Jak docierać nowe klocki/tarcze także wyczynowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
1. rozpędzić samochód do 50 km/h
2. nacisnąć lekko hamulec i zwolnić do ok 10 km/h
3. Nie zatrzymywać zupełnie !
4. Powtórzyć p.1-3 10 razy przejeżdżając ok. 0.5 km pomiędzy cyklami.
5. Ostudzić zupełnie hamulce, nie zaciągać ręcznego.
6. Używać do woli

Nie wolno docierać przez ciągły nacisk na pedał! i dłuższą jazdę

Zwykłe tarcze i klocki można wymieniać jednocześnie i docierać nowe z nowymi ALE
jest to absolutnie niedopuszczalne dla klocków i tarcz wyczynowych
te zawsze trzeba docierać w kombinacji stare-nowe .
Dlaczego?
nie wiem

To wie frima REPCO USA

Ale pokręcone.
A nie lepiej nie hamować na maxa przez pierwsze 300 km ?

To je się w ogóle dociera??? Myślałem, że wyjeżdżam z warsztatu po wymianie i jeżdżę tak jak wcześniej

Cytat:
2004-05-04 16:52:56, jackal pisze:
To je się w ogóle dociera??? Myślałem, że wyjeżdżam z warsztatu po wymianie i jeżdżę tak jak wcześniej

Hehe, Jackal chyba żartujesz, nawet w rowerze na początku trzeba dotrzeć przecież części samochodowe nie są robione z jednej matrycy, pochodzą z różnych firm, więc mają jakąś tam tolerancję odchyłki (od nówki sztuki którą producent wykoncypował). Jadąc na ganz nowych klockach można się nieprzyjemnie rozczarować w chwili zahamowania, one po prostu nie działają
A co do niestosowania nowych tarcz i klocków naraz, to nie wiem czemu tak jest. Przecież tak czy tak klocki się muszą dotrzeć, to jak będzie to samo robić tarcza, to się lepiej razem spasują, tak jak w życiu
No ale rzeczywiście piszą, żeby tego nie robić np. tutaj
po polsku, (w pdf) a tutaj po anglacku

Ja jestem właśnie w trakcie docierania. W czwartek wymieniłem tarcze (JC) i klocki (Kashiyama). Przy okazji rozwaliłem jedną "grzechotkę" i klucz fajkowy i operacja się rozciągnęła w czasie, bo musiałem biec do sklepu po porządne narzędzia (obudowa zacisku jest dokręcona momentem 90Nm). Na razie przejechałem ostrożnie hamując 100km. W książce piszą o 200km, w ulotce dołączonej do klocków o 500km. I bądź tu mądry