w hondzie jest na pewno K-Series czy jednak jakis starszy hondo-rover?

Odezwij się do senna z forum PTK, on ma 1,8 rovera w polonezie.
PS nie sądzę żeby w preludzie były silniki K series.

w starszych hondach serie d i b

Cytat:
2008-03-13 11:30:04, yapko pisze:
1.6 nie byl z poldka a poza tym czy w hondzie jest na pewno K-Series czy jednak jakis starszy hondo-rover?

był z poldka. Koval kupił całego poldasa oryginalnego z fso z takim motorem.

A czy nie było przypadkiem K16 1.8 w którymś z LandRoverów?

r.

Freelander

jeszcze rover serii 200 brc
rover 400

nowsze mg zr
mg tf

najlepiej z uk cos wytargac na czesci ( cale auto moze byc za 2500-3000 )

silnik 1,6 w roverkach byl angielski k-series oprocz silnika ktory byl dawany z automatem - ten byl hondowski

Większe jest sprzęgło i zdaje się zamach, kolektor ssący wychodzi do kabiny, wydechowy trafia w belkę, a wyjście do chłodnicy w pompę hamulcową, a tak poza tym to pasuje w miejsce 1,4
Czyli trzeba by mieć wtrysk, zamach ze sprzęgłem, rurkę do chłodnicy i wydech z poldorovera, tylko że zdaje się kanały w głowicy są większe w 1,8, sprzęgło może nie przenieść momentu 1,8 a wtrysk trzeba by przeprogramować.
Przy zastosowaniu kompa i wtryskiwaczy z 1,8 trzeba przełożyć stacyjkę i mieć oryginalny kluczyk.
Jeśli masz zwykłego kanta to potrzebujesz jeszcze belki, staba i obudowy sprzęgła z poldorovera.
Interesowałem się tym jakieś 2 lata temu i pisze z głowy więc coś mogłem pomylić ale chyba tyle by było.

Edit literówki

[ wiadomość edytowana przez: pavlus dnia 2008-03-13 22:28:23 ]

Cytat:
2008-03-13 12:36:47, czeczun pisze:
był z poldka. Koval kupił całego poldasa oryginalnego z fso z takim motorem.

Andrzej, konfabulujesz. Całego poloneza nie, tylko silnik, ale fakt, z oryginalnego fabrycznego poloneza 1.6 16V.

Cytat:
2008-03-13 16:12:13, flapjck1 pisze:
jeszcze rover serii 200 brc rover 400 nowsze mg zr mg tf

Owszem, ale we Freelanderze montowali go podłużnie.

r.

Cytat:
2008-03-13 22:13:57, pavlus pisze:
Jeśli masz zwykłego kanta to potrzebujesz jeszcze

...całego Poldorovera na rozszabrowanie, tak będzie łatwiej

r.

Cytat:
2008-03-13 23:22:33, nocman pisze:
Owszem, ale we Freelanderze montowali go podłużnie. r.

A to ciekawa teoria
Chyba mówimy o jakimś innym freelanderze

Dokladnie tak to sobie wyobrazam, czesci z poldona 1.4 + silnik 1.8 poprzeczny z ktorego bedzie blok i uklad korbowy. Wtryskiem nie ma sie co martwic bo ja bym przy okazji zamontowal chociaz piggybacka a najlepiej megasquirt + przepustnice od motoru albo cos w ten desen...

Cytat:
2008-03-13 23:42:40, pavlus pisze:
A to ciekawa teoria Chyba mówimy o jakimś innym freelanderze

A przepraszam. Ale wydaje mi się, że któryś z Landów miał ten silnik wzdłużnie. Mylę się?

r.

Wsadzenie 1,8 rovera jest analogiczne jak wkładanie 1,4 rovera. Zewnętrznie te silniki są takie same więc wejść wejdą. Inna sprawa to przeniesienie napędu. Ostatnio przekonałem się że seryjne sprzęgło nie wyrabia. Od razu proponuję spiek przy silniku 1,8...

W razie pytań zapraszam na PW.

Pozdrawiam.

Bocian_s_313_PTK
A kanały w głowicy ?? są takie same ??
Jeśli masz informacje to podziel się z wszystkimi na ogólnym a nie na priv w końcu od tego jest forum pozdr P

@ nocman:
Ja sie nie spotkałem ale wszystko jest możliwe

Cytat:
2008-03-15 11:38:44, pavlus pisze:
Bocian_s_313_PTK A kanały w głowicy ?? są takie same ?? Jeśli masz informacje to podziel się z wszystkimi na ogólnym a nie na priv

Koledze chodzilo zapewne o info na priv odnosnie mocnijszych tarcz ze spieku