| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Zoltar Fajne Gdańsk | 2004-10-16 13:58:41 Normalne.
W lepszych autach też takie coś występuje. W Lanosie też tak mam |
elChopin Volvozłomek V40 Warszawa | 2004-10-17 11:12:46 czyli, że wszytsko jest ok - dzięki
Ps Zolti np. w picasso pompy wcale nie słychać nawet przy max skręcie - no ale w du tak widać ma być. |
Czarek_Rej Klubowy Weteran FOKA Chorzów -Batory | 2004-10-17 11:21:31
Tylko mi nie mów ze lanos to "lepsze" auto? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-17 16:53:13 U mnie od zawsze było słychać... siorbanie... tak, to dobre słowo - siorbanie... |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2004-10-17 19:57:44 Bo to jest tak:
Pompa stosowana w DU nie ma wyłączników pompy skrajnego połączenia, tylko zaworki zawracające płyn do układu. I przy maksymalnym skręcie pompa ciężko pracuje (bo ma b. duży opór) a płyn zapierdziela w kółeczko i "siorbie" Nie jest więc zalecane skręcanie kół na maksa. Ale to i tak lepiej niż w Poldku (Albo w Lublinku z JKC), gdzie nie ma nic.... Jak za długo przytrzymać to można rozwalić pompę albo pasek - zależy co słabsze Natomiast w przekładniach np. ZF jest zawórk skrajnego położenia któy zypełnie odłacza podawanie ciśąnienia z pompy przy skrajnym popłożeniu - i jest cichutko. Tylko, że taka przekładnia jest duuużo droższa.. Pozdro Navi Espero Serial Killer |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-10-18 02:22:58
w picasso zdajsie tak jak w wielu nowych samochodach np w c3 jest wspomaganie elektryczne a nie hydrauliczne wiec w oczywisty sposob zachowuje sie nieco inaczej pozdro |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2004-10-18 15:29:11
Słuszna racja. Tak w ogóle to Moja Jarecka szukała ostatnio nowego samochodu. I wszystkie (Mikra, C3, Clio, ) mają wsp. elektryczne. Faktycznie bajer. Jedynie 206 ma chyba hydraulicze (ale tego nie jestem pewien, bo kompetencja pracowników tego salonu była bliska zeru. POzdro Navi Espero Serial Killer |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-18 18:54:10 Fajny bajer... Ale ponoć wcale nie lepszy od wspomagania hydraulicznego. PO prostu tańszy w produkcji i oszczędniej obchodzący się z paliwem.
Tą opinię opieram na wnioskach kierowców testowych różnych gazet typu AutoŚwiat, bo sam nie miałem okazji porównać. Twierdzą oni że wspomaganie elektryczne nie daje dobrego wyczucia drogi itp itd. Dlatego stosuje sie rozwiązanie pośrednie - elektrohydrauliczne. Jest to układ taki jak nasz, tylko zamiast pompy napędzanej paskiem od silnika jest pompa elektryczna. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-10-18 18:57:18 jesli chodzi o elektryczne wspomaganie to na przykladzie c3 (moze to nie jest reprezentatywne dla takiego rozwiazania) stwierdzam ze to nic fajnego bo..jak napisal robert..sila wspomagania nie jest odpowiednio dostosowana..kiera po prostu za lekko chodzi |