| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
slayter Member Klubu Espero Espero TOTAL SERIA Warszawa | 2004-09-18 23:26:12
Jakoś mi ciężko w to uwierzyć Mój samochód chyba jest jakiś lewy bo pomimo zasilania gazowego nie widzę ubytku oleju. Przynajmniej mierząc to bagnetem. Jeżeli nalane zostanie tyle oleju że wskazanie bagnetu jest dokładnie na połowie min/max to przy wymianie (po około 10-11 tys) jest takie same. Wiadomo że nie jest to dokładne mierzenie poziomu oleju. Instalacja w moim samochodzie jest od początku czyli od 6 lat (97 tys km). Jakoś tak zaobserwowałem że osoby które posiadają instalację gazową od początku nie mają większych problemów z braniem oleju i ogólnie z pracą silnika (dobrym przykładem jest Łukasz Gajer). No chyba że mam jakieś zwidy |
Jadzwin Espero 2.0T / NUBIRA ... Krakow | 2004-09-19 00:25:43 Kazde autko bierze troche oleju i 1l na 10 tys km przy ostrym palowaniu samochodu jest jeszcze ok. Sporo zalezy od stylu jazdy Pozdr Jadzwin |
piotr-ek | 2004-09-19 08:19:50 Wywalić kupę kasy, aby zyskać 0,5l na spalaniu oleju na 10kkm i to przy względnie sprawnym i dobrym silniku? Bez sensu!!! |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2004-09-28 16:02:53
To, że nie kapie to jeszcze nieczego nie dowodzi. W moim poprzednim esperaku był taki myk, że olej ściekający po bloku silnika (chyba spod uszczelki - nie zdążyłem sprawdzić...) skapywał na rurę wydechową (która, jak wiemy "zawija" pod silnikiem) i się wypalał (nie śmierdzi ci od czasu do czasu spalonym olejem?). Kapało też z innego miejsca, ale zawsze na osłony komory silnikowej. Tak, że samochód tracił od groma oleju a pod nim zawsze czysto, zawsze sucho i niepewnie Pozdro Navi Poz |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-09-29 20:12:18
dokladnie tak jak pisze JACO, ze nie ma kaluzy oleju pod samochodem to nie znaczy ze nie cieknie obezyj dokladnie plastikowe oslony pod silnikiem, tam jest sporo miejsca na cieknacy olej, u mnie ostatnio przeciekal czujnik cisnienia oleju a zauwazylem to dopiero jak lecialo z niego ciurkiem |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2004-09-30 10:47:55 poszedlem za wskazowkami i to nie jest uszczelka pod glowica...
wszystko suche... sprawdzilem wszystkie miejsca o ktorych pisaliscie... masla tez nie ma... to musi byc cos innego... ale co??? ETomek |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-09-30 11:51:43 To może uszczelniacze zaworów puszczają?
Sprawdzałeś dymki z rury? (tylko bez skojażeń) |
![]() ZieMa espero 1,5 glx/ omeg ... Restarzew Cmentarny | 2004-09-30 12:06:42 Ile miał silniczek przelatane jak założyłeś LPG????
Gaz ma własności rozpuszczające nagar a co za tym idzie "rozszczelnienie" silnika. To dla tego nie jest korzyste zakładanie LPG do silników z dużym przebiegiem. Ale to nie jest regóła. |
malyzk daewoo espero 1.8 cd ... celestynow | 2004-10-02 20:17:59 ZieMa ma rację
nie reguła ale prawda |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2004-10-04 23:54:55 silnik mial 126 tysiecy... teraz ma 132... wszystko bylo robione 2 miesiace temu...
a i co najlepsze... w niedziele przezylem wybuch... rozwalilo filtr powietrza... pojechalem na serwis... to mi powiedzieli... ze zlej jakopsci gaz zatankowalem... zabawni... bo akurat tym razem gaz mial jakosc na 10000% ok bo nie byl tankowanz w PL... czyli nei byl jakis lewy... nio ale zopbaczymy... oddaje fure do specow... zobaczymyt co wynajda... ETomek |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-10-05 08:32:32 ETomek - a na jakim oleju jeździsz ?
Pozdr. |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2004-10-07 08:43:59 sorki za opoznienie...
jezdze na mobil super S... |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-10-07 11:21:20 Powiem tak, ja mam 150kkm i właśnie dziś odbieram samochód od mechaniora po wymianie uszczelki pod głowicą.
Gaz mam od nowości, zagazowany przy przebiegu 7000km. W twoim przypadku gaz faktycznie mógł uszkodzić uszczelkę... tak jak pisali koledzy nagła zmiana i wyższa temperatura spalania gazu. Sprawdź kompresję na cylindrach. U mnie uszczelka puściła miedzy cylindrem i płaszczem wodnym ( czy jak to określić |
akofreda Espero 2.0 CD Płock | 2004-10-07 18:20:25 Opiszę moje przygody Czytałem kiedyś w Auto Świecie artykuł na temat wpływu benzyny na olej. Ma to miejsce gdy często jeździmy w miescie, krótkie trasy zimny silnik. Samochód często jest na tzw. ssaniu i dostaje spore ilości paliwa, które nie całkiem się spala i część się zbiera w misce olejowej rozcieńczając smarowidło. Spece w Niemczech testowali samochodziki i doszli do wniosku, że dopiero baaardzo długa trasa pozwoli trochę odparować benzynę z oleju. Wniosek: jak benzyna miesza się z olejem to on robi się rzadziutki i słabo zaczyna uszczelniać silniczek. zaczyna się wypalać ( w pewnych sytuacjach można zauważyć przyrost oleju Po założeniu gazu i wymianie oleju na półsyntetyk (Lotos) rozcieńczanie sie skończyło, a widocznie gładzie i tłoki mają jeszce dobrą tolerancje to olejku mi nie ubywa!!!! |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2004-10-09 19:41:22 u mnie autko smiga na dlugich trasach... czesto po autostradach... |