Przekaźniki w essim ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witajcie, mam pytanko czy ktos moze wie ( eskort 95 r. 1,6 16V ) czy oprócz tych przekźników które są koło akkumulatora ( u mnie są 3 A,B,C) są jescze gdzies inne, a konkretnie czy jest przekaznik odpowiadający za Silnik elektryczny wentylatora chłodnicy bo ponoć mam silniczek zepsuty ???

inne przekaźniki są nad skrzynką bezpieczników

a jak sie do nich dostac , tzreba chyba odkrecic ten plastik na którym są bezpieczniki ???

Po otwarciu klapki za którą masz bezpieczniki - na górze jest metalowy zatrzask - musisz go zwolnić i opuścić tablicę bezpieczników na dół. Z tyłu zobaczysz panel z przekażnikami.

dzieki koledzy własnie sie tam dostałem,

Za działanie wentylatora chłodnicy odpowiada bezpieczik nr.9. Co do przekaźnika od wentylatora to żadnego takiego nie widziałem (jakiś czas temu wyjmowałem całą skrzynkę w ramach regeneracji ), a może poprostu nie dziła Ci termistor . Zdejmij wtyczkę z termistora, zewrzyj ją a następnie przekręć stacyjkę, a nóż zadziła

Cytat:
2004-10-26 19:52:25, modrzej75 pisze:
witajcie, mam pytanko czy ktos moze wie ( eskort 95 r. 1,6 16V ) czy oprócz tych przekźników które są koło akkumulatora ( u mnie są 3 A,B,C) są jescze gdzies inne, a konkretnie czy jest przekaznik odpowiadający za Silnik elektryczny wentylatora chłodnicy bo ponoć mam silniczek zepsuty ???

... to co masz koło akumulatora to nie przekazniki tylko bezpieczniki ...... a za wentylator jest odpowiedzialny bezpiecznik D .... wartość 40/50 A ......

tylko, że on go nie ma , w moim zresztą też są tylko 3 bezpieczniki przy aku i wszystko działa

... tylko że tTy masz MK5 ...... i może być różnica w instalce elektrycznej ...... te dane mam z instrukcji obsługi do MK7 .....

Może i masz rację, może niech sprawdzi czy wogóle tam idą jakieś przewody do tego "D". Ja swego czasu też miałem problemy z wentyalorem i zaczołem szukać po bezpiecznikach, przekaźnikach i trochę się zdziwiłem brakiem "D" i jakich kolwiek przewodów do niego idących .

W MKV przekaźniki (te na skrzynce z bezpiecznikami) wyglądają mniej więcej tak:

może ma ktoś do tego opis, bo ten co znalazłem na forum bo był całkiem inny.

.... jutro sprawdze sam ..... raz tylko tam zaglądalem i niee pamietam czy coś tam było czy nie ..... w kazdym bądz razie wedle instrukcji powinien tam być bezpiecznik .....

Jest bezpiecznik, ale nie tam, tylko z przodu skrzynki nr.9

... masz racje ..... koło akumulatora u mnie też nie ma bezpiecznika D ...... pozostaje tylko ten w samochodzie .....

ciekawe czy wogóle u kogoś jest ten "D", a jak już to w jakiej wersji

ten czerwony i szary przekaznik jest od wycieraczek i chyba spryskiwacza ale dokladnie nie pamietam - pozostalych nie wyciagalem

Cytat:
2004-10-27 19:52:07, YaReQ pisze:
ciekawe czy wogóle u kogoś jest ten "D", a jak już to w jakiej wersji

Przy klimie jest.