MotoNews.pl
5 Membrany w parowiniku a osiagi. (69785/61) - PT

Membrany w parowiniku a osiagi.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy stare membrany moga w znaczny sposob pogorszyc osiagi?????Nie chodzi mi o pekniete ale o stare ( 3 letnie) ktore pracowaly w niskich temperaturach.

Cytat:
2004-11-10 22:15:18, dreX pisze:
Czy stare membrany moga w znaczny sposob pogorszyc osiagi?????Nie chodzi mi o pekniete ale o stare ( 3 letnie) ktore pracowaly w niskich temperaturach.

Hm powiem Ci tak Nikt chyba jeszcze tego nie mierzyl ale parownik jest dosc wazna czescia instalacji Wiec zuzyty na pewno nie wplynie dodatnio na jego prace Pytanie tylko czy 3 lata juz zabije parownik Chociaz z drugiej strony cholera wie jaki to gaz sie wpompowuje w zbiornik

3 lata ale jaki przebieg

okolo 50 tys i prawie zawsze byl palony na gazie.Dodam ze instalka pol roku lezala nie uzywana.

W reduktorze z czasem zużywają się zaworki gumowe szczególnie ten z pierwszego stopnia (działa na niego silna spreżyna oraz ciekły gaz pod dużym ciśnieniem) odciśnięcie sią w nim rowka (od przylgni zaworowej) powoduje brak stabilizacji cisnienia (w zależności od ilości gazu w butli) przez co ustawiony skład mieszanki zmienia się w zależności od ilości gazu z regóły ulega wzbogaceniu w miare jego ubywania przez co autko więcej go zużywa (ale to tylko moje obserwacje).
Niestety samych gumek zaworowych się nie da kupic tylko cały zestaw membran dzwigni itp.

50 kkm to jeszcze nie powinno być źle,z tym że skoro zawsze był palony na gazie,szczególnie w niskich temperaturach,może być różnie...

A może na początek określimy w czym problem.
W osiągach.
Tylko?

Jeśli tylko w osiągach, to jak znacznie są gorsze od wzorca? Ile ma mniej więcej do setki i do ilu się buja?

max to okolo 140
do setki okolo 22-24 sek.
Ostatnimi miesiacami zaczyna mi coraz wiecej palic. ponad 14 w miescie.

U mnie po okolo 65kkm membrany byly sztywne jak cholera. Fakt, ze ja parownika nie oszczedzam (palenie na gazie przy mrozie itp.) Po wymianie membran jakos odzyskal wigor i znowu ma obroty biegu jalowego...