Wymiana silnika-"opłaty"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy może ktos się orientuje jak to jest z wymianą silnika bo miały się zmienić przepisy dotyczące silników miało się je wymieniać tak jak np. lampe czyli bez wbijania w dowód miało sie to niby zmienić po 01.10.04 a jeżeli się to nie zmieniło to mam pytanko czy ktoś wie jaki koszt rejestracji silnika ( mam silnik przywieźony z niemiec ) cło , akcyza ,opłata w wydziale komunikacji

podobno zmienilo się to, że nr silnika nie ma w dow. rejestracyjnym , ale... jest nadal wpisywany w książkę pojazdu

takie info mam od kolegi co chciał swapa zrobić i sobie odpuścił

Zgadza się dzisiaj rejestrowałem samochód dla żony sprowadzony z dojczlandii . W dowodzie nie ma numeru silnika , ale w wydziale komunikacyjnym i przy pierwszym przeglądzie wpisano go w kompa . Więc to i tak lipa, dla blacharza można mieć dowolny numer silniczka ( chyba że sprawdzi na kompie ) ale jakiekolwiek zmiany wymagają informacji w wydziale komunikacji

Pozdrawiam
Edmund Dantes

tylko ja nie mam karty pojazdu to nie ma gdzie wpisać adnotacji mam silnik przywieziony nie oclony i nie wiem czy wogóle warto clić i opłacać nie licząc kosztów przełożenia

witam
cło na silnik z niemiec wynosi 0, akcyza wynosi 0, więc łączne opłaty = 0
jedyne co musisz zrobić to wymienić silnik i podjechać na stację diagnostyczną, a oni sprawdzą czy silnik jest poprawnie włożony itp, oraz nr sinika. Potem musisz się udać do wydziału komunikacji z umową kupna i kwitem ze stacji - i to wszystko.

a powiedz mi ilku czy na przeglądzie opłata jest tak jak za całe auto czy taniej i czy trzeba to zgłaszać do urzędu skarbowego żeby wystawili zaświadczenie że silnik jest zwolniony z opłat

z tego co wiem to do urzędu skarbowego nie trzeba nic zgłaszać, ani wyszarpywać zaświadczenia. Wydaje mi się że na stacji powinni wziąć jakieś 50zł - ale nie jestem pewien.

Na stcji standard czyli 94 + 2 zł o (moze 92 +2 e nei pamiętam)

jeszcze pewnie nusi być tłumaczenie umowy czy jak bym miał rachunrk to już nie