Brak świateł

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Jak wiadomo od 1 października trzeba jeździć na światłach. I własnie dzisiaj wracałem sobie do domu i psikus Padły mi światła mijania, postojowe z przodu (obydwie) i tylnia lewa. A więc kupilem nowe żarniki i żarówki i zacząłem wymianę. Z przodu wymieniłem i wszystko dziala ale z tyłu .........Problem. Otóż lewa żarówka (postojowa i od stopu, dwużarnikowa) działa mi śmiesznie ponieważ jak wciskam stop to się świeci ale postojowe mi się nie świeci. Sprawdzałem bezpieczniki-wszystkie dobre. I tu sie rodzi pytanie DLACZEGO nie świeci mi się tylnia lewa żarówka postojowa skoro prawa świeci Co może być przyczyną??

pozdrawiam

zasniedziale styki? przetarty kabel?
najlepiej wez bateryjke i diode i przedzown kable...potem sprawdz styki. obie lampy z tylu zdaje sie sa zasilane z jednego przewodu ktory leci najpierw do jednej lampy a potem do drugiej wiec podejrzewam error jest gdziesz w kostkach przy lampach

Masz problem z masą najprawdopodobniej w tej żarówce, sprawdz wszystko i bedzie dobrze. pozdrawiam

Cytat:
Masz problem z masą najprawdopodobniej w tej żarówce,

Gdyby nie było masy to światło stopu raczej też by sie nieświecilo (przecież to jedna żarówka) a sie świeci

Cytat:
obie lampy z tylu zdaje sie sa zasilane z jednego przewodu ktory leci najpierw do jednej lampy a potem do drugiej

a Może ktoś wie do której lampy najpierw leci ten przewód??

Pozdrawiam

Cytat:
2004-10-01 13:29:52, rsuhy pisze:
a Może ktoś wie do której lampy najpierw leci ten przewód?? Pozdrawiam

W II "najpierw" do lewej.

Pozdrawiam

haha wiecie co było przyczyną jak wczoraj po ciemku sprawdzałem bezpieczniki to jeden zle wlozyłem. i co ciekawego z tegowynika że lampy- lewa i prawa i carinie e maja oddzielne bezpieczniki!! Ten od lampy lewej (ta która mi nie działała) odpowiada włąśnie za tą lampę i pisk który się włącza kiedy zostawiamy zapalone światłą a wyjmujemy kluczyki i chcemy wyjść z samochodu. A ja rozebrałęm połowe bagażnika żeby sprawdzać wszystkie kostki itp. aż nagle coś tknelo zeby jeszcze raz sprawdzić bezpieczniki

Pozdrawiam i dzięki za rady

Kazda strona samochodu ma oddzielne zabezpieczenie bo pomysl co by sie stalo gdyby w czasie nocnej jazdy nastapilo zwarcie w obwodzie ktoregos swiatla-nagla calkowita ciemnosc.

ha a ja właśnie podobnie miałem bo tak jak pisalęm padły mi z przodu światlą mijania i wracałem na długich (na szczęście nie daleko i nie po głównych drogach