Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-10-11 19:27:55 Daj ten post na forum LPG moze tam ci ktos pomorze
![]() |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-10-12 16:56:58 przy takim przebiegu moze juz reduktor wymaga serwisu, spuszczałeś z niego syfik? Jełśi masz odłączony sygnał z TPS to znaczy ze teraz ktoś go odłączył od centalki gazu czy tak było od początku? troszkę więcej info pls...nie sądze by sie obyło bez odwiedziń u magika od gazu... |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-10-13 10:35:01 1. masz silnik krokowy od gazu? na odcinku od reduktora/parownika do miksera?
2. jesli TPS by nie działał to na beznynie miałbyś problem. Jeśłi masz krokowy od gazu to potzrebuje on TPS bo od tego własnei otwiera sie i zamyka (między innymi) 3. serwis reduktora, spuszaczanie syfu z niego, sprawdzenie przepustnicy czy nie jest zasyfiona, sprawdzenia PCV, i krokowego od wolnych obrotów (nie zaszkodzi przeczyscić). |
bolekcbx Hyundai Sonata lublin | 2004-10-13 13:17:57 Do arturo_soda:
1. Mam silnik krokowy do regulacji gazu 2. TPS działa dobrze, ale dowiedziałem się od poprzedniego właściciela że gazownik już przy montażu instalki gaz. odciął sygnał z TPS do sterownika gazu, widocznie miał jakieś problemy z regulacją pracy na gazie i na benzynie, może występowały jakieś zakłocenia - napięcia zwrotne od sterownika gazowego do czujnika przepustnicy i komputera wtrysków). Wyczytałem gdzieś że można na tym kabelku zakładać diodę blokującą (lub nawet rodzaj filtru - ) - czyli możliwy przepływ prądu tylko w kierunku od TPS do sterownika gazowego. Może gazownikowi nie chciało się z tym bawić przy zakładaniu instalki. Czyli wygląda na to że chyba ten sterownik gazowy może pracować bez sygnału z TPS.filtrTPS 3. Zgadzam się że regeneracja reduktora mnie nie ominie, 140kkm bez regeneracji to trochę dużo. Czy PCV i krokowy od wolnych mogą mieć wpływ na pracę na gazie? Jarek_2 i arturo_soda dzięki za podpowiedzi i porady. |
![]() arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-10-13 14:29:25 Założenia, gaz jest w baku, silnik juz się nagrzał na bezynie hula jak ta lala ![]() Jeśłi masz krokowy od gazu i nie podpięty TPS to trochę dzine jak dla mnie. Krokowy powinien właśnie reagować na otwarcie przepustnicy...skoro nie ma sygnału z TPS to skąd on wie ze chcesz jechać ostro teraz? Jełśi chodzi o dokłądną diagnoze to bez podpięcia do kompa centalki od gazu nie wiadomo jak ci to ustawili, albo ajk to teraz działa. Poza TPS centalka gazu widzi (albo powinna) sonde lambda i temperature ...to najwazniejsze do ustawiana dobrego składu mieszanki. Co by nie pisać magik od gazu plus analiza spalin moim zdaniem koniecznie. Zacząć od spuszczenia syfu z reduktora...robiłeś to? Na wolnych obrotach podstawa to : 1. krokowy od biegu jałowego (lubi sie przycinać w wielu autach) przemyś sprawdzić drożność, najlepiej jego znaczenie ocenić odpinając jego zasilanie na wolnych obrotach (raz na gazie i raz na benzynie) jeśli nagły spadek obrotów albo i gasnie to znaczy ze on działą moze ma za mały zakres pracy bo brudny. Jełśli po odpieciu zasilania nie masz zmian to podejrzewać można ze nie działa za dobrze ma stała "dziurę" albo jest przytkany na amen. 2. przepustnica - czasem robi sie tam niezły syf, głownie winny jest olej a dokłądnie zaolejone gazy z pokrywy zaworów które lecą przez zawór PCV. Tworzy to dosć mało przyjemna maż na sciankach przepustnicy i w kolektorze dolotowym. Jakiś czas temu zdejmowałem przepustnice i naprawde warto było ja wymyć w benzynce. 3, jełśi problem jest takze z wkręcaniem sie na obroty... to pokazuje ze masz problem z zasilaniem ...jak piszesz ze filtry powietzra ok i gazu , to teraz zostaje albo reduktor - nie daje rady albo silnik krokowy od gazu nie otwiera się kiedy przyśpieszasz (nawiasem bez TPS nie wiem skąd ma wiedzieć ze ma sie otwierać?, z obrotów tylko?) Czy odpięcie zasilania krokowego od gazu coś zmienia? na gorsze lepsze? 4. na koniec ostanie co mi przychodzi do głowy, walnieta sonda...ale tu powinno byc spalanie duze na benzynie i tez nie najlpesza praca (u mnie padła sonda i szedł jak burza tylko ze palił 15 wahy), Sonde mozna łatwo sprawdzić, miernik cyfrowy najlepiej lud tradycyjny ale z rosądną podziałką, znalezienie kabli ustalenie sygnałowego. Nie wiem ile tam masz czy 4 tak jak u mnie? w Kazdym razie to bym zostawił na koniec. |