Pompa wody

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy to prawda ze w 2.0 16v przy 120.000 trzeba wymienic rowniez pompe wody ? a moze to chwyt serwisowy?

Witam
Tak to prawda.. istnieje taka ewentualność jeżeli zęby na pompie wodnej sa na tyle ostre, ze wycinają zeby na pasku rozrzadu co moe spowodować uszkodzenie silnika itp.
pozdrawiam

ja bym tam sugerował obowiązek wymiany (wraz z rozrządem) nie co 120 a co 60 kkm. Rzadko kiedy wytrzymają więcej a wymiana awaryjna, tj. w okreasach między wymianą rozrządu zwykle pociąga za sobą konieczność również ekstra wymiany tegoż rozrządu (zalany pasek i łożyska rolek..).
Mnie się już zdarzył nawet wypadek kiedy serwisowcy wymieniali mi (za friko oczywiście) pompę 500 km po założeniu nowej pompy .
Był to jakiś niemiecki zamiennik ale z reką na sercu - chyba mało kto zakłada oryginał GM - a może się mylę?
Pozdrowienia

Nie widzę żadnych argumentow za opcją wymiany wraz z rozrządem, o ile oczywiście nie cieknie, nie jest głośna lub zatarta. Ja zmieniłem po 180 tkm, przeszedłem kolejną zmianę rozrządu i pompa jest ok, mimo, że to zamienik za 160 zł. Oczywiście każdy ma prawo do decyzji co robić z własnymi pieniedzmi.
Pozdrawiam