MotoNews.pl

Komfortowe amortyzatory

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Myślałem, że nie zacznę nowego tematu, ale ostatnie 2 godziny przeszyły mi na pracy z wyszukiwarką i jakoś wciąż nie wiem co wybrać.
Otóż pękła mi przednia sprężyna i muszę ją wymienić - w efekcie dobrze było by przy okazji zrobić amortyzatory. Dziesiątki razy występują na forum gazowe KAYABy ale wszyscy piszą, że są twarde i przez to super.
Ale właśnie nie jestem pewien czy chce mieć twardy samochód. Preferuje komfort i ciszę zawieszenia, a seryjne bujanie to dla mnie tylko lekka przesada. Czy amortyzotory gazowe to w tej sytuacji dobre rozwiązanie? Może jednak coś tańszego olejowego?

pzdr

ps: kurde, a może jednak gazowe??? poradzcie coś bo od tego dywagowania juz czaszka mnie boli

Olejowe Sachs.

Gazowe Delphi

Olejaki KYB - ja mam i jest o.k.
Do tego 3 lata gwarancji.
Pozdr. P.

Ja też preferuję gazowe Delphi. Są twardsze od seryjnych, a miększe od Kayabów i Alko i na dodatek są tanie i mają raczej dobre opinie co do jakości i trwałości. Ponadto z doświadczenia po poprzednim aucie wiem, że każda gazówka jest lepsza od olejówki /wg. mnie bardziej sprężyście tłumią wyboje/.
Zwróć uwagę, że większość nowych aut jest w tej chwili seryjnie wyposażona w gazówki.
Ja na razie bujam się jeszcze na seryjnych olejach, lecz jak tylko dorwę grosza to z pewnością przejdę na Delphi.
Pozdrawiam

Ja z całą stanowczością odradzam olejowe Delphi
Założyłem w zeszłym miechu wszystkie 4 sztuki.
Autko trochu lepiej się trzyma, ale bujanie nadal jest (choć mniejsze).

Ja myslę, że Espero ma tak miękkie sprężynki, że spokojnie możesz zakladać gazówki. Na tył na 100%, ale Ty piszesz, że chcesz zmienić przednie, więc jest jeszcze jedno rozwiązanie.
Delphi robi takie amorki olejowe podwójnego działania. Seryjnie montowane byly takie w CC1100 (sporting). Niestety ja takich do Espero nie dostalem Ale może Tobie się uda i wtedy znajdziesz swój kompromis pomiędzy tradycyjnymi olejakami a gazówami.

[ wiadomość edytowana przez: kisztan dnia 2004-09-10 07:37:33 ]

Tylko "gaz":
-koniec z nurkowaniem samochodu przy hamowaniu
-ładnie trzyma się nierównościach (jak przyklejone), szybko tłumi "długie" nierówności
-nie kładzie się w zakrętach (przy wchodzeniu z odpowiednią prędkością)
-zachaowuje się bezpiecznie przy gwałtownym ruchu kierownicą.

To dla mnie jest komfort jazdy. Aaa, mam załozone gazowe ALCO

[ wiadomość edytowana przez: asterixgal dnia 2004-09-10 08:09:51 ]

chyba z tego postu nie wybierzesz amorków każy pisze co innego , ja polecam gazowe Keaby wymieniłem 4 i jestem strasznie zadowolony samochód trzyma się jak przyklejony są twardsze od seryjnych ale nie az tak twarde, autkiem jeździ się konfortowo. dla mnie rewelacja POLECAM

Wielkie dzięki za mnogość odpowiedzi. Wynika z nich, że optymalnie bedzie zalozyc
- gazowe Delphi
- lub gazowe KYB.
Wiekszosc z Was twierdzi, ze na gazie jest komfortowo wiec nie bede z tym dyskutowal. .

Teraz tylko poszukam jakichś niskich cen. U Pana Sławka gazowe KYB to koszt 202PLN - chyba poszukam tanszych

Dzieki i pozdrawiam
Maciek

Cytat:
2004-09-10 09:12:23, MacMaciek pisze:

Teraz tylko poszukam jakichś niskich cen. U Pana Sławka gazowe KYB to koszt 202PLN - chyba poszukam tanszych

Dzieki i pozdrawiam
Maciek

Tańsze... a robociznę doliczyłeś, czy u Pana Sałwka jest może razem z wymianą. Tył możesz sam zmienić, ale przodu nie polecam zmieniać samemu.

202 za 1, czy za parę ?

Cytat:
2004-09-10 11:03:08, Zoltar pisze:
202 za 1, czy za parę ?

Raczej za sztukę, bo ja znalazłem jakieś pól roku temu najtaniej po 100 za olejowe KYB

Cytat:
2004-09-10 11:09:22, Walus pisze:
Cytat:
2004-09-10 11:03:08, Zoltar pisze:
202 za 1, czy za parę ?

Raczej za sztukę, bo ja znalazłem jakieś pól roku temu najtaniej po 100 za olejowe KYB

Podejrzewam.

I teraz się raczej upewniłem, że cena jest za sztukę z montażem.

Czyli dobra

2004-09-10 11:10:43, Zoltar pisze:
Cytat:

Podejrzewam.

I teraz się raczej upewniłem, że cena jest za sztukę z montażem.

Czyli dobra ::

No, jesli z montażem to faktycznie dobra

[ wiadomość edytowana przez: Zoltar dnia 2004-09-10 13:58:15 ]

Ale ale, czy twardość nie zależy bardziej od sprężyn ?

Nie.

Chyba, że mówimy o ekstremalnych przypadkach.

Ale to amortyzator odpowiada za tłumienie szybkich drgań, nierówności itd.

Więc jeśli jest bardzo twardy... To miękka sprężyna praktycznie nic nie zmieni

Cytat:
2004-09-09 22:54:46, MacMaciek pisze:
Ale właśnie nie jestem pewien czy chce mieć twardy samochód. Preferuje komfort i ciszę zawieszenia, a seryjne bujanie to dla mnie tylko lekka przesada.

Mój Ty Przyjacielu!!!

Ja mam na tyle gazowe delphi i utwardzone sprężyny komfort jazdy duzo lepszy auta pewniej trzma sie w zakretach teraz jeszcze przod i na zakretach pełna moc
Co do sprężyn to powinieneś założyć też utwardzone gazowy amorytzator jest bardziej narażony na uszkodzenie niż olejowy wiejdziesz w wieksza dziure i szlag go trafi a gwarancja tego nie obejmie.Wytłumacze ci to tak jak mnie tłumaczyli :na zwykłej miekkiej sprezynie cala amorek bedzie pracowal pelna para bo sprezyna sie podda a amorek bedzie przechwytywal cala sile uderzenia co moze doprowadzic do jego uszkodzenia twardsza sprezyna mniej sie poddaje i zatrzymuje w jakims stopniu ta sile i amorek jest mniej obciazony.
Pisze to co usłyszałem nie wiem ile w tym prawdy ale ja chciałem mieć twardziej i sprezyny odrazu twardsze zalozylem.Delphi nie sa tak twarde jak alko czy KYB wiec nie jest to tak bardzo odczuwalne. Gazówki delphi sa godne polecenia u mnie kosztuja ok 150zl za sztuke jakbys byl zainteresowany to moge zapytac dokladnie czy nic sie nie zmienilo a za wymiane placiłem 20zl za strone!!!

Cytat:
2004-09-10 15:15:26, Sergiusz- pisze:
a za wymiane placiłem 20zl za strone!!!

Bo to tył Sergiusz Czyli cena w miarę normalna.

Na razie pytałem u Sławka i Shellu.
U Sławka amortyzator KYB 200 PLN za sztuke i robocizna 80zł za strone (jezeli przy okazji wymienie sprezyne, łożysko itp -to cena jest ta sama)
W Shellu cena amortyzatora obejmuje montaż co daje zaporową cenę za sztukę 260PLN.
Dlatego na razie podchodzę do tematu ostrożenie i szukam tańszych. 150zł to chyba dobra cene - echh

Zmartwiliście mnie trochę tą ew. koniecznością założenia twardszych sprężyn... poza tym co to znaczy twardsze???

pzdr
Maciek