Dioda w radiu ;]

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
orientuje sie ktos czy mozliwe jest ze mrugajaca dioda na radiu jest od immobiliser'a ? po wlaczeniu silnika przestaje mrugac. nie jestem pewien czy to jakies zabezpieczenie radia (radio oryginalne) czy to wlasnie od immobiliser'a??

Moim zdaniem to jest od radia taki bajer ze mam niby KOD hehe

a wie ktos od ktorego roku w e36 immobiliser to byl standard ??

Ja mam z 96 roku (dokładnie z grudnia 95 ) i wtych modelach jest immobiliser w standardzie

Cytat:
2004-09-20 07:54:06, daz pisze:
Ja mam z 96 roku (dokładnie z grudnia 95 ) i wtych modelach jest immobiliser w standardzie

a masz jakas sygnalizacje ze jest aktywny (np dioda) i jak sie go u Ciebie wylacza? wystarczy przekrecic kluczyk w stacyjce?

spotkałem się już kilka razy z takim idiodami i były one jedynie jako atrapa. Nic a nic nie robiły i na funkcjonowanie radia nie miały żadnego wpływu, na immobiliser także nie.
pozdrawiam

zadam pytanie w inny sposob ;] jak rozpoznac czy dany samochod ma immobiliser ?

Ja mam immobilajzer w kluczyku ,ale nie mam żadnej diody

Cytat:
2004-09-20 10:19:01, tolo84 pisze:
zadam pytanie w inny sposob ;] jak rozpoznac czy dany samochod ma immobiliser ?

Z tego co się orientuję to jeśli wokół stacyjki jest wybrzuszona obwódka to jest immobilizer natomiast jeśli jest "płasko" zainstalowana w obudowie kolumny to jest bez.
Immobilizer wokół stacyjki ma pierścień będący czujnikiem sygnału z kluczyka.

no ja mam taki jakby pierscien wypukly, mozna go obkrecic dookola stacyjki.

a jesli immobiliser jest w kluczyku to dorabianym nie odpale?

Kluczyk musi zostać zakodowany gdzieś w samochodzie by chodził... wiec albo ASO a tam może to chwilę trwać jak nie ma dokumentów z kodem do samochodu (ściągają to gdzieś z centrali) albo są fachowcy znający się na elektronice samochodowej, którzy przekodowywują lub zmieniają immoblizer (chyba to taniej wychodzi niż w ASO kluczyk) i zakodowywują wszystkie kluczyki jakie chcesz używać z samochodem.
Popytaj u dobrych gości od alarmów.