Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2004-10-18 20:38:57 W deszczu strumień z tych świateł odbija się od mokrej drogi i jadący z naprzeciwka widz 4 gwiazdki... |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-10-18 20:50:30 można zapalać w czasie mgły, śnieżycy lub ulewnego deszczu. i coś mi sie kołacze o 150m widocznosći.
Jeśli stwierdzam ze ktos jedzie na halogenach i to mnei oslepia to wyczekuję aż nie zdązy zareagować i posyłam mu w sumie 540 watowy błysk 3 par oczu ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() sova Miłośnik FSO POLONEZ 1,4 Coupe olkusz | 2004-10-18 20:50:57 aktualnie przerabiałem ten temat na uczelni na wykładach i wykłądowca który jest przy okazji biegłym sądowym, rzeczoznawcą samochodowym a także egzaminatorem na prawko mówił że jako warunki zmniejszonej przejrzystości powietrza traktuje się mgłę, deszcz i śnieg więcpolicjanci raczej nie mieli racji. |
![]() Gsi_Rulez łódź | 2004-10-18 20:54:35 U nas w kraju to nic nie jest jasen...
Czyli w czasie deszczu mozemy smigac? |
![]() Qbk Miłośnik FSO - Warszawa | 2004-10-18 20:56:05
50 m a nie 150... ja robię tak samo - przydały by się jakieś dodatkowe dalekosiężne na środku... |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-10-18 21:01:01 50 to tylne ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() pippen Miłośnik FSO FSO 1500 ME+LPG nie ma to jak drifcik | 2004-10-18 21:09:50 Art. 30. 1. Kierujący pojazdem jest obowiązany zachować szczególną ostrożność w czasie jazdy w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza, spowodowanej mgłą, opadami atmosferycznymi lub innymi przyczynami, a ponadto:
1) kierujący pojazdem silnikowym jest obowiązany: a) włączyć światła mijania lub przeciwmgłowe przednie albo oba te światła jednocześnie, b) poza obszarem zabudowanym podczas mgły dawać krótkotrwałe sygnały dźwiękowe w czasie wyprzedzania lub omijania; 2) kierujący innym pojazdem niż pojazd, o którym mowa w pkt 1, jest obowiązany: a) włączyć światła, w które pojazd jest wyposażony, b) korzystać z pobocza drogi, a jeżeli nie jest to możliwe, jechać jak najbliżej krawędzi jezdni i nie wyprzedzać innego pojazdu. 2. Obowiązek używania świateł, o którym mowa w ust. 1, dotyczy kierującego pojazdem także podczas zatrzymania wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego. 3. Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła. |