Obroty max. przy 1.8 TD ...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
... jakie są ? Bo u mnie przy 5000 zaczyna przerywać . Coś jakby odcięcie zapłonu czy paliwa przy benzyniakach .
Czy to wogółe zdrowy objaw .

Nie jestem pewnien czy cokolwiek dla diesla powyzej 4 tys obr/min jest zdrowe

4200 jeszcze wytrzyma, ale przy 5000 silnik powinien wyprzedzić resztę samochodu

Książka serwisowa mówi o rozkręcaniu silnika diesla przy ustawiani dawkowania do ponad 5000 ale tylko na 5 sekund
więc powinien to wytrzymać lecz to będzie górna granica

Cytat:
2004-10-22 10:57:55, galowy pisze:
Książka serwisowa mówi o rozkręcaniu silnika diesla przy ustawiani dawkowania do ponad 5000 ale tylko na 5 sekund więc powinien to wytrzymać lecz to będzie górna granica

ale na postoju czyli bez obciążenia.Pewno żeby nie pourywać tłoków.

Mój do 3 biegu włącznie też do 5000rpm jest w stanie dojść, ale lepiej powyżej 4000rpm nie wychodzić. Na trasie najlepiej jechać do 3500rpm, to daje ok. 130km/h i zużycie do 6lON/100km...

Max continous engine speed - 5200 rpm

No patrzcie panocki, a nowe japonskie Diesle kreca sie do 6500 obr/min

5000 obrotow to max w dzisiejszych Dieselkow. Niestety ropa szybciej za bardzo nie chce sie palic, pompa nie wyrabia ....

Toradek, ale wspomnijmy diesle chociażby na U-Bootach, tam rpm było takie, że podczas pracy silnika zawory mozna było regulować

Hehe, predkosc swiatla , ale coz sie dziwic, skoro Diesel wtedy jest najbardziej efektywny.

W autobusach, czy Tirach oborotmierz nie wykracza powyzej 3000 obr/min

Nawet w moim służbowym Partnerze HDi tesh. Bo i po co więcej

Ostatnio tak czytam i widze i cieszy mnie to, ze na forum coraz czesciej poruszane sa tematy zwiazane z Dieslem
PS
Dla 1.8 D Max.Hochstdrehzahl (kurzzeitung) ist 5350(+-50) dla Turbo Diesla 5200 (+-50) a dla 2.0 l i DOHC 16V mit ger. Kat. to 6675
Jest jeszcze 1.8 endura-DE ale co to wogole jest ??

No ale czemu Turbo Vznetovy Vodun od razu się bidnego RSa czepia?

Cytat:
2004-10-22 20:37:03, WilK pisze:
No ale czemu Turbo Vznetovy Vodun od razu się bidnego RSa czepia?

No właśnie

Cytat:
2004-10-22 20:03:49, WilK pisze:
Nawet w moim służbowym Partnerze HDi tesh. Bo i po co więcej

..... he .... ja w służbowym partnerze na piątym biegu i przy 4 tyś. obr/min mogłem wysiadać i wycierać tylne światła ....... wolnossący silnik ..... z seryjnych 58 KM ...... już pewno kilkanaście zdechło ........ niedawno sie dowiedziałem że jego max to 142 ....... a nam na autostradzie się udało z niego wyciągnąć z górki 165 km/h ...... z odbijającymi się tłokami na masce ...... a jak wyprzedzałem to kumpel wyłączał klime ....... kwestia synchronizacji ......