Wrażenia po wymianie kompa gazowego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Hej

W sobotę wymienili mi gazownicy komputer gazowy, miałem założony gaz 2 miesiące temu i od początku Espero paliło mi 12 a ostatnio nawet 16 litrów na 100km, i ledwo się toczyło (już przestałem jeżdzić na gazie bo na benzynie miałem taniej)! 6 razy regulowano mi instalację w końcu doszli do wniosku że trzeba zmienić kompa, no i mam inny komputer. Wrażenia niesamowite ! Auto jest BARDZIEJ dynamiczne niż na beznzynie, pięknie przyspiesza, wskaźnik gazu wreszcie działa prawidłowo no i spalanie na poziomie 8 litrów !!!
Sugeruję więc tym którzy mają problemy ze spalaniem i dynamiką na gazie, żeby zainteresowali się jaki mają komputer gazowy.
Ja ten pierwszy miałem jeden z najnowszych, dobrej firmy, ale z tego co wiem to moi gazownicy już go nie zakładają bo 90% tych kompów sprawiało kłopoty.
Aha, jeszcze jedno, lambda z Allegro za 70 złotych chodzi idealnie, i gazownicy twierdzą że tak idealnie działającej lamby dawno już nie widzieli (a w kilku linkach znalazłem informacje że te lambdy to syf, i tylko Bosh jest ok).

Pozdro

pjacek26

LPG is OK !!!

co do lambdy to zgadzam sie, dzis zakladalem w Astrze lambde kupiona na allegro i chodzi bardzo dobrze

co do kompa...nie ma reguły ze spalanie czy dynamika auta zalezy od niego, czesciej jego parametry a Tobie widocznie zalozyli jakis wadliwy bo z reguly kompy sie nie psuja

nie tak do konca..wiele zalezy od kompa..i nie chodzi o to czy jest zepsuty tylko jak jest dobrany do pozostalych elementow instalcji i jak jest szybki..np moj tartarini jest ponoc za wolny i zbyt ospale reaguje na zmiany...natomiast pytanie ile taki komp kosztuje bo cos czuje ze z 5 baniek

Cytat:
2004-10-18 23:06:20, qbaj pisze:
..wiele zalezy od kompa..i nie chodzi o to czy jest zepsuty tylko jak jest dobrany do pozostalych elementow instalcji i jak jest szybki..np moj tartarini jest ponoc za wolny i zbyt ospale reaguje na zmiany...

i tak i nie

nie rozumiem dlaczego komp ma byc szybki i na jakie zmiany Twoj reaguje zbyt ospale? co do samych kompow to jak mamy wtrysk wielopunktowy to zakladamy komp do wielopunktow...jedne sa lepsze (Nicolaus, Bingo S) a inne gorsze (Autronic), do wtryskow jednopunktowych czy mechanicznych mozna zalozyc "komputer" ktorego nie podlanczamy interfejsem do PC-ta w celu regulacji a tylko pod tester-takie najprostszy z mozliwych

natomiast gdy chcemy zmienic komputer w samochodzie, na jakis inny to konieczne tez jest wymiana centralki umieszczonej w aucie, ktora przelaczamy gass-benzyna
komputer do wielopunktow kosztuje 400 zł

[ wiadomość edytowana przez: petersen dnia 2004-10-18 23:19:45 ]

hmmm..petersen..no nie wiem jak ci jasniej wytlumaczyc co to znaczy wolny komp...to tak jak ze zwyklym pcetem ktory ma pare lat..nowsze gierki juz na nim nie chodza a stare sa kiepskie w porownaniu z nowymi

komputer to maszyna cyfrowa ktora dokonuje obliczen na podstawie dostarczonych danych..jesli ilosc danych jest za duza albo dostarczana w zbyt krotkim czasie wtedy komputer nie jest w stanie w odpowiednim czasie dokonac stosownych obliczen i zwrocic wynikow..to proste gdyby bylo tak jak mowisz to po stworzeniu urzadzenia elektronicznego spelniajacego okreslone kryteria nie byloby sensu dokonywac zadnych ulepszen..a tak sie przeciez nie dzieje

moja instalacja ma 5 lat tak wiec jest zwyczajnie stara i moj komputer po prostu jest wolniejszy od wspolczesnych nawet jesli mowimy tylko o instalacjach II generacji..

Cytat:
komputer to maszyna cyfrowa ktora dokonuje obliczen na podstawie dostarczonych danych..jesli ilosc danych jest za duza albo dostarczana w zbyt krotkim czasie wtedy komputer nie jest w stanie w odpowiednim czasie dokonac stosownych obliczen i zwrocic wynikow..to proste

Mój stary beznadziejny nowoczesny komp to był "Orion", a ten nowy co chodzi ekstra to podobno nieco starszy (ALE SPRAWDZONY) Bingo.
Generalnie co do kompów gazowych to po prostu nie bierzcie czegoś co jest nie sprawdzone, oszczędzicie nerwów i kasy (ja 2 miechy dopłacałem do interesu)
Aha, moja instalka kosztowała 2300 (zbiornik w kole)

Cytat:
2004-10-19 01:57:42, qbaj pisze:
...komputer to maszyna cyfrowa ktora dokonuje obliczen na podstawie dostarczonych danych..jesli ilosc danych jest za duza albo dostarczana w zbyt krotkim czasie wtedy komputer nie jest w stanie w odpowiednim czasie dokonac stosownych obliczen i zwrocic wynikow..to proste

chwila chwila, nie porownuj PC-ta do kompa gazowego to raz a po drugie o jakich danych Ty mowisz...jedyne dane dostarczane do kompa gazowego to sonda lambda i ewentualnie zamontowany czujnik temperatury, do najprostszych wtryskow jednopunktowych (np silnik Opla 1. mozna zamontowac tzw czujnik sondy lambda TYLKO i ustawia sie cala instalacje jednoprzyciskowym urzadzeniem (testerem sondy lambda) bez uzycia komputera PC i tez to dziala normalnie

dane kompa wprowadza gazownik (obroty przy jakich przechodzi na gaz, czas przejscia, tryb jazdy, pwa itd itd) ale to dane "niezmienne" tzn zmienne ale tylko przy uzyciu diagnosty i PC-ta, tych wartosci nie zmienia komputer gazowy, sa wczytane "na stałe"

komputer gazowy nie przetwaza tysiaca danych z tysiaca czujnikow

oczywiscie dokonuje sie ulepszen kompow ale to jest zwiazane z nowymi typami instalacji i dotyczy to głownie kompow montowanych do wtryskow sekwencyjnych, tam sa wymagane calkiem inne parametry i calkiem inaczej sie dostraja samochod (pod obciazeniami, tzn w ruchu) w przeciwienstwie do normalnych instalek

co do instalek to chyba najlepsza w tej chwili firma jest REG by OMVL i takie Wam polecam, sa nowoczesne (glownie reduktory) i sekwencje tez sa super

Cytat:
chwila chwila, nie porownuj PC-ta do kompa gazowego to raz a po drugie o jakich danych Ty mowisz...

a niby dlaczego mam nie porownywac?? to z czym mam porownac..z piecem kaflowym?? idea dzialania obu urzadzen jest taka sama roznia sie interfejsem i moca obliczeniowa

po za tym ilosc danych nie musi wcale sie wiazac z mnogoscia zrodel ich pobierania

instalacje gazowe II generacji cechuje duzo wieksza bezwladnosc niz przy zasilaniu wtryskiem (obrazowo mowiac roznica jest jak w kierowaniu tankowcem a mala motorowka..(niekoniecznie zachowujac te proporcje)) bo samochod z taka instalka staje sie de facto prawie ze gaznikowcem..jesli chodzi o wolny komputer to unikajac juz porownan chodzi o to ze malo efektywnie spelnia swoje zadanie..tak jak tu juz ktos napisal sa kompy gazowe lepsze i gorsze..moj jest gorszy..

ulepszenia kompow zwiazane z kolejnymi generacjami instalek to jedno..i faktycznie obecnie raczej nikogo juz nie interesuje poprawianie kompow do II gen. bo sama idea zrobila sie juz anachroniczna..ale pare lat temu bylo nieco inaczej..jesli twierdzisz ze nie bylo zadnych ulepszen kompow do starych instalek to czym tlumaczyc spora ich roznorodnosc na rynku oraz lepsze juz gorsze dzialanie?? skoro to takie proste to pierwszy komp II gen powinien byc zarazem ostatnim

Ato tu obliczać . Byle archaiczny Atmel 89c4051 na 12MHz wyda z zapasem na bajery. Broblem jest w oprogramowaniu i pojemnośći układu zasilania. Mowa tu o odległości reduktora do przepustnicy. Widziałem sporo aut gdzie droga ta było 1,5 metra. Tak duża pojemność nie pozwala na szybkie reakcje układu

gbaj...masz racje, mi sie popierdoliło i moj post jest w 50% bzdurny

petersen.. w sprawie formalnej qbaj od kuby_j a nie gbaj
co do umieszczenia reduktora..no ja musze ze wstydem przyznac ze mam reduktor przy akumulatorze..czyli jest jakies 1.5m od przepustnicy..ale na moj chlopski rozum to chyba nie tyle odleglosc od reduktora jest wazna ile od silnika krokowego natomiast faktycznie reduktor powinien byc chyba po lewej stronie maski a nie po prawej..no ale qrde mam zmieniac?? panowie powiedzcie gdzie u was sa reduktory..

ale pawol jesli masz cos ciekawego do powiedzenia w kwestii tej pojemnosci ukladu i mozliwym zwiazanymi z tym konsekwencjami to chetnie ja i mysle nie tylko ja poslucham..bo rozumiem ze chodzi o to ze cisnienie gazu wychodzacego z reduktora przy zbyt dlugim przewodzie moze ulegac ponadnormatywnym zmianom (gaz zbyt sie rozpreza) ale czy dzieki silnikowi krokowemu nie jest to rozprezenie zmniejszone??..naprawde zapraszam do wypowiedzi..bo ja kombinuje na chlopski rozum..wiec moge tutaj sie mylic..

dzis przyjrzalem sie dokladnie mojej instalce..przewod od reduktora do miksera ma jakies 80cm..wiec chyba nie tak zle