| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-08-16 10:48:02 Ja obstawiam sondę lambda albo apchany wydech....
Najpierw sprawdź lambdę i nie sugeruj się, że ECU nie wywala żadnych błędów. |
wolczan Toyota Avensis T22FL ... JELENIA GÓRA | 2004-08-16 13:48:38 wywal katalizator a powinno minąć... |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-16 16:05:40 Jesli przy zimnym silniku dynamika jest lepsza - stawiam na lambde.
Jeśli nie - to tłumik lub EGR. Tłumika nie sprawdzisz chyba w prosty sposób. EGR - sprawdź czy pracuje membrana - przy zgaszonym silniku złap za EGR od spodu i palcami spróbuj wcisnąć membranę. powinna z pewnym oporem ustąpić a po zwolnieniu nacisku powrócić. Zrób to najpierw przy zgaszonym silniku. POtem przy włączonym. Gdy będziesz powoli wciskał membranę obroty silnika będą spadać, silnik będzie się dusił aż do zgaśniećia. po zwolnieniu nacisku silnik powinien pracować znów równo. Jeśli żadna z tych rzeczy - to nie wiem... No i oczywiście spróbuj odczytać kody błędów komputera. Raczej wykluczam usterkę ECU. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-08-16 21:45:02 Eeee, ten, tego... masz zwężkę w dolocie?
|
DeeJay Klubowy Weteran ![]() Omega B 2.0 8V + Cal ... Łódź | 2004-08-16 22:31:52 A na niższych biegach kręci się powyżej tych wspomnianych przez Ciebie 4 tysi obrotów ? |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-26 01:03:00 Tak jak powiedział SpeedR - zobacz jaką masz zwężkę w dolocie (mikser)
Zmniejsza on zawsze średnicę rury dolotowej. W niektórych przypadkach mikser (zwłaszcza jeśli połączony jest on z klapką przeciwwybuchową) zasłania bardzo skutecznie światło przewodu dolotowego. Bez instalacji gazowej (lub przy instalacji na wtrysku gazu) światło przewodu dolotowego jest zamykane przez przepustnicę. Jeśli masz zamontowany mikser - działa on tak, jak częściowo przymknięta przepustnica. Przez to nawet gdy wciśniesz gaz do dechy - silnik pracuje jakby gaz nie był wciśnięty do końca. |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-08-26 09:18:45 Bojkot, chodzi o zwężkę na dolocie powietrza, tuż przed filtrem powietrza możesz mieć wstawiony kawał gumy z opaską przeciwstrzałową. Widoczne to jest jako taki metalowy pierścionek z paskiem czarnej gumy. Jak to rozbierzesz, to zobaczysz, że masz znacznie zwężony przekrój dolotu powietrza i w środku klapkę. |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-08-26 16:51:37 Zdjecie miksera kolegi Raku
śrdnica dolotu zmniejszona około dwukrotnie co oznacza, że światło dolotu jest 4-krotnie mniejsze!! Czyli do silnika teoretycznie dostaje się 4-krotnie mniej powietrza (tu jest duży margines błędu ze względu na trudne do oszacowania zjawiska aerodynamiki) RAku skarży się na duży spadek dynamiki auta, co potwierdza powyższą tezę. Co o tym sądzicie? |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-08-26 17:26:34
Ale z tego co widze, to nie jest to klapka przeciwwybuchowa, tylko zwezka dolotu po prostu. Ja mam w tym miejscu wstawiona zwezke i jeszcze klapke, ktora faktycznie ma zatrzymywac wybuch w kolektorze. Interesuje mnie natoiast kwestia ile osob zastapilo zwezke grzybkiem antywybuchowym, badz innym ustrojstwem (albo ma tak seryjnie) i jak to sie sprawdza w praktyce ze wzgledu na zapobieganie rozwaleniu obudowy filtra powietrza i brzuchow na masce w chwili strzalu. I druga sprawa, jak sie jezdzi wtedy na gazie? KeyJey kiedys rysowal cos, ze dzieki zwezce lepiej gaz sie miesza z powietrzem czy jakos tak, czy faktycznie jest to takie wazne? Pozdrawiam QLogic |