Jak zwyklo prośba o poc ?!?!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Na wstępie witam wszystkich i chciałbym powiedzieć że takiego kompedium wiedzy o samochodach BMW ja tu na forum można na próżno szukać w necie jest tu chyba wszystko albo prawie wszystko. No ale dosyć tych pochwał do rzeczy.
Sprowadziłem niedawno z Niemiec BMW 520i e34 z 1989 z przebiegiem 175 tyś (oryginalny). Samochód serwisowany w ASO w Niemczech. Jestem drugim właścicielem. I jak to bywa po kupnie wymiana pasków, płynów most, skrzynia, chłodnica i.... silnik. Tu problem jakim olejem zalać moją becie żebym sobie nie dołożył wydatków. W książce serwisowej nie ma ani sladu jakim olejem była zalana (nie wiem przeoczenie). Po wnikliwych analizach różnych olejów na rynku doszedłem do wniosku że to będzie Castrol i na pewno półsyntetyk lub mineralny tylko jaki GTX Magnatec czy GTX3 Protection albo może zwykły Castrol GTX.
Wiem że juz był ten temat na forum ale może ktoś coś jeszcze dożuci.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje, albo tu na forum zaglądam tu codziennie w godzinach pracy od 7-15 albo na maila zciwelarog@op.pl, robert.@ze.tarnow.pl
I jeszcze jedno też jestem za tym aby się dołożyć do utrzymania stronki MARCIN_RADOM podaj konto i ile.
Pozdrowienia
PS Chyba się znowu zakochałem tyle tylko że tym razem w BMW

witaj
sprawa jest dosyć prosta. trzeba zalać olej o takiej jakości jaki był lany do tej pory, lub o jedną klase wyżej. chodzi mi tu nie o klasę lepkości np: 15W/40 a o klasę jakościową np: SJ. marka oleju nie wpływa znacząco na jego jakość, wykluczając oczywiście oleje naprawdę syfiaste. sadzę że castrol o którym wspomniałeś byłby dobrym wyborem. pozostaje jedynie kwestia wyboru klasy. hmmm. ja zalałbym SH.
w sprawach finansowych i numeru konta trzeba kontaktować się z pawłem.
pozdrawiam

Ok. dzięki za info. Jak zaleję to odpisze co się bedzie działo.