| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
-SerU- Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-10-01 19:23:35 Krótko: co to za samochód
![]() |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2004-10-01 19:37:01 Nivka z DOHC |
-SerU- Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-10-01 19:47:14 No szybko Ci Ramzi poszło, choć nie wiem, czy nie zobaczyłeś odpowiedzi na F&F Oto ona:
Kiepska fota bo przed chwilą robiona. Zieleń moro mat. Pięnie wygląda. |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2004-10-01 19:49:20 EE daj spokój. To widać na pierwszym zdjęciu. Dyfer sztywny pod miską |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2004-10-01 19:53:40 Kupiłes ? jesli tak gratulacje zakupu |
-SerU- Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-10-01 20:00:28 Nie...nie kupiłem...A szkoda...Autko naprawdę fajne a z tym silnikiem radość z jazdy gwarantowana. Właściciel lubi sobie nią zjechać z drogi i tak, jak piszesz....
Silnik, to klasycze 2.0 z elektronicznym zapłonem i modułem APE z poldka. Chłodnica od Sierry 2.0 DOHC, skrzynia z reduktorem oryginalna ładowska z kołnierzem od 132. Problemem jest prawdopodobnie za mała miska oleju i związana z tym za mała ilość oleju w układzie smarowania. Coś trzeba będzie pokombinować... |
bodziot Miłośnik FSO "Misia" czyli Fiat P ... Kraków | 2004-10-02 11:15:24
wydaje mi sie ze już ma chłodnice oleju a ja bym mu jeszce dożucił suchą miske olejową ale widze ze ma troszeczke ciasno pod maską na dodatkowa pompe oleju (np z wspomagania) |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2004-10-02 12:10:25
Nie ma chłodnicy oleju - to co widzisz to przesuniety filtr oleju na zewnątrz ze względu wląsnie na miejsce, a w sumie jego brak koło dyfra, oraz aby zminimalizowac jego uszkodzenie - zbyt nisko by wisiał - stąd jego lokalizacja poza silnikiem. [ wiadomość edytowana przez: Ramzes_II dnia 2004-10-02 12:16:26 ] |
-SerU- Fiat 131 Wroclaw/Maidstone | 2004-10-02 21:18:48 Dokładnie Ramzes-brawa za spostrzegawczość Poza tym samochód ma jeszcze jedną bolączkę-problemy z wkręcaniem się na obroty powyżej 4 tyś rpm (duża dziura w obrotach). Po pierwsze druga przepustnica ma duży luz (gaźnik oryginał weberek) i dodatkowo nieszczęśliwie rozwiązany układ zapłonowy: elektronik APE 05 ale bez podciśnieniowego przyspieszenia zapłonu (jedynie odśrodkowe) i tak sobie myślę, że oba te czynniki wystęujące jednocześnie mogą mieć wpływ na takie a nie inne zachowanie silnika właśnie w okolicach 4 tyś rpm. Dodam, że dół jest idealny-ciągnie jak oszalały |
Ramzes_II Lancia Kappa Dębica | 2004-10-02 22:04:16
Ja bym obstawiał na niekompatybilnosc modułu poldka z tym aparatem Magnetti (?? a moze to jakiś Bosch - tez niektóre typy podobne były z wyglądu) Fiata. A dokładnie chodzi o impulsy z cewki którymi sterowany jest moduł. Jak masz moduł Boscha to podstaw go. Ew. cały inny aparat z modułem Magnetti jak masz. Dziura w obrotach i niechec powyzej 4 tys nie wskazywałaby aż tak na gaznik - a przynajmniej nie na luz na przepustnicy. Predzej obstawie własnie moduł Poloneza. Podcisnienie w tej jednostce do wyprzedzania zapłonu naprawde nie jest potrzebne.. Za duza elastycznosc by tego silnik wymagał. A co do gaznika to chyba ze dziurawą masz membranę w gazniku, tą od podcisnieniowego uchylania przesłony ssania.. tez bedzie mulił... |