| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2004-09-20 17:14:13 Witam-byłem dzisiaj u mechaniora bo moje prawe kółko z tyłu wydaje straszny pisk....okazało sie ze w srodku wszystko jest ok...z jednym minusikiem-a mianowicie zarówno szczeki jak i beben cały był ubrudzony i natłuszczony (tak jakby ktoś je porządnie smarem pociagnął)....z drugiej strony jest suchutko mechanik powiedział ze to pewnie łozysko półośki nawaliło i przepuszcza olej z mostu (chyba jakoś tak powiedział wiec pojechałem(zmusiłem sie) do sklepu łady w koninie..... oczywiscie nie mieli tego łożyska ale koleś wcisnał mi: zestaw naprawczy piasty koła MAR 3013/1 piasta tył - FSO/PN skład zestawu: łozysko 6306 2rs pierscień zaciskowy uszczelniacz oring Moje pytanie brzmi: Czy nadaje sie to do mojej łady?? bo dałem 22zł!! |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2004-09-20 17:29:31 Pierwsze co sprawdź to czy jest drożny odpływ o odrzutnika. I tak usisz wyjąć półośkę. Wiesz jak to się robi? Mi wywalało smar właśnie przez zatkany odpływ. Opis wymiany łożyska znajdziesz w temacie o całorocznych naprawach. Perzan radził dokładnie jak to wymienić ale jak się nie uda zbić młotem pierścienia zabezpieczającego to go przepiłuj bo jest miękki. A jak nowy będziesz nagrzewać żeby założyć to grzej na maxa. Z 5min trzymaj bo jak zatrzyma się w połowie to juz nie oprawisz i będziesz piłować/zbijać poraz drugi. |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2004-09-22 20:15:06 Ja nad kuchenką turystyczną na gaz. Pamiętaj żeby długo trzymać. Najlepiej w jakichś szczepcach i rękawicach. Potem jak już się wsunie na miejsce to szybko oblej wodą żeby łożysko się nie zniszczyło. |
zax ŁADZIARZ była LADA 21072 '88 Konin | 2004-09-22 21:36:20 Zestaw pasował Z tego co pilnie podpatrywałem to jest to prosta sprawa taka zmiana łożyska....jedyny problem jest z tym opalaniem pozdrawiam |