Aparat zapłonowy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanie: co może być przyczyną takiego zjawiska jak ocieranie palca o kopułkę? Chodzi o to ze w jednej całkowicie mi zdarło styki aż pojawił się brak iskry, poczym wymieniłem ją, jak równiez palec i włożyłem mój stary aparat. Noi to samo, zaczyna ocierać. Już powoli się ścierają. Co to może być i jak temu zaradzić?

krzywo zakładasz kopułke albo palec

Tak, no ale palec ma wypusty które uniemożliwiają złe założenie. Podobnie jest z kopułka.

sprawdź jeszcze luz promieniowy wałka w aparacie zapłonowym. jeżeli występuje, to masz do wymiany aparat zapłonowy lub jeżeli uda ci się dostać zestaw naprawczy, to tylko tulejkę w korpusie. sprawdź jeszcze stan całego korpusu czy nie jest gdzieś skrzywiony.

No własnie ten poprzedni miał luzy i to rozumiem, ale ten obecny nie ma

To może być wada fabryczna i wałek aparatu nie chodzi w osi korpusu.

A może wystarczy dogiąć spinki kopułki, żeby ją mocniej trzymały do aparatu.

Pagan: Sorki, ale ja u siebie niemam podziału jak wchodze na forum. Po prostu ładuje mi się stronka ze wszystkimi sprawami. Dlatego postanowiłem zamieścić ten wątek na forum ogólnym.

Jeżeli chodzi o mój aparat, to nie jest to wada fabryczna, ponieważ długo jeździłem na nim wcześniej i było ok. Ma luzy wzdłuż własnej osi, a zginanie spinek nic nie daje. Nawet jak ręką dociskam czy odchylam to nie ma różnicy. No a styki juz prawie wytarte (nie wspomnę o hałasie) i coś czuję że niedługo znowu padnie całkowicie. A może winę za to ponosi to coś (bo nie wiem co to) co napędza aparat? Jak myślicie?

czy kopulka rozdzielacza od Zuka pasuje do aparatu zaplonowego fiata 125p? widzialem na fotce ze ta kopulka ma gniazda na przewody WN wychodzace na bok a nie jak w fso do gory

i to bylby dobry patent bo jak nie ma sie gazu to obudowa opiera zie o przewody

tylko pozostaje pytanie czy taka kopolka spasuje do aparatu

Zalezy od którego modelu Żuka. Ostatnia seria Żuka z silnikiem S21 (benzyna) miała faktycznie aparat zapłonowy bardzo zunifikowany z aparatami z PN i DF w wersji z elektronicznym zapłonem. Faktycznie kątowa kopułka z takiego aparatu podchodzi do PN i DF bo sam kiedys taką kupiłem, niestety jest sporo droższa.

witam

ile moze kosztowac i czy jest wogole dostepne w sprzedazy kolo zebate napedu pompy oleju i aparatu zaplonowego silnika fiata 125p? czy to jest takie samo jak w silniku polonezow SLE i GLE?

moje jest w slabym stanie i obawiam sie ze jak zaloze je do wspolpracy z nowym walkiem rorzadu to szybko sie cos zuzyje