Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-10-23 02:37:26 Otóż nabyłem ostatnio via allegro za 4,99 (8 z groszem z przesyłką) zł taką książeczkę:
![]() Oczywiście nie jest to nic nadzwyczajnego, zapewne wielu z Was ma taką i to prawdopodobnie w lepszym stanie ale... Kiedy w środę odebrałem ją na poczcie, wziąłem ze sobą do firmy i tam przeglądałem zawartość jeden pracownik widząc to powiedział, że ma gdzieś chyba jeszcze katalog części i jakąś książkę napraw do DF'a, tylko musi sprawdzić czy jeszcze nimi pieca nie rozpalał ![]() ![]() W piątek od rana jeździłem po mieście rozwożąc/przywożąc towari gdy w końcu wróciłem do "bazy" kumpel przekazał mi obiecane książki od tego gościa. Na wierzchu były dwa wydania "Naprawa Samochodów FSO 125" (w tym jedna w twardej okładce ![]() Tyle tytułem wstępu, tu zaczyna się właściwa część postu ![]() Niniejsza publikacja okazała się być wydana przez"POLMO - Fabryka Samochodów Osobowych Warszawa - Żerań", w roku 1968 i jest to tłumaczenie oryginalnych materiałów FIAT'a, drukowane w słonecznej Italii ![]() >>STRONA TYTUŁOWA<< Książka ta jest w stanie niemal idealnym, z racji tego że była w dodatkowej okładce ochronnej i chyba niewiele razy była otwierana. Jest troche przybrudzona na bocznej powierzchni kartek, ale wewnątrz wygląda jak nowa. Gładki błyszczący papier, o wiele lepszy nawet niż ten w najnowszych wydaniach publikacj E.Kaim'a, doskonałe ilustracje o wysokim kontraście są wyjątkowo czytelne, słowem super. Wszystko fajnie, ale tym co najbardziej cieszy jest fakt, że na wszystkich jest KLASYK! ![]() pełno chromu, kły, skalpele, "superwąska" kratka w słupku, metalowa deska z biegami przy fajerce o NIEbezpiecznej sztywnej konstrukcji itp. Ale co tu dużo mówić: ![]() ![]() ![]() No i te oryginalne włoskie ilustracje i schematy: ![]() >> I JESZCZE INNY << Wszystkie skany są >> TUTAJ <<. I tak sie teraz zastanawiam ilu z Was ma taką książkę i czy ona faktycznie jest coś warta, czy po prostu tylko ja taką pierwszy raz widzę, a w rzeczywistości jest tego pełno ![]() ps. Jakby ktoś chciał to mogę zeskanować w lepszej jakości dowolny fragment tej publikacji i podesłać. ps2. Na razie zastanowił mnie tylko jeden fragment: ![]() Co to za lampa w lusterku wstecznym?? Nie jest to ani lampka oświetlenia schowka (co mi pierwsze na myśl przyszło) ani bagażnika, ponieważ obie są opisane osobno. Czy w pierwszych wersjach była jakaś dodatkowa lampka w miejscu mocowania lusterka wewnętrznego i "daszków" przeciwsłonecznych? Jesli tak to ma ktoś może fotkę tego ustrojstwa? |
![]() Grzech Miłośnik FSO Polonezy dwa i pół. :) Nieporęt | 2004-10-23 04:16:36 Według mojej ksiązki "Jeżdżę itd 125p" wydanie III z 1974 roku to jest tam lampka, która zapala się po otwarciu jej pokrywki. Jest też niewyraźna fotka wnętrza z lusterkiem z lampką. Twoja książka jest umieszczona w bibliografii I wydania "Naprawy 125p" J.Kowala. (Też mam). ![]() |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-10-23 10:59:12
Korek takową posiada ![]() też jej się przyglądałem podczas wymiany jednego z daszków... i jestem na tropie ![]() A książka faktycznie bajka dla klasykowców... [ wiadomość edytowana przez: Nomad dnia 2004-10-23 11:00:07 ] |
![]() Remias Fiat 125, Ford F-150 Poznań | 2004-10-23 12:38:45 Ta lampka przy lusterku wstecznym to był chyba standard w klasykach, tęz taką miałem w dfie z '74.
Ogólnie to sporo praktycznych 'drobiazgów' usunięto ze 125-tek w ciągu tych ponad 20 lat produkcji. |
![]() Yoshi81 523I Łódź | 2004-10-23 14:14:16 Ja mam podobną od malca |
![]() CAr Ford Focus 1.4 16V Silniczek śmiga po lesie :) | 2004-10-23 14:27:51 ![]() Nie wiedziałem o tym, myślałem że o DFach literatura jest już uboga ![]() |
![]() Yoshi81 523I Łódź | 2004-10-23 14:31:44 Jest naprawa DF-a E.Kaima
Naprawa DF-a J.Kowala Ta co Rejsik wkleił i jeszcze jakieś. |
![]() Nomad Miłośnik FSO Wspomnienie po Gdańsk | 2004-10-23 17:04:38 |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-10-23 19:48:32 No dobra, to teraz pochwalcie się kto ma taką księgę. Jestem ciekaw na ile to "unikalne" znalezisko ![]() |
![]() KajTan Miłośnik FSO Polski Fiat 125p 3ciTy | 2004-10-24 11:14:21 Przyznaje sie bez bicia, choc moja nie ma okladki i kilku kartek z frontu.
Co do lampki, jeden ze znanych mi posiadaczy Klasyka po 4 latach mania wozu dziki innemu koledze odkryl wlasnie lampke w lusterku, bo tamtego zaciekawil wlasnie opis w ksiazce. Jaka byl rados, gdy wlasciciel auta powiedzial, - to ja mam cos takiego???? ![]() pozdroowka p.s. Klasyk wrocil do zycia, warczy swoimi 60 kucami... |
![]() OLO Miłośnik FSO ![]() 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-10-24 16:58:41 To szkoda że pokazałem to lechowi. Zamiast po 1 dniu uzytkowania mógł sie dowiedzieć np za rok... ![]() ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
![]() danielewicz Miłośnik FSO 3BG Gdynia | 2004-10-24 19:44:02 W mojej instrukcji z roku 72 też jest mowa o tej lampce ![]() |
![]() Saghat Miłośnik FSO Kraków | 2004-10-24 21:02:43 Oto i skan
![]() |
Bodzioo 2xFSO Ryki | 2004-10-25 15:07:15 ja kogoś to interesuje to mam taką kniżke z 1983 roku wydanie 7 poprawione |
![]() Artur-H Polski Fiat 125p Ruda Śląska | 2004-10-26 19:31:33 Nie będę się chwalił, ale zdobyłem 1,2,4 a także 9 wydanie tej książki. ![]() |
![]() KajTan Miłośnik FSO Polski Fiat 125p 3ciTy | 2004-10-26 20:27:26 |
![]() kaovietz Miłośnik FSO PF 125p 2.0 KOMBI Bristol UK | 2004-10-26 20:50:14 Heh KajTan mam takie samo lusterko,czeka na zamontowanie,niestety z tak samo połamaną rameczką ![]() Ciekawostką tego lusterka jest jeszcze to,że właściwe lustro znajduje się za szybką z pleksi. No a lampeczka to świtny bajer ![]() |
![]() Lechu Miłośnik FSO Karolina Gdańsk/Warszawa | 2004-10-26 22:58:50
nie tylko tym mnie klasyk zaskoczyl. na przyklad reczny gaz - swietna sprawa! albo automatycznie zalaczajace sie wycieraczki przy wcisnietym spryskiwaczu szyb... rewelka po prostu. zaluje tylko ze karolina nie ma jakiejs dwustopniowej regulacji szybkosci pracy wycieraczek. a moze powinna miec, a ja o tym nie wiem ![]() |