Nagłośnienie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam problem. Chciałbym kupić głośniki do swojego espero w przednie drzwi ale nie wiem jaką powinny mieć głębokość max. Pomocy pliss.

5 cm.

Jeśli więcej = Konieczne pierścienie

5,5 cm jest już na granicy wewnętrznych osłon, ale zamontować spoko się jeszcze da.

no w Espero z przodu za duzo miejsca nie ma . 5cm to max

A czy ktoś z Was wie może czy seryjnie były instalowane tzw. gwizdki. Chodzi mi o głośniki wysokotonowe tuż pod podsufitką na przednich słupkach. U mnie są ale nie grają a radio jest nieseryjne, więc poprzednik coś sam kombinował i teraz nie wiem czy nie zmieniał instalacji.

Pozdr.,
Wrolo

Seryjne przednie głośniki wyglądają, jakby pochodziły z radia tranzystorowego z początku lat 60... więc zapomnij o jakiś oryginalnych gwizdkach.
Piotr'ek 5,5 cm DAX-y upchnął bez większego problemu.

Cytat:
2004-09-18 20:27:02, wrolo pisze:

A czy ktoś z Was wie może czy seryjnie były instalowane tzw. gwizdki. Chodzi mi o głośniki wysokotonowe tuż pod podsufitką na przednich słupkach. U mnie są ale nie grają a radio jest nieseryjne, więc poprzednik coś sam kombinował i teraz nie wiem czy nie zmieniał instalacji.

Pozdr.,
Wrolo

Gwizdki tuż pod podsufitką... nie działają...
hmmm a nie są to czasem ultradźwiękowe czujniki ruchu od instalacji alarmowej?

Dzięki chłopaki za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie czy 100mm to max średnicy jaką można upchnąć w drzwiach bez większych przeróbek czy też można coś wykręcić i średnica się zwiększy? Z góry dzięki za odp.

bez przerobek wejdzie 13cm, ale lepiej troche sie pobawic i upchac 16,5...wtedy to dopiero jest efekt

Robert_S!

Chyba masz rację - wyglądają jak głośniki wysokotonowe ale nimi na pewno nie są.

Mam jednak taką wątpliowść co do zasady działania: skoro czujniki ultradźwiękowe mają reagować na ruch, to znaczy, że najpierw ktoś ma się dostać do samochodu. Skoro tak, to najpier musi otworzyć drzwi lub zbić szybę a to już są wystarczające powody aby uruchomić alarm. Czy ja się mylę?

Pozdr.,
Wrolo

Te czujniki Ci zadziałają jak wybiją szybke Przy otwieraniu drzwi to zadziałają ci prztyczki w drzwiach jeśli je posiadasz a powinieneś mieć Pozatym niema takiego alarmu co sie włancza na widok złodzieja

Cytat:
2004-09-21 10:12:37, Pilot pisze:
Te czujniki Ci zadziałają jak wybiją szybke Przy otwieraniu drzwi to zadziałają ci prztyczki w drzwiach jeśli je posiadasz a powinieneś mieć Pozatym niema takiego alarmu co sie włancza na widok złodzieja

Jak nie?? Wsadź do auta Dobermana, czy innego Pitbula

mając ultra dzwieki miałem mozliwość regulowania ich czułości i miały takie ustawienie że jak ktos zblizał sie do samochodu od strony kierowcy bądz pasażera, wystarczy że nachylił się by zobaczyc co jest w środku autoalarmm reagował dając jeden sygnał ostrzegawczy, jesli to nie skutkowało ponawiał ostrzezenie jeszcze raz po czym sie włączał w sumie pozyteczna rzecz bo jak usłyszałem w domu ostrzezenie odrazu do okno choc wiekszości były to fałszywe alarmy wystarczyło że ktos przeszedł za blisko.