Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-10-20 14:14:35 Zawsze nasuwa mie się to pytanie gdy słyszę co jakiś czas o podobnych przypadkach, które doprowadzają do konieczności ściągania głowicy i wymiany uszczelki.
Wskaźnik temperatury, z tego co wiem, mierzy temperaturę płynu. Jeśli płyn wycieknie "na trasie" to co pokaże wskaźnik? |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-20 14:40:41 Hmmm chyba wskaźnik w tym przypadku nie pomoże... nie da prawdopodobnie żadnych oznak związanych z przegrzewaniem silnika na skutek ucieczki płynu...
Ale wpadł mi do głowy pomysł... Zamiast montować wskaźnik poziomu płynu spryskiwacza (zbędny i do tego raczej irytujący gadżet) można tę lampkę podłączyć do czujnika poziomu zamontowanego w zbiorniku wyrównawczym... Tylko jest to wyzwanie większego kalibru ze względu na panującą w układzie chłodzenia temperaturę i ciśnienie... |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-10-20 16:44:14 To jest pomysł.
Nigdy się do niego nie dobierałem i nie wiem jak to zrobić. Swoją drogą ciekawe czy wytrzymałby takie warunki? |
![]() Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-10-20 17:01:18 są auta z fabrycznym czujnikiem poziomu plynu chlodzacego, np. opel omega. MOże by tak zamontować ichni zbiorniczek wyrównawczy z czujnikiem? |
![]() Andik Klubowy Weteran VW B51.9TDI,MK32.0TDCi Szczecin | 2004-10-20 19:32:52 i np. mercedes W124 |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-10-21 12:21:52 Pogoda nie sprzyja eksperymentom. Pozostaje mieć nadzieję, że przez zimę nic złego się nie stanie.
Myślę, że można by poeksperymentować z czujnikiem poziomu płynu hamulcowego montowanego w poldku. |
jogi2 OPEL OMEGA 2.O 16VCD Kędzierzyn-Koźle | 2004-10-21 13:50:29 ja przy wymianie płynu wymieniłem wszystkie cybanty bo też mi kapało z i ubywało płynu a uszczelka pod głowicą nie padnie o tak nagle więc raz w tygodniu możesz zajżeć po maskę odrazu będziesz wiedział czy jest jeszcze silnik. |
![]() Piotr_W Daewoo Espero 2.0 CD Tarnobrzeg | 2004-10-21 15:18:09 maltoron nie cieszę się z Twoich kłopotów ale dobrze, że jest ktoś z bagażem doświadczeń. Znaczyło by to, że nawet nie trzeba być "czujny", bo komputer i tak zgasi silnik.
Swoją drogą to ciekawe, że w takich samochodach jak 2-3 letni opel vectra nie ma podobnego zabezpieczenia i naprawa kosztowała kilka tysiączków. |
![]() maltoron MOVIE MASTER Lew 407sw Okrąg | 2004-10-21 16:00:55
Ja tez sie ciesze. Nic nie poszlo wtedy, uszczelka pod glowica lekko popuszczla ale po dokreceniu jest ok.Silnik mi sie wylaczyl jak wyprzedzalem tira ![]() ![]() ![]() Najdziwniejsze jest to, ze przejechalem przez miasto i dopiero na trasie sie przegrzał Czasem czlowiek ma szcescie. ![]() ![]() ![]() |