MotoNews.pl
10 Kolejna E12 (2002) do remontu? (94244/0) - PT

Kolejna E12 (2002) do remontu?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
No i doczekałem się moja toya zaczyna brać olej przebieg 58000km pobór oleju około 1 litr na 10000km . Dlatego mam pytanie ( do forumowiczów , którzy są w temacie ) czy w tej chwili mam jakiekolwiek szanse na naprawę . Usterke zgłosiłem miesiąc przed końcem gwarancji serwis ma dokonać pomiaru zużycia i podejmie decyzję .
Jak dotychczas zużycie oleju cały czas wzrasta , silnik zalany Mobilem 5W50 .

Prosze o praktyczne rady na temat postępowania z serwisem żeby nie zawalić sprawy.

Tu jest na ten temat :
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?p=62058&highlight=#62058

I dokladnie :
http://www.forum.toyota.org.pl/viewtopic.php?p=40130&highlight=#40130

powodzenia w dązeniu do wymiany silnika przez ASO, pamietaj zeby ci gwarancja nie mineła

dziwna sprawa,ja mam E12 z 2002 D4D 110hp 40kkm przebiegu i grama oleju nie bierze.jezdze na mobilu 5W50

Praktyczna rada to jedynie siekierka, pałka podręczna, zawsze coś zapasowego przy nodze, ewentualnie piła motorowa jeżeli chcesz dobry efekt z tym jedź do ASO.

Sprawa dotyczyła chyba tylko niektórych silników vvti a więc diesle d4d nie były dotknięte tą przypadłością.

Silników disla to nie dotyczy jedynie benzynowych i to do pewnego numeru , niestety mój silnik mieści się w trefnej serii . Nie pisałbym gdyby to nie była prawda od przebiegu 35000km zużycie oleju systematycznie rośnie , chyba nie z winy oleju tylko z wady silnika ( niestety ) .
Dzięki poradom z tego forum zaczynam wolkę z ASO , zobaczymy co z tego wyniknie .
Specjalne podziękowania dla PIGLETTO

Spokojnie atakuj. Jeżeli masz smochód serwisowany i zgłosiłeś usterkę przed końcem gwarancji to sprawa jest do wygrania.
Mnie sie udało
Najlepiej niezależnie od tzw. próby olejowej, pisz skargę do TMP. To oni podejmują decyzję o wymianie silnika a nie ASO.
Powodzenia.

Dzięki za rady , ale czy zużycie oleju na poziomie 1litr na 10000 ( według moich pomiarów ) kwalifikuje silnik do remontu . W postach wyczytałem , że silniki były remontowane na koszt aso przy zużyciu 1litr na 3 , 4 tyś .
Na razie czekam na oficjalne pomiary aso .
Podaj mi ile Tobie brał oleju .

0.5 na 1000

Witam 1litr na 10000 kwalifikuje silnik do naprawy.ASO -wymiana bloku silnika z tlokami i walem lub wmiana tylko pierscieni wiem to z doswiadczenia .Powinni to zrobic wramach gwarancji. Jezeli ktos potrzebuje czesci mam[piercienie + komp. uszczelek brak pod glowice].

Dzięki za informacje w tej chwili poczekam na pomiary zużycia oleju w ASO , jednocześnie jestem umówiony z rzeczoznawcą który niezależnie dokona pomiaru i wystawi ekspertyzę .
Wtedy zacznę działać w TMP .