MotoNews.pl

Czujnik obrotów wału korbowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
chyba znalazłem rozwiązanie problemu gaśnięcia samochodu. Dzisiaj zgasł mi 3 razy i jak zwykle na największych skrzyżowaniach w Białym. W serwisie stwierdzili 2 możliwości. Cewka zapłonowa, albo czujnik obrotów wału korbowego. Ponieważ taki błąd wywalił mi komputer w serwisie bosha ostatnio, wydaje mi się, że to jedyna możliwa diagnoza.
Czy ktoś z was coś takiego wymieniał ? Ile może kosztować taki czujnik?

Pozdrawiam
Konrad

Nie wymienialem, ale wyjmowalem go i naprawialem przepalone kable od tego czujnika. Pisalem o tym na forum tutaj

Czujnik siedzi z lewej strony bloku tuz pod filtrem oleju. Wiazka elektryczna jest poprowadzona b. blisko rury wydechowej. U mnie wrecz dotykala rury i wypalia sie izolacja powodujac zwarcie zyl. Zanim kupisz nowy czujnik zajrzyj pod auto.

Wyjecie czujnika jest mozliwe po odkreceniu malutkiej srubki mocujacej go do bloku. Niestety dostep jest b. trudny jesli nie wyjmiesz wczesniej lewej rury.

A czy zapala ci sie lampka sygnalizująca błąd?

A może w ogóle bardziej generalnie: czy zawsze jest tak, że błędom musi towarzyszyć zapalanie sie kontrolki na desce rozdzielczej (piorun na tle silnika)? Czy jak kontrolka sie nie świeci to nie ma sensu zczytywanie błędów bo ich nie ma na pewno?

Petereke

Czołem,
Ja wymieniłem czujnik wału w 2.5TD, tzn ASO powiedziało że wymieniło. Kontrolka na desce nie świeciła. Pojechałęm do nich bo miałem i nadal mam problemy z odpałem. Auto trzymali tydzień bo najpierw szukali dziury w całym a potem sprowadzali ten czujnik.
Wymiana oczywiście nic nie zmieniła ale tech podobno wykazywał uszkodzenie. Cała zabawa kosztowała 650 PLN.
Piotr

p123.Jedz na sprawdzenie pompy wtryskowej.Prawdopodobnie daje za male cisnienie na wtryski.Na zimnym silniku pewnie zapala w miare dobrze.Jesli tak jest to na 95% padla w pompie glowiczka rozdzielajaca.Typowa zecz w 2.5TD.Przerabialem ten temat.

Witam,
Faktycznie tak jest - zimny odpala bez problemu. Czy możesz opisac ile kosztowały te problemy z pompą i jak się je usuwa. Obawiam się że to sporo pracy i kasy.
Piotr

CZeść
W Lublinie zapłaciłem do swojego (X20XEV) 85 PLN w ASO. Za montaż chcieli 120, ale samemu też można tylko jest troche zabawy. W moim stałym warsztacie wymienili za 60.