SZYBY

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy u was tez tak szybko paruja i zamarzaja szyby od wewnatrz.
Ja juz tego nie moge wytrzymac nie wiem moze jakiegos filtra nie mam czy cos w czoraj jezdzilem kolegi micra i nawet nie musialem wlaczac ogrzewania tylniej szyby bo nie zamarzala.
Moze znacie tego przyczyne czo zrobic bo one normalnie zamarzaja

Pozdrawiam
Wiktor

U mnie jest podobnie, jak jedzie wiecej niż jedna osoba.
Było o tym ostatnio na forum. Warto porządnie wytrzepać dywaniki z kurzu i piasku, bo on trzyma wilgoć w aucie. Jeżeli marznie ci auto po nocy to jedyna metoda przed końcem jazdy otworzyć okno i dać szansę uciec ciepłu a auta. Na początku też warto odpalić ciepły nawiew i później również otworzyć okno, powiedzmy 3 cm z tyłu.

Powinno to dać jakiś pozytywny skutek.

[ wiadomość edytowana przez: Zoltar dnia 2002-12-21 16:43:30 ]

Głównym winowajcą skraplania się pary wodnej na szybach, a w zimie jej zamarzanie jest wszędobylski piasek. Ale i tak jadąc w zimie w cztery osoby, tylnie szyby będą prawdopodobnie zaparowane. Każdy z pasażerów wnosi do samochodu sporo wilgoci....

A tak na marginesie, spróbuj wyjąć kratkę wylotu powietrza z sirodkowego nawiewu i zobacz ile kurzu tam siedzi, ja zastanawiam się czy nie da rady dopasować filtru, na którego jest miejsce pod pokrywą silnika na podszybiu z prawej strony, może to zmniejszy osadzanie się kurzu w kanałach wentylacji...??? No ale czekamy do lata

JA NIEMAM TAKIEGO PROBLEMU MOJE AUTKO STOI W GARAŻU I PRZEZ CAŁĄ NOC MA POODTWIERANE OKNA I SIĘ WIETRZY.
MUSISZ PORZĄDNIE WYTRZEPAĆ DYWANIKI I WYSUSZYĆ WYKŁADZINE TO ONE SĄ GŁÓWNĄ PRZYCZYNĄ PAROWANIA SZYB.

Krzysiek a moze wiesz cos na temat filtra kabinowego - czy wystepowaly w espero ? po prawej stronie na podszybiu jest taka dziwna puszka i wlasnie myslalem ze jest ona na ten filtr.

Pozdrawiam
Wiktor

jak byłem w wojsku, to tam wszystkie espero i nexie miały filtr kabinowy, w niektórych tylko ktoś ich nie wymieniał tylko się ich pozbył. Nie wiem tylko jaki pasuje do naszego...Może Tomek M. będzie coś wiedział?

Ja uzywam srodek antyroszeniowy Anti Fog produkcji Shell'a.
Jest w aerozolu. Przepisuje z instrukcji obslugi:
-znakomicie usuwa pare z powierzchni szklanych
-niezastapiony w okresie zimowym i podczas deszczowej pogody
-przeciwdziala parowaniu szyb samochodowych
-poprawia widocznosc
Sposob uzycia:
Spryskac plynem wewnetrzna strone szyby. Rozetrzec miekka szmatka. W razie koniecznosci czynnosc nalezy powtorzyc.

Mam spokoj z parowaniem szyb od srodka. Ten srodek ma tylko te wade, ze nalezy go stosowac na oczyszczone (odtluszczone) szyby gdyz inaczej robia sie refleksy, przeszkadzajace w nocnej jezdzie (przeszkadzaja tylko na przedniej szybie).

Pozdr Czedu

Z tym filtrem jest tak wiem ze gdy go sie nie wymiwni to szyby bardzo szybko paruja znajomy mial podobny problem z mondeo jak wymienil filtr szyby przestaly parowac.
Preparat przeciw parowaniu szyb tez mam ale spryskiwac nim szyby trzeba co tydzien wiem ze w niektórych samochodach nietrzeba uzywac zadnych preparatów anty parujacych i dlatego chce aby tak samo bylo u mnie w espero, napoczatku zaczne od odkórzenia wnetrz a potem dowiem sie czy do mnie mozna dozucic filtr kabinowy.

Pozdrawiam
Wiktor