Opel Astra II 1.4 16V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
mam pytanko jaka instalacja do tego autka?? i jezeli mozliwe to przyblizona cena

Witam
Ja jestem na świżwo, posiadam również Astre II 1.4 16V, 3 tygodnie temu założyłem instalacje, auto jest 0,5 roczne na gwarancji, aby zachować gwarancje OPLA musiałbym zakładać instalacje holenderską KOLTEK, jest to V generacja, wtrysk itd. pewnie niezły wypas .....ale cena.... - 6500 zł w salonie OPLA !!! Ja wybrałem inne rozwiązanie, salon zakładał też instalacje II genaracji, straciłę jakby gwarancje OPLA natomiast zachowałem 2 lata gwarancji w salonie, w którym kupowałem auto...i wszystko gra. Instalacja to II generacjia BRC, komputer, sonda... itd, w sumie też instalacja nowoczesna praktycznie w pełni automatytczna, tyle że mieszalnikowa a nie wtrysk, koszt założenia w autoryzowanym salonie Opla - 2500 zł !! Zrobiłęm już ponad 3 tyś i jestem zadowolony !!! Auto jeżdzi bardzo przyzwoicie, spadek mocy niewielki, mam raczej lekką noge dlatego na mocy za bardzo mi nie zależy, na autostradzie lubie przygrzać, z tą instalacją spokojnie jade 140 km/h, miejscami 160, max co wykręciłem na gazie to 175 km/h no ale było troche z górki, myśle że to niezły wynik...... teraz najważniejsze -splalanie.... autko spala w przedziale 8,5 - 9,5 litra gazu na 100 km. Moja instalacja nie jest wyposażona w czujnik temperatury, przełącza się na gaz przy 2500 tyś ob. więc zazwyczaj pierwsze 3-4 km przejezdzam na benzynce a jak sie zagrzeje to lekko noga na gaz i przełącza się automatycznie.
Podsumowując, jeśli zależy sie na zaoszczędzeniu polecam II generacje, nowoczesna, automatyczna, solidna, mało skomplikowana i dużo tańsza niż wtrysk.
Proszę też o inne opinie !!

Z gazowym pozdrowieniem

Ja bym też się opowiadał za instalką II generacji bo też taką posiadam (LANDI). Ale nie mam pewności czy nasze silniki się nie różnią. Ja mam Astre I 1.4 16v z 97' i mój kolektor ssący jest metalowy, nie wiem jak jest w "dwójkach". Spalanie u mnie też podobne jak Piotrasxx'a około 8-9 litrów / 100 km. Ja przejechałem pona 7 tyś na instalce i jest jak na razie bez problemów (odpukać)
Pozdr