| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysiek-Diackon Opel Astra G Caravan Piaseczno | 2004-10-21 08:42:17 Na poczatek podaj czy masz LPG czy nie i co już zdążyłes zrobic, np. wymiana przewodów WN, świec i takich podstawowych pierdułek... |
Walus Lani + najlepsze aut ... Gdansk/Plock | 2004-10-21 09:32:53
W takim razie silniczkiem na razie sobie nie zajmuj głowy, tylko doprowadź do porządku gaz, wymień materiały eksploatacyjne - oleje, płyny, filtry, świece i tym podobne pierdółki, a potem będzie można cośkolwiek powiedzieć.... |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-10-21 09:39:34
Ja dałem 170zeta za nowy w sklepie. Ale mam używany, 100% sprawny, na zbyciu. Zmieniłem, bo miałem problem z drganiami silnika, ale przyczyna była całkiem gdzie indziej (poduszka). Ale radze może najpierw wyczyść swój silniczek, a później dopiero, jak nie da to zadowalającego efektu zmień na inny. |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-10-21 10:26:47 Cena gazu - 1,93, czyli dwa razy taniej jak benzyna a zużycie tylko 20 % większe. Tak więc opłaca się i to znacznie.
Pozdr. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-10-21 10:57:41
Przykro mi, ale jesteś w błędzie. Inastalacja z emuatorem, konputerkiem i butlą w kole (gwarancja na niezawodność 1 rok) zapłaciłem w maju 1.600zeta. Zwrot kosztów po jakiś 12.000km, później LPG pracuje na Twoją kożyść. Spalanie gazu średnio 9L (trasa 8, miasto 10,5) cena gassu na Orlenie 1,99, na "zwykłej" 1,85, Czyli koszt 100 km to ok. 17-18zł. Jak do tej pory 0 problemów nie świeci mi żadna lampka serwisowa. Autko odpalam na Pb jadę 200-300m przełanczam LPG i wtedy Więc nie mów, że się nie opłaca. |
qbaj pro cee'd 1.6 CVVT warszawa | 2004-10-21 19:26:09
racja..dobrze wykonana instalka nie powinna przysparzac klopotow..zysk jest ewidentny..ale nie robmy znow wielkiej dyskusji o tym czy na gazie lepiej czy bez..moim zdaniem..nalezy po prostu kupowac auto bez instalki i samemu ja zakladac wtedy jest duzo wieksza szansa ze bedzie ok.. ale z tym filtrem to sie nie zgodze..koszt jest tak smieszny ze wymiana raz na pol roku albo co 10tys wydaje mi sie sporo sensowniejsza niz co 40tys..widzialem swoj filtr gazu po kilkunastu tysiacach..rozpadal sie w rekach..to zadna oszczednosc..zwlaszcza w naszym kraju gdzie paliwo ma tak rozna jakosc..nawet tankujac tylko na markowych stacjach nie da sie czasem uniknac wpadki..chocby na wyjezdzie..8zeta za filtr wymiana we wlasnym zakresie i swiety spokoj pozdro |
![]() Czarecki Warszawa Suwałki | 2004-10-21 21:24:10
zgadzam się kupując auto z instalką często trzeba z wydać tyle na jej regenerację /reanimację/, że wychodzi niewiele mniej niż założyć nową. Chiciałem tylko zauważyć, że dla osób jeżdżących nie aż tak wiele (np. 10 - 15 tyś. km rocznie) zakładanie LPG w dzisiejszych czasach nie jest wcale tak super opłacalne. Często spotykam się ze stwierdzeniem, że co by nie było to LPG jest super środkiem na oszczędności i wogóle jest zbawieniem. Miałem 2 auta z LPG i wiem że nie jest tak różowo. Nie aż tak znowu dawno gaz kosztował prawie 3 razy taniej od Pb - miałem wtedy Renault 19, LPG przyspażało nieco problemów, ale zaciskałem zęby, reperowałem i liczyłem spore oszczędności. Dziś - przeliczyłem dokładnie - w moim Espero 2,0 LPG zwróci się po 20000 km (zakładając montaż naprawdę dobrej instalki). Na taki przebieg będę "czekał" może 1,5 roku, może 2 lata, a może więcej. Po tym czasie wyjdę na "0". Żeby "zarobić" muszę wiec tym autem pojeżdzić ze 3, może 4 lata. Takim optymistą nie jestem - po takim czasie to auto "pójdzie do żyda" - bo albo zacznie się sypać, a jak nie to mam ambicję zmienić na lepszę Tak czy siak koniec tematu - Powodzenia Tsunami w walce z czasem wredną techniką ! pzdro ! |