Problem dotyczy samochodu mojego wujka VW Polo 1,0 , rok. 98. Konkretnie wolnych obrotów, które w czasie jazdy nie spadają z 2,500 tys. Przy opalaniu wszystko jest prawidłowo, ale w czasie jazdy gdy zmienia się bieg, czy jedziesz na luzie przez parę sekund obroty są wysokie. Natomiast po zatrzymaniu się 3-5 sek. i obroty maleją na 1000. Samochód wujaszek odstwiał do mechanika, ale narazie nic nie znalazł. Może doradzicie w czym może tkwić problem i czemu bardziej się przyjrzeć. Dodam, że wysztko zaczeło się po wymianie tłumika końcowego, w którym przepaliła się siatka wewnątrz jego i zatkał go materiał tłumiący.
sprawdz przepustnice i jej okolice zawor regulacji biegu jalowego
w polo to raczej silniczek krokowy oraz stycznik biegu jalowego przy pedale przys. lub przy zespole pepustnicy
podobny przypadek miala kuzynka w puncie - co jakis czas wolne oborty byly mocno wysokie - jak jezdzilem od czasu do czasu to na skrzyzowaniu troche dziwnie ludzie sie na mnie patrzyli....
powodem byl zacinajacy sie silnik krokowy...koszt naprawy 100 zl
Witam postawił bym tu na silniczek biegu jałowego , czyli krokowy , jezeli samochód ma przejechane koło 100 tys lub powyzej to raczej to , z reg,da się go wyczyscic wymoczyc w jakimś preperacie np wd alo to pomoze na jakieś 1000-1500 tys km , naklepiej kupić nowy , wiem ze jest drogi ale używek niepolecam .Pozdro Raff
2004-10-12 11:55:27, Raff2 pisze:
Witam postawił bym tu na silniczek biegu jałowego , czyli krokowy , jezeli samochód ma przejechane koło 100 tys lub powyzej to raczej to , z reg,da się go wyczyscic wymoczyc w jakimś preperacie np wd alo to pomoze na jakieś 1000-1500 tys km , naklepiej kupić nowy , wiem ze jest drogi ale używek niepolecam .Pozdro Raff
no własnie o tym mówiłem....
p. s ..tylko nie WD. benzynka ekstrakcyjna i kompresor..