Podświetlanie zegarka w MK5

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, wygląda na to nikt o tym nie pisał, no przynajmniej ja jak potrzebowałem to nie mogłem znaleźć, więc postanowiłem króciutko o tym napisać, może się komuś przyda

Więc sprawa jest bardzo prosta i narazie bez fotek.
Żeby wyjąć zegarek nie trzeba rozbierać całej deski rozdzielczej (sam chciałem tak zrobić , na szczęście wcześniej znalazłem inne rozwiązanie. Wystarczy zegarek podważyć, najlepiej chyba nożem bo ma dość płaską końcówkę i zegareczek wyjdzie jak złoto. Potem to już banał, bo wykręcamy żaróweczkę i wkręcamy nawą. Największym problemem okazało się w moim przypadku dokupienie żaróweczki. Niestety nie znalazłem takiej z obudową więc musiałem dokupić samą banieczke i wlutować do starej.
Jakby ktoś chciał znaleźć taką żaróweczkę to nazywa się ona "ŻARÓWK CAŁOSZKLANA W BAX10D" 12V 1.2W
no i to na tyle narazie.
Życzę powodzienia.

PS. Jak kupiłem auto miesiąc temu, to myślałem że zegarek wogóle nie jest podświetlany i ze to normalne i tylko przypadkiem dowiedziałem się że tam w środku jest jakaś żarówka.

Ostatnio zmieniłem sobie kolor podswietlenia i jesli bedzie zainteresowanie moge wyjasnic jak to sie robi....
Chyba ze kazdy wie !!!!

to pisz wacpan - kazde doswiadczenie mile widziane

No to dawaj, jestem bardzo zainteresowany. Chętnie szczeliłbym sobie jakieś fajne blue

Mnie też to interesuje

Przepraszam za zwłoke ale zrobie fotorelacje w weekend bo teraz mało czasu a musze to rozebrac ustrojstwo bo ja mam juz zrobione

Loozik ma bardzo ładnie podświetlone instrumentarium, z tego co wiem

ja tysz chętnie się podepnę

Cytat:
Przepraszam za zwłoke ale zrobie fotorelacje w weekend bo teraz mało czasu a musze to rozebrac ustrojstwo bo ja mam juz zrobione

Będzie ta fotorelacja?? bo już się doczekac nie mogę

Heh.
ja też chętnie się dowiem jak to zrobić.

Fajnie by też było, jak ktoś znajdzie żaróweczki do licznika ale razem z oprawami żeby się pochwalił i ewentualnie rozprowadzał, ponieważ ja szukałem i nie mogę ich nigdziej dostać a dolutować te same żarówki do starej oprawy to jest masakra.

Zmiana podświetlenia zegarka w MK5 to banal. wystarczy podważyć zegarek i wyjąc z dechy, odpiąć zasilanie, wyjąc żaróweczkę, zdjąć obudowę. Pod obudową jest na wyświetlaczu zielona folia, wywalamy ją zakładamy jaka tylko chcemy i składamy wszystko do kupy. ja u siebie zrobiłem czerwone podsiwtlenie i wyglada super.

może jakaś fotka

to może zapodam fotkę mojego zegarka, a oto jak on się prezentuje

Cytat:
Zmiana podświetlenia zegarka w MK5 to banal. wystarczy podważyć zegarek i wyjąc z dechy, odpiąć zasilanie, wyjąc żaróweczkę, zdjąć obudowę. Pod obudową jest na wyświetlaczu zielona folia, wywalamy ją zakładamy jaka tylko chcemy i składamy wszystko do kupy. ja u siebie zrobiłem czerwone podsiwtlenie i wyglada super.

W końcu jakiś konkret, chyba zaraz się wezmę do roboty, tylko skad taką folię dorwać.
A co do lutowania tych żarówek to faktycznie masakra, ja lutowałem chyba 1h, i nie przylutowałem i się wkurzyłem i wcisnąłem na ścisk bez lutowania

skąd folię ? Ja włozyłem zwykłą folię z reklamówki koloru czerwonego. Jak na razie sprawdza sie nieźle, jak cos sie będzie działo to znowu ja wymienię. Można dociąc z kolorowej ,przezroczystej teczki. Robiłem to będac w pracy , wyszedłem zapalic wyjąłem zegarek a za 5 min włozyłem go na miejsce z nowym kolorkiem

no dobra rozebrał i faktycznie jest luzem taka folia z jednej zielona z drugiej biała, a do wyświetlacza jest jeszcze bezpośrednio przyklejona jakaś to rozumiem że jej nie ruszać??

No... juz niebawem będe mieć indiglow. Tylko kogoś z cyfrakiem muszę jeszcze znaleźć

No podświetlanie zrobione, ale narazie na ognisty czerwony, bo niestety na niebiesko okazało się trudniej, chyba trzeba by mieć jeszcze niebieską żaróweczkę żeby był efekt lepszy, bo jak samą folię wkładałem niebieską (różne odcienie sprawdzałem) to i tak był kolor wpadający w zieleń. Fotka jutro bo dzisiaj ładuje bateryjki w aparacie

Trochę mało wyraźne ale...

[ wiadomość edytowana przez: Miro dnia 2004-10-27 23:34:09 ]