| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bzyk_1 HF MEMBER Hundai Lantra warszawa/mrozy :) | 2004-09-12 14:30:39 czesc, czy ktos zagazowal z powodzeniem (bezproblemowo dziala) Lanterke 2.0 140KM, bo ja sie zastanawiam, autko jest super, ale zaczyna mi juz niszczyc budget rodzinny tankowanie benzyny po 4zl, a co dziennie robie ponad 100km. Wszyscy "gazownicy" zalecaja mi zrobic instalacje lpg na wtrysku wielopunktowym, (sekwencyjna)... ma ktos taka, jak dziala ??
ps. w poprzednim aucie mialem lpg jednopunktowy z komputerem i niestety nie bylem z tego zadowolony (duuuzo "kucykow" ucieklo) wiec albo trzeba bylo go non-stop regulowac (palil wtedy 18l gazu), albo jezdzic na benzynie bzyk |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2004-09-13 00:20:53 w momencie zmiany właściciela mojej Lantry rocznik 97 (czyli tata odkupił dla mamy jeśli zależy Ci na osiągach to nie zakładaj LPG (nawet z wielopunktowym wtryskiem taki jest u mnie) bo po osiągach pozostanie tylko wspomnienie |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-09-13 10:21:23 Co do silnika to Panowie to stara konstrukcja jest 136kuca z 2.0 to nic specialnie wysilonego zwłaszcza na 2 wałkach....mam II generacje LPG z kompem i krokowym i oczywiście ze spadek mocy jest zmężka w dolocie, odwrócony wlot powietzra itd) ale ustawione jest na maksymalne osiagi wali 14l gazu i cieszy mnie koszt 100km w porównaiu do bezyny oszczedzam 40%.
Jeśli drugi raz miałbym wybierać - to wtrysk gazu bo teraz jest to ponizej 4k a jednak jest to bezpieczniejsze i przyjemniejsze niz podciśnieniowa instalacja plus mniejsze opóźnienie w reakcji na gaz, brak takich ograniczeń w dolocie itd itd.... Jesli instalacja nawet taka jak moja podciśnieniowa jest ustawiona dobrze i podstawowe elementy jak świece, kable, zapłon są ok to nie strzela - wniosek nie mam klapki zabezpieczającej w dolocie (ddatkowe ograniczenie i dławienie) dolot do filtra powietrza mam kompletnie zdemontowany tylko kolanko w dól od puszki filtra i nie ma problemów na gazie ani na benzynie. Mam jakieś drobne naprawy do zrobienia właśnie mi się zawór jeden niedomyka najwyraźniej - tzręsie na wolnych i śmiesznie terkocze ale nie sądze ze to akurat wynia gazu - mam nadzieje |
daar HF MEMBER hyundai lantra sosnowiec | 2004-09-17 19:43:54 mam lantre 1.6 16v (114 km) też myśle o gazie ,konsultowałem się z fachowcami i są zgodni co do 10 % spadku mocy
a na benzynie (95) pali miasto ok 10 trasa -ok 8] pozdrawiam daar |
bzyk_1 HF MEMBER Hundai Lantra warszawa/mrozy :) | 2004-10-21 12:47:08 No wlasnie... Ja rozpoczolem temat i teraz moge sie wypowiedziec bo juz jestsem zagazowany:
1). Instalacja LPG sekwencyjna 2). Pali mi tyle gazu ze az smiech za 68zl (a gaz po 1.95zl) robie ponad 300km (rekord na autostradzie w italii 380 przy sredniej 140km/h) 3). Spadek mocy moze i jest jakis, ale trudno powiedziec jak duzy (czyt. maly) w testach na start z miejsca na LPG wyrabia sie ponizej 10s ... trzeba by na hamownie. 4). Polecam zaklad w Siedlcach... koszt instalacji ze zbiornikiem w kole 44litry - 3600zl 5). Jak ktos chce zdjecia to moge zrobic i wrzucic na www Pozdro |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-10-21 12:54:42 no to gratuluje, czy przypadkiem robiłeś to w zakładzie polecanym przez gaziarza znanego z forum na GW? Jak się robi 100km/dziennie to szybko się zwraca..... ile juz na gaziku zrobiłeś? Jak rozumiem zbiorknik masz 44l a wchodzi gazu ile? 33-35?? |
speedmaster HF MEMBER Pony&i30 Częstochowa | 2004-10-21 13:01:25 też mam zagazowana Lantrę 2.0 z '97 roku i u mnie spadek mocy jest bardzo widoczny |
bzyk_1 HF MEMBER Hundai Lantra warszawa/mrozy :) | 2004-10-21 13:03:39 No gazownika to mi kilku znajomych polecalo...zaklad beznadziejny (jezeli chodzi o wyglad) ale fachowiecy pierwsza klasa (po zalozeniu instalacji przejechal ze mna okolo 50km z kompem na kolanach i poprawiajac parametry czyli modyfikujac czasy wtrysku). Ja zrobilem od wrzesnia okolo 8,5 tys km i juz prawie sie zwrocila bo zamiast placic 45-50zl za 100km place teraz 20-23. Zdecydowanie ilosc gazu w zbiorniku zalezy od stacji raz mi gosc nabil 38litrow Pozdro |
arturo_soda HF MEMBER Hundai coupe warszawa | 2004-10-21 13:33:52 no to nic tylko - pogratulować. Jeśli chodzi o ilość która zalewają to zalezy od ciśnienia pompy...im nizsze tym nalać moga więcej a w extrim pod korek co oczywiście wyjątkowo niebezpieczne jest. |