Dbajcie o sworznie zawiasów drzwiowych

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Niestety załączona fotka to spuścizna po poprzednim właścicielu. Myślę, że to już ostatnia rzecz jaką zrobiłem aby wyprowadzic auto "na prostą".
Niestety jakość zdjęcia nie jest zachwycająca, zrobiłem je kamerką

Dlatego raz w roku (albo częściej - specjalnie nie przywiązuję do tego wagi) wpycham w sworznie smar maszynowy. Mam nadzieję że przynajmniej częściowo przedłuży to żywot sworzni, jak również gniazd, w których są one osadzone.

a powiedzcie mi w jaki sposob je wyjąć, ostatnio malowalem doły drzwi - musialem to robic na samochodzie ponieważ mialem problem z wybiciem tych sworzni,

Wybicie ich nie jest łatwe. Szczególnie gdy są tak przeżarte jak ten jeden z trzech - zaspolił się z zawiasem. Powiem szczerze, że pojechałem do warsztatu a oni już pryskali w niego czym popadnie a potem tylko młotek i przecinak.

A ja swoznie wymienilem na srobki i dziala jak nalezy ale dalej stukaja te dzidowskie drzwi

Witanko tez mnie wkurzaly odglosy pukania w drzwiach podczas jazdy na nierownosciach (mialem je tylko po str kierowcy) i po kilkakrotnym psikaniu sworzni drzwiowych WD 40 i smarowaniu smarem grafitowym lub wazelina techniczna postanowilem w koncu wymienic oba, bo psikanie pomagalo na coraz krocej (najpierw 3 miechy,potem 2 ,1 az w koncu tydzien ) i teraz mam spokoj juz 2-gi miesiac (zadnych odglosow stukania na wybojach) koszt 1 sworznia to 2 czy 3 PLN,a z wybiciem tez nie mialem problemow (pewnie przez geste i czeste ich smarowanie i psikanie ). pozdr

Cytat:
A ja swoznie wymienilem na srobki...

Nie wiem czy to najlepszy pomysł. W końcu sworzeń powinien być wykonany z miekszego materiału niż sam zawias.
Niewyobrażam sobie jak wymienić zawiasy skoro są spawane (wycinka i malowanie drzwi !!! - szok )

Tak - drogie nie są - tylko gdzie kupić te swożnie? U nas chyba nikt takich "drobiazgów" nie ma, niestety...

Pozdr.,
Wrolo

Ja swoje sworznie kupowałem w Warszawie na ulicy Towarowej 33. Jeśli byłbyś w Warszawie to wpadnij tam mają tam wiele drobiazgów. Nawet żaróweczki 12V/3W jakie są m.in w rezerwie paliwa. Żadna inna żaróweczka w to miejsce (np. od poldka) nie podejdzie. Mają one takie zamo mocowanie co i 12V/1,2W