Carina E - tarcze - powierzchnia scierna 25 czy 28 mm?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czesc,
stanalem przed zakupem tarcz hamulcowych. Pojawij sie tutaj problem, poniewaz poinformowano mnie (www.moto-sklep.pl), ze do wersji angielskiej Cariny stosowano dwa rodzaje tracz - 25 lub 28 mm powierzchni sciernej.
Czy ktos wie jak sprawdzic, ktore tarcze powinenem zamowic?
Z gory dzieki

No ja mam 2.0 carine i zamówiłem tarcze bodajrze 28mm.Też stanąłem przed tym problemem,ale zadzwoniłem do serwisu toyoty i miła pani po numerze nadwozia mojej cariny sprawdziła i powiedziała,ze mam szersze 28mm,więc niewidze problemu jak chodzi o tą kwestie.Możesz też suwmiarką zmierzyć,bo nawet jak miałeś toczone kiedyś(bo toyota to praktykuje...),to i tak poznasz różnice w wymiarze 26 i 28mm,bo 28 nikt nie stoczy na 25mm.
Pozdrawiam

Oj,potrafią ludzie stoczyć tarcze i to sporo.Na pewno lepiej kupic grubsze tarcze i ewentualnie przeszlifowac klocki jezeli nie wejda.

To nie powierzchnia cierna tylko grubość tarczy. jezeli masz 1.6 UK rocznik 92-93 to nie ma sposobu tego zweryfikowac poza zmierzeniem tej grubości.

To jest Carina E rocznik 1996, wersja UK. Dziwne, ze nawet w ASO nie wiedza jaka grubosc maja te tarcze. (cyt. "Ja mam tutaj tylko kod produktu, nie wiem jaka grubosc maja te tarcze")

Hmm..to napisz wszystko o tym samochodzie, nr nadwozia, typ nadwozia z tabliczki znamionowej (lewy dolny róg) AT..., jakie nadwozie - ile drzwi, abs? itp.

to ja moze tylko infem rzuce z ksiazeczki Sobolewskiego.
stoi tam napisane co nastepuje:
"Grubosc nominalna tarczy:
- do 31 XII 1995 - 25mm
- od 1 I 1996 - 28mm
Grubosc minimalna dopuszczalna tarczy:
- do 31 XII 1995 - 23mm
- od 1 I 1996 - 26mm"