Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2004-10-14 11:11:15 Z motoryzacją do czynienia mam od niedawna. Od kilku dni jestem szczęśliwym posiadaczem Hyundaia Pony - Sedan 1992r. Wszystko jest ok i nie szykuje mi się żadna większa naprawa poza przewodem paliwowym. Widziałem, że częściowo jest on wykonany z metalowych rurek, a częściowo wężyki gumowe. Na jednym z tych metalowych elementów pojawiła sie korozja i przewód nie cieknie, ale "się poci" jak to określił mechanik ![]() Pozdrawiam. EDIT: Aha i jeszcze chętnie bym zasięgnął rady co do oleju silnikowego do Ponego. Jaki polecacie? I kolejne pytanko na które mam nadzieje kidyś znaleźć tutaj odpowiedź. Czy można gdzieś dostac plastikowe? Ile to może kosztować... [ wiadomość edytowana przez: Wampun dnia 2004-10-14 13:57:16 ] |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2004-10-16 21:46:05 No poradziłem sobie bez problemu nie wiedziałem że to aż takie proste, aż mi głupio że zadawałem takie głupie pytania ![]() ![]() |
![]() speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2004-10-16 23:24:01 ja używam Castrola GTX Protection 3 15W/40
opisz jak sobie poradziłeś bo może się to innym przydać |
![]() Bolls_no1 HF MEMBER Hyundai Sonata 2,5 V6 Włocławek | 2004-10-16 23:36:14 Osobiscie uzywam i wiele dobrego słyszałem o oleju Castrol RS. Ale to dość drogi olej (około 45zł za litr). |
![]() zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-10-17 14:15:14 Jesli chodzi o olej castrol GTX 3 , to niemam o nim dobrego zdania, ubywalo mi go w zblizonym tempie do Lotosa.OSobiscie wole Agip lub Mobil niby te same parametry ale sa jakies gestsze,Ale to jest tylko moje zdania. |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2004-10-18 08:13:24
W sklepach z konwektorami, miedzianymi rurami do instalacji CO można dostać rurki miedziane z tzw miedzi niehartowanej czyli miękkiej elastycznej. Takie rurki sprzedaje się w zwojach na metry. Najczęściej mają w sprzedaży rurki o średnicy nie mniejszej niż 1,5cm, ale taka (przynajmniej w moim przypadku) jest za szeroka. Można jednak dostać również 1,0 i 0,8cm które do Pony są w sam raz. Dostępne są najczęściej w sklepach, gdzie sprzedają elementy do klimatyzacji. Sama instalacja to już pryszcz. Zakupiłem więc metr, wyciąłem odpowiednią długość, bez trudu wyprofilowałem i zastąpiłem przerdzewiały odcinek. Wymieniłem jeszcze dwa zaciski bo również były przerdzewiałe. Ten miedziany przewód paliwowy pewnie przeżyje to auto ![]() [ wiadomość edytowana przez: Wampun dnia 2004-10-18 10:58:47 ] |
![]() zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-10-18 14:16:55 A jak polaczyles te rurki? lutowales ,czy tez za pomoca zlaczek? Jesli zlaczki to jakie bo sam jestem ciekaw. |
Wampun HF MEMBER Hyundai Pony Sedan Olsztyn | 2004-10-18 14:26:25 Całej instalacji nie wymieniałem, jedynie przerdzewiały fragment około 40cm . Był to metalowy odcinek umiejscowiony nad lewym wachaczem. Jak pisałem instalacja ma odcinki gumowe i metalowe. Tą miedzianą rurką zastąpiłem ten uszkodzony metalowy odcinek. Łączył on dwa gumowe fragmenty instalacji. Wsunąłem końcówki miedzianej rurki w te gumowe wężyki i założyłem zaciski. Nie było potrzebne lutowanie, ani złączki. Przetestowałem potem pożądnie "gazując" i jest ok. |
![]() zlociutki HF MEMBER Hyundai Scoupe GT kielce | 2004-10-18 14:46:33 A jak polaczyles te rurki? lutowales ,czy tez za pomoca zlaczek? Jesli zlaczki to jakie bo sam jestem ciekaw. |