MotoNews.pl
2 Skaczące obroty w Hyundai Excel... (62667/89) - PT

Skaczące obroty w Hyundai Excel...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich.....
Jestem posiadaczem Hyundaia Excel 92 r.prod 1,5 MPI ...
Mam problem z obrotami jak silnik jest zimny z rana....bo obroty mi faluja skaczą i w miare jak silnik sie nagrzewa to obroty sie stabilizuja i potem jest oki....
Czy moze ktos sie z tym spotkal i wie jaka moze byc przyczyna..??
Z góry dziekuje za wszelki podpowiedzi..
Słyszalem ze to moze byc sprawka silnika krokowego...tylko nie wiem gdzie on jest umieszczony..

może być. znajduje się on na ściance grodziowej, bardziej z prawej strony. jaki masz filtr powietrza? okrągły czy prostokątny?

podaj maila to prześlę Ci zdjęcia i opiszę o co chodzi.

[ wiadomość edytowana przez: zabel dnia 2004-09-17 10:54:27 ]

oto mój e-mail excel92@poczta.onet.pl
filtr powietrza cos ala tuba prostokątna duza...

z góry dzieki i czekam na info na e-maila

Witam....

Wlasnie dzisiaj zamontowalem nowy zawór termiczny i podlączylem do niego przewody podcisnieniowe ktore wczesniej zwisaly bo byly oderwane od niego. Kolektor dostawal lewe powietrze ...
Zawór wkrecilem , przewody podlaczylem zgodnie z książką zielony na dol żolty na góre...skasowalem pamiec w aucie ...i nic...
Na zimnym silniku te obroty nadal sie bujają...
EGR wyczyscilem PCV również ....wszystko jak potrzeba i nic...
Pozostaje tylko krokowy..??...Czym go mozna wyczyscic..??...

ja używam wd. spróbuj regulacji czujnika położenia przepustnicy jak pisałem na priva.

Wlasnie dzisiaj wzialem sie za krokowy
Bylem dzisiaj przy aucie i chcialem wyczyscic krokowy
Zespol serwo biegu jalowego tzw krokowy ma taki trzpien na sprezynce osloniety gumą który z tego co rozumiem porusza sie i reguluje obroty.
Dzisiaj zauwazylem ze ten trzpien porusza sie ale moze jakis niecaly milimetr bardzo malutko...
Czy tak ma byc ..?? czy jego wysuwanie powinno byc wieksze..??
Bo sam nie wiem...
Czekam na info...
DZIEKI
Marcin